Ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έχει καθιερωθεί η 14η Νοεμβρίου με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και την υποστήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με αφορμή την επέτειο γέννησης του Καναδού χειρουργού Frederick Banting που, σε συνεργασία με τον φοιτητή ιατρικής του Πανεπιστημίου του Τορόντο Charles Best, απομόνωσαν για πρώτη φορά με επιτυχία την ορμόνη ινσουλίνη στο εργαστήριο του καθηγητή John Macleod.
Η ημέρα αποτελεί τη βασική εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη νόσο και τα αίτια, τα συμπτώματα, τις επιπλοκές και τη θεραπεία της, καθώς και μια ευκαιρία υπενθύμισης ότι ο σακχαρώδης διαβήτης καταγράφει αυξητικές τάσεις.
Διαβήτης στα συμβόλαια υγείας
Παλαιότερα, η περίπτωση του διαβήτη ήταν κόκκινη γραμμή για όλες τις εταιρείες, περιλαμβάνοντας τη νόσο στις εξαιρέσεις των καλύψεων. Κάποιες εταιρείες θα απέρριπταν έναν υποψήφιο πελάτη με διαβήτη λόγω των επιπλοκών που συνήθως συνοδεύουν την πάθηση και πλήττουν τη συνολική υγεία· άρα θα ήταν δύσκολη η ασφαλιστική σύμβαση με ειδική εξαίρεση τον διαβήτη και προβλήματα υγείας σχετιζόμενα με αυτόν. Η δυνατότητα ασφάλισης περιλάμβανε συνήθως χρέωση επασφαλίστρου.
Σήμερα εντούτοις τα πράγματα είναι διαφορετικά και τα άτομα με διαβήτη ανεξαρτήτως τύπου μπορούν να αποκτήσουν ασφαλιστήριο υγείας ή ζωής, αρκεί να έχουν υπάρξει ειλικρινείς κατά τη συμπλήρωση του προσυμβατικού ελέγχου. Ειδικότερα:
- για τα νοσοκομειακά προγράμματα, αν ο διαβήτης δεν ήταν γνωστός στον υποψήφιο προς ασφάλιση, θα καλυφθεί κατόπιν μεγάλης σχετικά αναμονής από πολλές εταιρείες π.χ. 2 ή 5 έτη συνεχούς ασφάλισης από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου, ενώ για την εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (διαγνωστικών εξετάσεων) η αναμονή είναι σημαντικά μικρότερη, όπως ένας μήνας από την αποπληρωμή του ετήσιου ασφαλίστρου ή της πρώτης τμηματικής καταβολής
- πολλές εταιρείες παρέχουν προνομιακά προγράμματα ειδικά για τους ασφαλισμένους τους, μέσα στα οποία και οι εξετάσεις για ανίχνευση διαβήτη καθώς και παρακολούθησής του (π.χ. σάκχαρο ορού, καμπύλη σακχάρου, εξέταση από ενδοκρινολόγο κ.α.) έναντι πολύ χαμηλού αντιτίμου
- η πρόβλεψη για επείγοντα και έκτακτα θα πρέπει να απασχολήσει ενδιαφερόμενους με διαβήτη, κυρίως για οξείες επιπλοκές της ασθένειας όπως η διαβητική κετοξέωση (κυρίως στον τύπο 1) ή το υπερωσμωτικό μη κετωτικό κώμα (κυρίως στον τύπο 2) οι οποίες απαιτούν άμεση διακομιδή του ασθενούς στο νοσοκομείο.
Για όσους επιθυμούν τη νοσοκομειακή τους κάλυψη μέσα από την ιδιωτική ασφάλιση ωστόσο, θα πρέπει να αναζητήσουν προγράμματα που αναλαμβάνουν ασθενείς με προϋάρχοντα της ασφάλισης διαβήτη -εφόσον τον δήλωσαν κατά τον προσυμβατικό έλεγχο υγείας ως είθισται- με δύο συνήθως τρόπους:
- ως ειδική πάθηση που θα καλυφθεί κατόπιν μεγάλης χρονικής αναμονής όπως 10 συναπτά έτη ασφάλισης
- ως πάθηση που καλύπτεται επί ενός ποσοστού όπως 50% για νοσοκομειακή και εξωνοσοκομειακή περίθαλψη σε συγκεκριμένα -και περιορισμένα αριθμητικά- ωστόσο νοσηλευτήρια, με προαπαιτούμενη τη συμμετοχή του κοινωνικού ασφαλιστικού φορέα είτε επασφάλιστρο σε περίπτωση απουσίας της.
Το ετήσιο ασφάλιστρο για τις παραπάνω επιλογές θα είναι μάλλον υψηλό και θα υπερβαίνει τα 1.000 ή και 1.300€.
Διαβάστε επίσης:
Ασφαλιστική αποζημίωση: Πότε κινδυνεύετε να τη χάσετε – Η μεγάλη παγίδα
Πότε πρέπει να παραλαμβάνουμε το έντυπο ασφαλιστικής σύμβασης – Ενημερωθείτε
Έξι λόγοι που η εταιρία μπορεί να «σπάσει» το συμβόλαιο υγείας