Η Elle Macpherson ή «Το Κορμί», ένα από τα περιβόητα supermodels της δεκαετίας του 1990, μοιράστηκε την περιπέτειά της με τον καρκίνο του μαστού το 2017, όταν μια βιοψία εκτομής αποκάλυψε τη νόσο, προκαλώντας ωστόσο κύμα αντιδράσεων από τον ιατρικό και επιστημονικό κόσμο, τα media, οργανώσεις και απλούς ανθρώπους με ή χωρίς την εμπειρία της νόσου, για το θεραπευτικό μονοπάτι που επέλεξε. Όπως αποκάλυψε στο Woman’s Weekly της Αυστραλίας, αντί συμβατικών μεθόδων όπως η χημειοθεραπεία και οι ακτινοβολίες, η Macpherson στράφηκε σε εναλλακτικές θεραπείες και την ολιστική ιατρική.

Όπως περιγράφει στο βιβλίο της «Elle: Life, Lessons and How to Trust Yourself» (Elle: Ζωή, Μαθήματα και Πώς να Εμπιστεύεσαι τον Εαυτό σου), της διάγνωσης ακολούθησαν δύσκολες στιγμές, με μεγάλα διλήμματα ως προς την επιλογή θεραπείας και, παρά τη συμβουλή του γιατρού της για θεραπείες όπως μαστεκτομή με ακτινοβολία, χημειοθεραπεία, ορμονοθεραπεία και αποκατάσταση του στήθους, αποφάσισε να ακολουθήσει το ένστικτό της και να πει «όχι» στη συμβατική ιατρική.

«Ήταν σοκ, ήταν αναπάντεχο, μου προκάλεσε σύγχυση και τρόμο με πολλούς τρόπους. Μου έδωσε την ευκαιρία να καταβυθιστώ στην αίσθησή μου και να βρω της λύση που μου ταίριαζε» δήλωσε. Αφού απευθύνθηκε σε «32 γιατρούς και ειδικούς», αποφάσισε να μην προχωρήσει σε χημειοθεραπεία, επιλέγοντας την ολιστική προσέγγιση που σύστηνε η φωνή μέσα της.

«Κατάλαβα ότι δεν υπήρχε τίποτα βέβαιο και τίποτα δεν μπορούσε να μου εγγυηθεί ότι θα πετύχει. Δεν υπήρχε ένα “σωστός” τρόπος, μόνο ο σωστός τρόπος για μένα» αναφέρει σε απόσπασμα του βιβλίου της που παραθέτει το Woman’s Weekly. «Το να πω όχι στις καθιερωμένες ιατρικές λύσεις ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει ποτέ στη ζωή μου. Αλλά το να πω όχι στη δική μου βαθύτερη αίσθηση θα ήταν ακόμη δυσκολότερο».

Ο ένας από τους δύο της γιους στήριξε εξ αρχής την απόφασή της, ενώ ο δεύτερος, όπως και ο πρώην σύντροφός της και πατέρας των παιδιών της, Arki Busson, θεώρησε την απόφασή της «ακραία».

Σήμερα η MacPherson δηλώνει ότι βρίσκεται σε κλινική ύφεση, νιώθοντας όμως απόλυτη ευημερία.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις

Μετά τη δημοσιοποίηση της συνέντευξης, το Αυστραλιανό Δίκτυο για τον Καρκίνο του Μαστού (BCNA) δημοσίευση ανακοίνωση για την κάλυψη από τα media των δηλώσεων της Elle Macpherson, όπου ανέφερε:

«Οι επιλογές της Elle Macpherson αναδεικνύουν τη βαθιά προσωπική φύση των θεραπευτικών αποφάσεων μετά από μια διάγνωση καρκίνου του μαστού.

»Η BCNA σέβεται το δικαίωμα της Elle Macpherson να μοιραστεί την εμπειρία της και αναγνωρίζει ότι κάθε εμπειρία καρκίνου του μαστού είναι μοναδική. Όλες οι ατομικές διαγνώσεις και εμπειρίες από τον καρκίνο του μαστού είναι διαφορετικές. Η BCNA αναγνωρίζει το δικαίωμα της Elle Macpherson να συζητήσει την εμπειρία της από τον καρκίνο του μαστού μέσα από τη δική της οπτική γωνία και υποστηρίζει το δικαίωμά της να κάνει τις επιλογές που θεωρεί καλύτερες για τις περιστάσεις της. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι η διάγνωση κάθε ανθρώπου και κάθε θεραπευτική διαδρομή είναι μοναδική και διαμορφώνεται γύρω από την ατομική του διάγνωση.

»Όταν δημόσια πρόσωπα συζητούν τις εμπειρίες τους στο πεδίο της υγείας, συγκεντρώνεται πολύτιμη προσοχή σε σημαντικά ζητήματα. Ωστόσο, η BCNA πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας αυτές οι συζητήσεις να μην έχουν αποτέλεσμα τις αμφιβολίες ή τον φόβο για άλλους ανθρώπους με αντίστοιχες διαγνώσεις. Προτεραιότητά μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι άνθρωποι αισθάνονται υποστήριξη και έχουν ενημέρωση σχετικά με τις επιλογές που κάνουν μετά τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

»Η BCNA υποστηρίζει τη σημασία της πρόσβασης σε αξιόπιστες, τεκμηριωμένες πληροφορίες για την καθοδήγηση των θεραπευτικών αποφάσεων. Ενώ ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της σωστής διατροφής, της άσκησης και της ψυχικής ευεξίας, παίζει ρόλο στη φροντίδα του καρκίνου, τονίζουμε τη σημασία της συζήτησης με τους επαγγελματίες υγείας και της εμπιστοσύνης στην εμπειρογνωμοσύνη της ομάδας θεραπόντων για τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων».

Οι ειδικοί προειδοποιούν

Το Bρετανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο (Cancer Research UK) επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν επιστημονικά ή ιατρικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι οι εναλλακτικές θεραπείες μπορούν να θεραπεύσουν τον καρκίνο. Παράλληλα, σημειώνουν ότι ορισμένες εναλλακτικές θεραπείες μπορεί να είναι επιβλαβείς και να προκαλέσουν παρενέργειες, ενώ ενδέχεται να μειώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης των ασθενών που αποφεύγουν τη δυτική ιατρική.

Η φιλανθρωπική οργάνωση κατά του καρκίνου Macmillan προειδοποιεί ότι, αν και οι συμπληρωματικές θεραπείες μπορούν να συνδυαστούν με τις συμβατικές, όπως η χημειοθεραπεία, οι γιατροί θα πρέπει να αποτρέπουν τις ασθενείς να επιλέξουν τις εναλλακτικές που επιχειρούν να υποκαταστήσουν τη δυτική ιατρική, λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που μπορεί να έχουν για την υγεία και τη ζωή τους. Είναι ζωτικής σημασίας, τονίζουν οι υπεύθυνοι της οργάνωσης, οι ασθενείς να ελέγχουν την ασφάλεια των θεραπειών και την επάρκεια των επαγγελματιών υγείας στους οποίους απευθύνονται.

Διαβάστε επίσης:

Τέσσερα προγράμματα δωρεάν προληπτικών εξετάσεων μέσα στο επόμενο δίμηνο

Καρκίνος μαστού: Η πρακτική που μειώνει την αϋπνία και προλαμβάνει τη φλεγμονή

Καρκίνος μαστού: Το ιατρικό ιστορικό που αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο