Μπορεί η χώρα μας να βρέθηκε για σχεδόν μία 10ετία σε καθεστώς οικονομικής «ασφυξίας» για αρκετούς ανθρώπους, ωστόσο, φαντάζει ως την ιδανική λύση που θα τους επιτρέψει να έχουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής. Πρόκειται για τους πολίτες τρίτων χωρών, μεγάλος αριθμός των οποίων αιτείται κάθε χρόνο χορήγησης άδειας διαμονής, προκειμένου να εργαστεί και να κάνει μία νέα αρχή στην Ελλάδα.
Απαραίτητη προϋπόθεση για να λάβουν το πολυπόθητο… διαβατήριο είναι να έχουν ιδιωτική ασφάλιση υγείας. «Αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, αφού δεν είναι λίγες οι φορές που η ιδιωτική ασφάλιση δεν γίνεται αποδεκτή από τις αρμόδιες αρχές. Οι ενδιαφερόμενοι, λοιπόν, θα πρέπει να ενημερωθούν για τους όρους και τις προϋποθέσεις χορήγησης αδειών πριν προχωρήσουν με την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, γιατί διαφορετικά δεν θα μπορούν να το ακυρώσουν», σχολιάζουν στο ygeiamou.gr πηγές της αγοράς.
Οι εταιρίες, πάντως, κατανοώντας πως η οικονομική δυνατότητα πολλών εξ αυτών είναι – τουλάχιστον για τον πρώτο καιρό – περιορισμένη, διαθέτουν προγράμματα κομμένα και ραμμένα για εκείνους. Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από αντίστοιχο συμβόλαιο μεγάλης ασφαλιστικής εταιρίας που διατίθεται το τελευταίο διάστημα προσφέρονται οι επίμαχες καλύψεις:
- Νοσοκομειακή περίθαλψη από ασθένεια ή ατύχημα, είτε σε δημόσιο είτε σε ιδιωτικό νοσοκομείο, έως 10.000 ευρώ.
- Μόνιμη Ολική ή Μερική Ανικανότητα από ατύχημα έως 15.000 ευρώ.
- Ιατροφαρμακευτικές δαπάνες από ασθένεια ή ατύχημα έως 1.500 ευρώ.
Η συμμετοχή του ασφαλισμένου στα έξοδα ορίζεται σε ποσοστό 20% που είναι και το μέγιστο που συναντάται στην αγορά. Η εταιρία, δηλαδή, καταβάλλει την αποζημίωση εφόσον ο πελάτης έχει πληρώσει το δικό του 20% επί του συνολικού ποσού. Παράλληλα, οι παραπάνω καλύψεις δεν δύνανται να συνδυαστούν με άλλες νοσοκομειακές ή συμπληρωματικές καλύψεις.
Όσον αφορά για τα ασφάλιστρα, το ύψος τους διαμορφώνεται ανάλογα με την ηλικία του ασφαλισμένου, ξεκινώντας από τα 90 ευρώ/ετησίως για άτομα έως 40 ετών. Υπενθυμίζεται πως η ανώτατη ηλικία έναρξης ασφαλισμένου είναι το 63ο έτος και η κατώτερη οι τρεις μήνες. Βάσει νομοθεσίας δε, η ασφάλιση υγείας πρέπει να είναι διαρκώς σε ισχύ ανεξάρτητα εάν η άδεια δόθηκε για μεγαλύτερο του ενός έτους διάστημα, ενώ σε κάθε επόμενη ανανέωση τα ασφαλιστήρια ζητούνται αναδρομικά από την αρμόδια υπηρεσία που εκδίδει τις σχετικές άδειες.
Διαβάστε επίσης
Η επίμαχη διάταξη που αποκαλύπτει το «ταβάνι» στα ασφάλιστραΗ επίμαχη διάταξη που αποκαλύπτει το «ταβάνι» στα ασφάλιστρα
Επαναφορά σε ισχύ ασφαλιστηρίου συμβολαίου: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Τροπολογία ανοίγει παράθυρο για κατά το δοκούν αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας