Το εντυπωσιακά πλούσιο στήθος μπορεί να είναι εντυπωσιακό στα μάτια του άνδρα, ένα μεγάλο ωστόσο βάρος για τη γυναίκα που το διαθέτει και η οποία έρχεται αντιμέτωπη με αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα, από τη δυσκολία εύρεσης εσωρούχων έως πόνους στη μέση και την πλάτη, κύφωση και δυσκολία ανίσχνευσης εξαλλαγών (καρκινογενέσεις) στον μαζικό αδένα κατά τη μαστογραφία ή το υπερηχογράφημα.
Από την άλλη, το διογκωμένο στήθος στον άνδρα είτε λόγω συσσώρευσης λίπους (ψευδογυναικομαστία) είτε λόγω υπερτροφίας του αδένα του μαστού (γυναικομαστία), αποτελεί θέμα ταμπού που συχνά τον αποτρέπει από δραστηριότητες όπως μπάνια σε πολυσύχναστες πλαζ και, στο χειρότερο σενάριο, καθυστερεί την προσέλευσή του στον εξειδικευμένο μαστολόγο και κατά συνέπεια τη διάγνωσή του με καρκίνο του μαστού, σπάνια περίπτωση μεν, ιδιαίτερα επικίνυνη δε λόγω της επιθετικότητάς του.
Υπενθυμίζεται ότι οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής για αισθητικούς λόγους υπάγονται στις εξαιρέσεις όλων των συμβολαίων υγείας. Η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει μια τέτοια επέμβαση μόνο όταν οφείλεται σε ασθένεια ή ατύχημα και σύμφωνα με την καθοδήγηση του θεράποντος ιατρού, ενώ η αισθητική χειρουργική θα αποζημιωθεί μόνο όταν συντρέχουν κοινωνικοί/ψυχολογικοί λόγοι όπως στην περίπτωση ενός σοβαρού εγκαύματος ή σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού μετά τη μαστεκτομή.
Τι προβλέπεται λοιπόν για τις περιπτώσεις που το στήθος στέκεται εμπόδιο στην καθημερινότητα της γυναίκας ή του άνδρα με ενεργό συμβόλαιο υγείας ή με διάθεση να προβεί στη σύναψη ενός τέτοιου ασφαλιστηρίου;
Μεγάλο στήθος και επέμβαση μειωτικής μαστοπλαστικής
Αμερικανική έρευνα σε γυναίκες με μεγάλους μαστούς, έδειξε πως η επέμβαση μείωσης του στήθους συνεισέφερε σημαντικά στην ανακούφιση από πόνους στον αυχένα, τη σπονδυλική στήλη και τη μέση, καθώς και στην καλύτερη λειτουργικότητα του αυχένα έως και 75%, τιμή εξαιρετικά υψηλή, που καθιστά την επέμβαση μειωτικής μαστοπλαστικής θεραπευτική, εξηγούν οι ειδικοί. Έγκριτοι πλαστικοί χειρουργοί σημειώνουν μάλιστα ότι επιβάλλεται σε πολλές ασθενείς με κλινικά επιβεβαιωμένη πάθηση στη σπονδυλική στήλη να μειώσουν το στήθος τους πριν ή αμέσως αφότου προβούν σε επέμβαση διόρθωσης, ώστε να διασφαλίσουν διάρκεια στο αποτέλεσμα της διορθωτικής επέμβασης στη σπονδυλική στήλη και ταυτόχρονα να αποφορτίσουν τον αυχένα τους.
Αν και τα ασφαλιστήρια υγείας προβλέπουν την κάλυψη για ορθοπαιδικές χειρουργικές επεμβάσεις με μια χρονική αναμονή και ορισμένες προϋποθέσεις -διαβάστε περισσότερα εδώ-, και ο προκαλούμενος από το μεγάλο στήθος πόνος στη σπονδυλικής στήλη έως και το κεφάλι αποτελεί μια ανεπιθύμητη κατάσταση υγείας, οι έμπειροι ασφαλιστικοί σύμβουλοι επισημαίνουν ότι το μέγεθος των μαστών πρέπει να είναι υπερβολικά μεγάλο, χωρίς να υπάρχει κάποιο όριο αλλά, καθώς αναφέρουν χαρακτηριστικά, να είναι «ηλίου φαεινότερον ότι πρόκειται για προβληματικές και εξωπραγματικές διαστάσεις». Εντούτοις σε τρέχον πρόγραμμα ασφαλιστικής εταιρείας εντοπίζεται η περίπτωση «σμίκρυνσης μαστού άνω των 350gr» στις βαριές επεμβάσεις επανορθωτικής/πλαστικής χειρουργικής ιατρικής αναγκαιότητας.
Γυναικομαστία και αντιμετώπιση
Αν και τα προβληματα μαστών στους άνδρες υπάρχουν, η γνώση τους από τον γενικό πληθυσμό είναι περιορισμένη. Γυναικομαστία, ψευδογυναικομαστία, ορμονικές διαταραχές ή καρκίνος μαστού και προστάτη είναι κάποιες από τις καταστάσεις που σχετίζονται με μαστικές παθήσεις στους άνδρες.
Η γυναικομαστία, η αφύσικη μα καλοήθης διόγκωση του ενός ή και των δύο μαζικών αδένων στον άνδρα που αφορά έως και το 40% του ανδρικού πληθυσμού, αποτελεί την επικρατέστερη περίπτωση η οποία μπορεί να σχετίζεται όμως με σοβαρές παθολογικές καταστάσεις όπως παχυσαρκία, γενετική προδιάθεση, ορμονικές διαταραχές, καρκίνοι (πνεύμονα, παχέος εντέρου, προστάτη, όρχεων), νεφρικές και ηπατικές νόσους, υπερθυρεοειδισμό, σύνδρομο Klinefelter κ.α. καθώς και τη λήψη ανδρογόνων (bodybuilding), φαρμάκων, ναρκωτικών ουσιών ή βοτάνων κλπ.
Αν και η γυναικομαστία μπορεί να συνοδεύεται από έντονο πόνο στον μαστό με σημαντικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα του άνδρα και αποτελεί κατάσταση που αντιμετωπίζεται χειρουργικά (μαστεκτομή), με ακτινοβολία -ιδίως σε ασθενείς με καρκίνο του προστάτη που υποβάλλονται σε αγωγή με οιστρογόνα- είτε με φαρμακευτική αγωγή -όπως ταμοχιφαίνη για την επώδυνη γυναικομαστία-, τα στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς υπογραμμίζουν ότι δεν προβλέπεται κάλυψη για τη διόρθωση του προβλήματος. (Για την αντιμετώπιση με λιποαναρρόφηση της ψευδογυναικομαστίας συνεπεία παχυσαρκίας, υπενθυμίζεται ότι κάθε κατάσταση που σχετίζεται με τη νόσο αποτελεί εξαίρεση, υπάρχουν ωστόσο «παραθυράκια». Ενημερωθείτε εδώ)
Καρκίνος μαστού: Τι καλύπτουν οι ασφαλιστικές
Έχει αναφερθεί στο ygeiamou ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού απολαμβάνουν δικαίωμα κάλυψης από την ιδιωτική ασφάλιση, διευρυμένο μάλιστα τα τελευταία χρόνια οπότε στα σχετικά ασφαλιστήρια συμβόλαια συμπεριλήφθηκαν (υπό προϋποθέσεις και όρους) ακόμα και ενδιαφερόμενες που έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο του μαστού και είναι αποδεδειγμένα ελεύθερες νόσου, μετά από πέντε έτη.
Οι σχετικές παροχές περιλαμβάνουν έξοδα νοσηλείας σε Ιδιωτικό ή Δημόσιο θεραπευτήριο καθώς και στο εξωτερικό, αμοιβές χειρουργού και αναισθησιολόγου, φάρμακα εντός νοσοκομείου, δαπάνες πριν και μετά την νοσηλεία, χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, άλλες θεραπείες που θα χρειαστούν, τυχόν χειρουργικά επιδόματα, επιδόματα σοβαρών ασθενειών, επιδόματα χρήσης δημόσιου ταμείου, έξοδα δεύτερης γνώμης κ.α.
Αυτό που ίσως αγνοούν οι άρρενες ασφαλισμένοι ή ενδιαφερόμενοι για ασφάλιση είναι αφενός ότι ο καρκίνος του μαστού τους αφορά και, αφετέρου, ότι μπορούν να έχουν την αντίστοιχη κάλυψη εφόσον νοσήσουν. Αν και μόλις το 1% των διογκώσεων του μαστού των ανδρών αφορά σε καρκίνο του μαστού -η γυναικομαστία δεν παρουσιάζει συνήθως αιτιώδη συνάφεια πλην της περίπτωσης συνδρόμου Klinefelter-, σπανιώς προσέρχονται στον μαστολόγο με αποτέλεσμα η πάθηση να διαγιγνώσκεται συνήθως σε προχωρημένο στάδιο και με μεταστάσεις σε κοντινούς ιστούς, τους λεμφαδένες, τα οστά ή σε άλλα μέρη του σώματος.
Τέλος, ενώ η κάλυψη της αντιμετώπισης είναι κοινή σε άνδρες και γυναίκες, στην πρόληψη υπάρχει ένα κενό. Ενώ για τις γυναίκες προβλέπεται δυνατότητα ενός ετήσιου δωρεάν προληπτικού ελέγχου σε συμβεβλημένα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ή θεραπευτήρια και με εξετάσεις ανάλογα την ηλικία της ασφαλισμένης, καθώς και προληπτική μαστεκτομή και πλαστική χειρουργική αποκατάστασης μαστού, οι άνδρες υπολείπονται σε αντίστοιχη παροχή -ακόμη και αν υπάρχει κληρονομικότητα– με τους ειδικούς του ασφαλιστικού κλάδου να διευκρινίζουν πως καλύπτεται η θεραπεία μόνο – µαστεκτοµή, χειρουργείο διατήρησης µαστού συνδυαστικά με ακτινοθεραπεία, χημειοθεραπεία- εφόσον οι εξετάσεις δείξουν αυξημένους καρκινικούς δείκτες.
Εξεταστείτε λοιπόν και πραγματοποιήστε βιοψία σε περίπτωση που παρατηρήσετε:
- ανώδυνο εξόγκωμα ή πάχυνση στον ιστό του μαστού
- ότι η μάζα αυτή δεν κινείται προς τη θηλή και συνδέεται με το θωρακικό τοίχωμα
- αλλαγές στο δέρμα πάνω στο στήθος (πτύχωση, ερυθρότητα, απολέπιση)
- αλλαγές στη θηλή (ερυθρότητα, απολέπιση ή θηλή που γυρίζει προς τα μέσα)
- έκκριση από τη θηλή (με αίμα ή χωρίς).
Διαβάστε επίσης:
Διαβήτης: Τι καλύπτουν τα συμβόλαια υγείας
Επέμβαση καταρράκτη: Πώς αποζημιώνεται από το ασφαλιστικό συμβόλαιο