Μικρό «καλάθι», όσον αφορά στην κάλυψη εξετάσεων για τη διερεύνηση της υπογονιμότητας, αλλά και θεραπειών εξωσωματικής γονιμοποίησης, πρέπει να κρατούν οι ασφαλισμένοι με ιδιωτικά συμβόλαια υγείας.
Ειδικότερα, μετά τον σάλο που προκλήθηκε με αφορμή το διαφημιστικό σποτ για το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας, η διοργάνωση του οποίου ακυρώθηκε εντέλει, το ygeiamou απευθύνθηκε σε στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς, προκειμένου να ενημερωθεί για τις καλύψεις γύρω από το ζήτημα. Βάσει αυτών, τα συμβόλαια:
Δεν καλύπτουν τις εξετάσεις για να ελέγξεις την γονιμότητα, τόσο της γυναίκας, όσο και του άντρα, εκτός εάν υπάρχουν ενδείξεις παθολογικών αιτιών. «Η χειρουργική αποκατάσταση της κιρσοκήλης, για παράδειγμα, δεν συνδέεται ευθέως με την ανδρική γονιμότητα, εντούτοις έχει θεαματικά αποτελέσματα στην επίτευξη εγκυμοσύνης», σχολιάζουν χαρακτηριστικά. Αξίζει να αναφερθεί πως, μεταξύ των εξετάσεων που ζητούνται από το ζευγάρι, είναι αφενός, η καλλιέργεια σπέρματος και το αντιβιόγραμμα για την εκτίμηση της γονιμότητας του άνδρα και η αντιμυλλέριος ορμόνη (AMH) για την συμπλήρωση του ορμονικού προφίλ της γυναίκας.
Συνήθως οι περισσότερες ασφαλιστικές εταιρίες δεν καλύπτουν την εξωσωματική διαδικασία, κάποιες, ωστόσο, μπορεί να προσφέρουν κάλυψη μετά από αναμονή και με υψηλά ασφάλιστρα και όριο κάλυψης. Συγκεκριμένα, οι θεραπείες υπογονιμότητας, η εξωσωματική γονιμοποίηση, οι ερευνητικές επεμβάσεις, οι σχετικές εξετάσεις, τα φάρμακα κ.α., καθώς και τα επακόλουθα ή και οι επιπλοκές των παραπάνω περιλαμβάνονται στις Γενικές Εξαιρέσεις των συμβολαίων υγείας. Όπως αναφέρεται «δεν καλύπτονται θεραπείες σχετικά με τη στειρότητα, αντισύλληψη ή εθελοντική στείρωση, τεχνητή ή εξωσωματική γονιμοποίηση, καθώς και οι γενικές ερευνητικές εγχειρήσεις, λαπαροσκοπικές ή μη, οι οποίες δεν σχετίζονται με ασθένεια, έκτρωση και αντισύλληψη».
Όσον αφορά στον τοκετό, τα νέα συμβόλαια δεν παρέχουν πλήρη κάλυψη, αλλά ένα επίδομα μητρότητας, το οποίο προσφέρεται εφάπαξ είτε για φυσιολογικό τοκετό είτε για καισαρική. Αυτό ενδέχεται να κυμανθεί από τα 500 ευρώ έως και τα 1.600 ευρώ. Προσοχή: Κάποιες εταιρίες είθισται να βάζουν αναμονές στα συμβόλαιά τους για να «ξεκλειδώσουν» την επίμαχη κάλυψη. Αυτή, ωστόσο, δεν ξεπερνά τη διετία από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου. Μία ασφαλισμένη, δηλαδή, θα πρέπει να γνωρίζει ότι εάν μείνει έγκυος και γεννήσει πριν το επίμαχο διάστημα τα έξοδα θα πρέπει να καλυφθούν αποκλειστικά από την ίδια.
Το ζήτημα της υπογονιμότητας έχει λάβει το τελευταίο διάστημα τεράστιες διαστάσεις, με σχεδόν ένα στα έξι ζευγάρια να αντιμετωπίζει πρόβλημα σε παγκόσμια κλίμακα και το 17% στην Ελλάδα να είναι υπογόνιμα.
Διαβάστε επίσης:
Ποιες «δημοφιλείς» θεραπείες εξαιρούνται από τα συμβόλαια υγείας
Ασφαλιστήριο Υγείας: Μάθετε πότε συμφέρει η συμμετοχή με ποσοστό στα έξοδα νοσηλείας