*Γράφει ο Πάνος Γαρουφαλιάς

Το νερό δείχνει να είναι η αιτία για την έξαρση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας στις περιοχές Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του Δήμου Ρήγα Φεραίου, σύμφωνα με τις αναλύσεις που γίνονται για λογαριασμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Συνεργείο του ΕΟΔΥ θα κάνει καταγραφή στους ανθρώπους που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο, ενώ στο δίκτυο θα γίνονται καθημερινοί έλεγχοι, μέχρι να αποκατασταθεί η ποιότητα του νερού και μέσω της συνεργασίας που υπάρχει με την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο.

Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ράδιο ΕΝΑ» ο Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κλιμάκιο της Περιφέρειας με το περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας θα κάνουν σήμερα επιπλέον δειγματοληψίες από τις τρεις γεωτρήσεις, που καταλήγουν σε δεξαμενή ύδρευσης, ώστε να διαπιστωθεί ποια απ’ αυτές έχει πρόβλημα.

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε ότι θα ελέγχεται καθημερινά όλο το δίκτυο, μέχρι να αποκατασταθεί το πόσιμο νερό και με μέτρα που θα ληφθούν, όπως καθαρισμός δεξαμενών, ξέπλυμα του δικτύου και χλωρίωση του νερού, σε συνεργασία με τον Δήμο και θα διερευνηθεί ακριβώς τι έγινε.

«Ξέρουμε ότι υπήρχε μια μπόρα πριν μια εβδομάδα περίπου, θα δούμε αν αυτό συνετέλεσε και πώς, θα μελετήσουμε τις διακοπές στο δίκτυο για να δούμε ακριβώς την αιτία αυτού του φαινομένου, ώστε να μην ξαναγίνει», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ απέκλεισε το γεγονός ότι οι πλημμύρες στην περιοχή της Κάρλας ευθύνονται για τα κρούσμαυα, προσθέτοντας ότι αυτό οφείλεται σε κάποια άλλα παθογόνα που οι επιστήμονες ψάχνουν και είναι σε εγρήγορση γι’ αυτά, που είναι ανθεκτικά.

Όπως είπε «θα βρούμε αν φταίει κάποια γεώτρηση, λαμβάνοντας υπόψη κάποια φαινόμενα που έγιναν τελευταία και αν σκεφτούμε τις διακοπές που έγιναν και δημιουργούν πρόβλημα. Είναι κάτι που πρέπει να διερευνήσουμε, θα είμαστε εκεί όλες αυτές τις μέρες, ώστε και το δίκτυο να αποκατασταθεί και να δούμε τι έγινε για να μην ξανασυμβεί».

Ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι οι οδηγίες προς τους κατοίκους είναι να κάνουν υπομονή με το πρόβλημα που προέκυψε, να μη χρησιμοποιούν το νερό του δικτύου για καμία ανθρώπινη κατανάλωση, ούτε μπάνιο, ούτε για πλύσιμο των δοντιών, καθώς το νερό κάνει μόνο για την τουαλέτα και αν χρειαστεί να το χρησιμοποιήσει, πρέπει να το βράζει στους 100°C για 3 λεπτά, μέχρι να δοθεί οδηγία ότι το δίκτυο αποκαταστάθηκε. Ακόμη, ανέφερε ότι πιο ευάλωτοι είναι τα μικρά παιδιά και οι ηλικιωμένοι και πρόσθεσε ότι το πιο σημαντικό είναι να δούμε την ποιότητα του νερού και να την αποκαταστήσουμε.

Αναφορικά με τα στάσιμα νερά στην περιοχή της Κάρλας, που δεν έχουν αποστραγγιστεί πλήρως μετά τις πλημμύρες, ο καθηγητής τόνισε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες ευνοούν στο να έχουμε μεγάλους πληθυσμούς κουνουπιών.

Ακόμη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια και οι Δήμοι έχουν λάβει μέτρα ειδικά γι’ αυτή την περιοχή και ο ΕΟΔΥ φέτος έχει κάνει ενισχυμένη επιτήρηση στην περιοχή αυτή και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διαθέτοντας €300.000, ενώ μέχρι πέρυσι δινόταν ποσό €30.000. Παράλληλα, σημείωσε πως ο Οργανισμός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στήνονται παγίδες για να έχουμε μια καλή εντομολογική επιτήρηση, με ελέγχους και διαπιστώσεις αν κυκλοφορεί ο ιός του Δυτικού Νείλου, γιατί αυτό είναι το πρόβλημα.

Πάνω από 100 τα κρούσματα – Το πρόβλημα με το νερό προϋπήρχε

Για το πρόβλημα που έχει προκύψει τις τελευταίες μέρες σε χωριά της Μαγνησίας με την έξαρση των κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας, μίλησαν μια γιατρός κι ένας κάτοικος της περιοχής.

«Έχουμε έξαρση εδώ και μια εβδομάδα. Δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει, με διάρροια, πυρετό, κοιλιακό άλγος σε παιδιά και ηλικιωμένους. Τα κρούματα είναι πάνω από 100 με τις καταγραφές να γίνονται από την Πέμπτη. Πήραν δείγματα κοπράνων και οι καλλιέργειες έδειξαν σαλμονέλα» ανέφερε μια γενική γιατρός του Ριζόμυλου.

«Υπάρχει ανησυχία. Είχαμε και παλαιότερα κρούσματα απο νερό. Εδώ και δύο χόνια δεν πίναμε νερό. Περιμένουμε την ανάλυση από το Χημείο, δεν μπορεί κανείς να πει τι γίνεται Εδώ και χρόνια πίνουμε εμφιαλωμένο νερό. Το πρόβλημα είναι πως πρόκειται για μεταδοτική ασθένεια» πρόσθεσε ένας κάτοικος.

Διαβάστε επίσης:

Μαγνησία: Στα 60 με 70 τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο

Κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Μαγνησία – ΕΟΔΥ: Δεν έχουν καμία σχέση με την κακοκαιρία Daniel