Κόντρα σ’ έναν κόσμο όπου ο γάμος και οι μακροχρόνιες σχέσεις συχνά θεωρούνται ως η «φυσιολογική» εξέλιξη της ζωής, όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν, τα τελευταία χρόνια, να μείνουν ελεύθεροι για όλη τους τη ζωή. Αυτή η απόφαση μπορεί να προσφέρει ανεξαρτησία και ελευθερία, αλλά, σύμφωνα με νέα έρευνα, έχει τις δικές της προκλήσεις. Οι δια βίου εργένηδες φαίνεται να αντλούν διαφορετικές εμπειρίες από τη ζωή, ειδικά όσο μεγαλώνουν, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες που αφορούν στην ικανοποίηση από τη ζωή, την προσωπικότητα και τη γενική ευημερία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science εξέτασε πάνω από 77.000 Ευρωπαίους, ηλικίας 50 ετών και άνω, αξιολογώντας την ικανοποίησή τους από τη ζωή και πέντε βασικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας (άνοιγμα στις εμπειρίες, ευσυνειδησία, εξωστρέφεια, ευχάριστη συμπεριφορά και νευρωτισμός). Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι «ορκισμένοι» εργένηδες είναι λιγότερο εξωστρεφείς, λιγότερο ευσυνείδητοι και λιγότερο ανοιχτοί στις εμπειρίες, ενώ σημείωσαν χαμηλότερες βαθμολογίες ικανοποίησης από τη ζωή.

Οι μελετητές διαπίστωσαν, όμως, επιμέρους διαφορές ανάμεσα σε όσους είχαν κάποτε έστω μια σοβαρή σχέση, έστω κι αν αυτή έχει λήξει και σε εκείνους που δεν είχαν ποτέ σοβαρό δεσμό. Για να το διερευνήσουν αυτό, η επικεφαλής της μελέτης, Δρ. Julia Stern και οι συνεργάτες της ομαδοποίησαν τους ερωτηθέντες με τα εξής κριτήρια:

  • Να βρίσκονται σήμερα σε σχέση
  • Να μην έχουν ζήσει ποτέ με σύντροφο
  • Να μην έχουν παντρευτεί ποτέ
  • Να μην είχαν ποτέ μακροχρόνια σχέση.

Διαπιστώθηκε ότι τα άτομα που δεν είχαν ποτέ σοβαρή μακροχρόνια σχέση σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία στην εξωστρέφεια, το άνοιγμα στις νέες εμπειρίες και την ικανοποίηση από τη ζωή, ενώ όλοι οι εργένηδες σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτές τις μετρήσεις συγκριτικά με τα άτομα που βρίσκονταν σε σχέση την περίοδο της μελέτης.

Τι ρόλο παίζει η προσωπικότητα;

Η έρευνα υπογραμμίζει ότι η προσωπικότητα επηρεάζει σε κάποιο βαθμό το αν κάποιος θα συνάψει ή όχι μακροχρόνιες σχέσεις. Για παράδειγμα, οι πιο εξωστρεφείς άνθρωποι είναι πιθανότερο να ξεκινήσουν μια σχέση και να παραμείνουν σε αυτή. Αντίθετα, οι ίδιες οι σχέσεις δεν φαίνεται να επηρεάζουν σημαντικά την προσωπικότητα κάποιου.

Τι συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε;

Η κοινωνική πίεση σχετικά με το ζήτημα του γάμου φαίνεται να επιδρά καθοριστικά στις αποφάσεις ζωής πολλών. Ωστόσο, το πώς τη βιώνει κανείς εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέρος όπου ζει και η κουλτούρα του. Για παράδειγμα, στις χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπου ο γάμος είναι πιο συνηθισμένος, οι εργένηδες αναφέρουν χαμηλότερη ικανοποίηση. Επίσης, οι γυναίκες τείνουν να νιώθουν πιο ευτυχισμένες από τους άνδρες με την εργένικη ζωή τους, ενώ οι μεγαλύτερης ηλικίας εργένηδες φαίνεται να αποδέχονται καλύτερα την κατάσταση σε σύγκριση με τους μεσήλικες.

Υπάρχει λύση;

Η έρευνα τονίζει την ανάγκη για καλύτερη κοινωνική υποστήριξη των εργένηδων, ειδικά καθώς μεγαλώνουν. Συστήματα υποστήριξης που ενισχύουν την κοινωνικότητα και μειώνουν τη μοναξιά μπορούν να κάνουν τη διαφορά. «Υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ανθρώπων που μένουν μόνοι σε όλη τους τη ζωή και των ανθρώπων που αποκτούν σύντροφο, και για μένα αυτό σημαίνει ότι πρέπει να φροντίζουμε ιδιαίτερα τους πρώτους», τονίζει η επικεφαλής της μελέτης, Julia Stern. «Το να έχουν ανθρώπους να τους φροντίζουν και να ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τη σωματική και ψυχική τους υγεία» καταλήγει.

Διαβάστε επίσης

Πότε να παντρευτείτε για να κάνει καλό ο γάμος στην υγεία σας

Πόσο συνηθισμένο είναι το να είσαι single;

Σεξ: Πόσο συχνά κάνουν έρωτα οι παντρεμένοι;