Η τεχνολογία εξελίσσεται παράλληλα με την αντίληψη που έχουμε για την υγεία μας, καθιστώντας την πρώτη σε απαραίτητο εργαλείο για τον έλεγχο της δεύτερης. Άλλωστε, στον απόηχο του κορωνοϊού, o Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφιέρωσε φέτος την World Health Day στη θεματική «ο πλανήτης μας, η υγεία μας», τονίζοντας τη σημασία της βιωσιμότητας σε συνάρτηση με την υγεία.
Πράγματι, υπολογίζεται ότι πάνω από 13 εκατομμύρια θάνατοι σε ολόκληρο τον κόσμο οφείλονται σε περιβαλλοντολογικά αίτια που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί.
Στην Ελλάδα, παρατηρούμε αφενός τις θεσμικές αλλαγές, που στοχεύουν στην αναβάθμιση των υπηρεσιών υγείας και αφετέρου τη γνώση και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων προς έναν υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής.
Ειδικότερα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας έχει ενισχυθεί σημαντικά, με την ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, την ενιαία πλατφόρμα τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών ραντεβού, την επέκταση του μητρώου ασθενών κ.ά. Παράλληλα, προωθούνται μεταρρυθμίσεις στον κλάδο της υγείας, όπως η ενοποίηση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Υγείας, η ενίσχυση των δημόσιων δομών από τις ιδιωτικές, καθώς και η αναβάθμιση του ρόλου της τηλε-συμβουλευτικής.
Αντίστοιχα όμως, και οι άνθρωποι είναι πιο συνειδητοποιημένοι σε σχέση με έναν καλό τρόπο ζωής, ενώ ακόμα και τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας εξοικειώνονται με την τεχνολογία και έχουν θέσει ως στόχο να να ζήσουν περισσότερο και καλύτερα.
Σε αυτό το πλαίσιο, ένα σύνολο ψηφιακών εργαλείων και λύσεων έχουν αναπτυχθεί για να μας βοηθήσουν να παρακολουθούμε την καθημερινή μας ευζωία αλλά και πιο ειδικά και στοχευμένα την κατάσταση της υγείας μας και τη διαχείρισή της.
Καλύτερη ζωή: Τα έξυπνα wearables στην υπηρεσία της υγείας μας
Για να είμαστε ενήμεροι κάθε στιγμή για τη σωματική μας κατάσταση και για την ψυχική μας ευημερία, η τεχνολογία μπορεί να προσφέρει τις ιδανικές ψηφιακές λύσεις. Οι wearable συσκευές μας δίνουν τη δυνατότητα να μαθαίνουμε περισσότερα για τον εαυτό μας και να αφουγκραζόμαστε καλύτερα το σώμα μας, παρέχοντας πληροφορίες αλλά και κάνοντας προτάσεις.
Για παράδειγμα, ένα έξυπνο ρολόι ή ένα band μπορεί να παρακολουθήσει την ποιότητα του ύπνου μας, να μετρήσει τα βήματα ή κάθε μορφή άθλησης, τις θερμίδες που καταναλώνουμε, τον κορεσμό του οξυγόνου στο αίμα μας ή τους καρδιακούς μας παλμούς. Επίσης, μπορεί να μας παρακινήσει να σηκωθούμε από τη θέση μας για να περπατήσουμε ή να πηγαίνουμε για ύπνο νωρίτερα το βράδυ. Μάλιστα, μπορεί να διαθέτει ακόμη και πιο εξειδικευμένες λειτουργίες, όπως για παράδειγμα να κάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα.
Από την άλλη, μία έξυπνη ζυγαριά μπορεί να παρακολουθεί το βάρος ή τις μεταβολές στη μυϊκή μάζα και τα ποσοστά λίπους στο σώμα μας, και, σε συνδυασμό με κάποιο wearable, να μας παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη λειτουργία του σώματός μας.
«Έξυπνη» διάγνωση και θεραπεία: Η τηλεϊατρική αλλάζει τη σχέση ιατρών με ασθενείς
Η ανάπτυξη της τηλεϊατρικής επιτρέπει την κλινική υποστήριξη από απόσταση και περιλαμβάνει βιντεοδιασκέψεις ασθενών με τον γιατρό τους, την καταγραφή των συμπτωμάτων στο σπίτι και την αποστολή διαγνωστικών εξετάσεων σε ιατρικό προσωπικό για εκτίμηση.
Η τηλεϊατρική είναι σωτήρια για δύο βασικούς λόγους. Αφενός δίνει άμεση πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς που ζουν σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν φυσικές δομές υγείας ή ορισμένες ιατρικές ειδικότητες. Αφετέρου, με την άμεση, ψηφιακή αποστολή διαγνωστικού υλικού μειώνει τον χρόνο αναμονής όλων των ασθενών, κάτι πολύ σημαντικό για κρίσιμες διαγνώσεις.
Στη χώρα μας, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την υιοθέτηση της τηλεϊατρικής, αλλά και τον εκσυγχρονισμό του δικτύου της. Πρόσφατα, επικυρώθηκε η ένταξη στο Ταμείο Ανάκαμψης του έργου για τη δημιουργία Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής (ΕΔΙΤ). Πρόκειται για ένα έργο της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιήσει η Κοινωνία της Πληροφορίας και έχει ως στόχο την επέκταση της κάλυψης του Εθνικού Δικτύου Τηλεϊατρικής που συνδέεται με τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών υπηρεσιών. Το ΕΔΙΤ θεωρείται ένα από τα πληρέστερα και πιο σύγχρονα έργα τηλεϊατρικής στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Θεραπευτική διαδικασία εφ’ όρου ζωής: Η τεχνολογία υποστηρίζει την παρακολούθηση σοβαρών και χρόνιων νοσημάτων
Οι προηγμένοι αλγόριθμοι αλλά και η εφαρμογή της τεχνητής νοημοσύνης τάσσονται στις υπηρεσίες των ασθενών με χρόνια νοσήματα.
Ειδικότερα, υπάρχουν wearables που παρακολουθούν την υγεία της καρδιάς και μπορούν να σώσουν ακόμη και τη ζωή κάποιου σε μία δύσκολη κατάσταση. Συσκευές που καταγράφουν τον καρδιακό ρυθμό και ανιχνεύουν την κολπική μαρμαρυγή, ενημερώνουν για μία έκτακτη κατάσταση ώστε να επισκεφθεί κάποιος άμεσα τον γιατρό του ή κάποιο νοσοκομείο.
Eπίσης, έχουν σωθεί ασθενείς από κάποιο καρδιακό επεισόδιο, παρατηρώντας, σε συνεργασία με τον θεράποντα γιατρό τους, ασυνήθιστες μεταβολές στη λειτουργία του οργανισμού τους. Ακόμα, υπάρχουν συσκευές που, μέσω αισθητήρων στο χέρι του ασθενούς, μπορούν να καταγράψουν το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα, χωρίς να χρειάζεται η παραδοσιακή μέθοδος τρυπήματος με βελόνα.
Παράλληλα, μέσω μοντέλων AI (τεχνητής νοημοσύνης), μπορούν να αναλυθούν, τεράστια σε όγκο, ηλεκτρονικά ιατρικά αρχεία με γνωματεύσεις και απεικονιστικό υλικό, για την έγκαιρη αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών, όπως ο καρκίνος. Όσο ισχυρότερα και εξυπνότερα γίνονται τα υπολογιστικά μας συστήματα, τόσο καλύτερες είναι οι προοπτικές για την παγκόσμια υγεία.
Πόσα γνωρίζουμε για τη σχέση σωματικής και ψυχικής υγείας;
Πλέον είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε ότι η σχέση μεταξύ της σωματικής και ψυχικής υγείας είναι αλληλένδετη. Προβλήματα στη σωματική μας υγεία μπορούν να οδηγήσουν και σε ψυχικά νοσήματα, ενώ ψυχικές διαταραχές μπορούν να φέρουν επιπλοκές και στη σωματική μας υγεία.
Αν και η τεχνολογία προσφέρει περισσότερες λύσεις για τη σωματική υγεία, υπάρχουν και λύσεις που σχετίζονται με την ψυχική, όπως wearable συσκευές που καταγράφουν δείκτες που σχετίζονται με συναισθήματα, ενώ άλλες προσφέρουν συμβουλές όπως το πώς να περιορίσουμε το άγχος μας.
Επενδύοντας στην υγεία και την ευεξία
Η υγεία μας θα πρέπει να αποτελεί την απόλυτη προτεραιότητά μας και έχουμε σήμερα ως σύμμαχο την τεχνολογία, τόσο στο στάδιο της πρόληψης, όσο και στην αντιμετώπιση χρόνιων ασθενειών ή στη φάση της αποκατάστασης. Οι δυνατότητες που μας προσφέρονται για την παρακολούθηση της υγείας μας, τη βελτίωση της διατροφής και της φυσικής μας κατάστασης, αλλά και τη φροντίδα του εαυτού μας, είναι πολλές και γίνονται ακόμη περισσότερες. Είναι σημαντικό να υπάρχουν πρωτοβουλίες αλλά και συνέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από οργανισμούς, εταιρείες, ακόμη και νεοφυείς επιχειρήσεις.
Εφαρμογές για έξυπνες συσκευές όπως είναι η εφαρμογή Medi ON της Interamerican, η οποία ελέγχει και αξιολογεί ως προς την αιτία και την κρισιμότητά του κάθε σύμπτωμα υγείας που απασχολεί τον χρήστη της, φέρνουν πιο κοντά τους ασθενείς με τους γιατρούς, προσφέροντας άμεσα απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα υγείας που προκύπτουν καθημερινά.
Η εφαρμογή μάλιστα βραβεύτηκε για τη συμβολή της στην προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και στην υποστήριξη ενός βιώσιμου μέλλοντος στα Bravo Sustainability Dialogues & Awards 2022.
Ακόμα, μέσω του Interamerican Innovation Hub ενθαρρύνεται η δημιουργία περισσότερων καινοτόμων λύσεων στον τομέα της υγείας και της ευεξίας. Τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στην Ελλάδα, οι βιοεπιστήμες βρίσκονται στις κορυφαίες θέσεις ενδιαφέροντος των startups και των επενδυτών, δημιουργώντας αισιοδοξία για τις λύσεις που θα δημιουργηθούν στο κοντινό μέλλον.
Στο INTERAMERCAN INNOVATION HUB αναζητώνται λειτουργικές ψηφιακές λύσεις που συμπληρώνουν την ασφάλιση, με μια καθημερινή εμπειρία υγείας και ευεξίας.
Δεν έχει σημασία αν είστε μια νεοσύστατη εταιρεία, ένα καινοτόμο πανεπιστήμιο ή μια μεγάλη επιχείρηση. Αν έχετε ένα ψηφιακό working solution, που σχετίζεται με την καινοτόμο μετακίνηση, μπορείτε να το παρουσιάσετε στο Interamerican Innovation Hub. Μάθετε περισσότερα εδώ