Ψηλός, μελαχρινός, με δυνατά μπράτσα και θεληματικό πηγούνι. Θέλουν τελικά οι γυναίκες έτσι τον άντρα; Και, αντίστοιχα, οι άντρες θέλουν τη γυναίκα με μέση δαχτυλίδι και κορμί λαμπάδα; Νεότερη μελέτη (ευτυχώς) αποκαλύπτει πως όλα τα παραπάνω είναι μόλις μερικά από τα γνωστά στερεότυπα, καθώς αυτό που πραγματικά θέλει μια ετεροφυλόφιλη γυναίκα κι ένας ετεροφυλόφιλος άντρας δεν έχει τόσους περιορισμούς, ούτε αγγίζει πάντα την τελειότητα.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο St. Andrews της Σκωτίας, βασιζόμενοι σε ερευνητικά αποτελέσματα παλαιότερων ερευνών, σημείωσαν ότι τελικά είναι εντυπωσιακό το πόσο οι ετεροφυλόφιλοι άνθρωποι «πέφτουν έξω» σχετικά με το τι βρίσκει ελκυστικό το αντίθετο φύλο. Όπως συμπέραναν, αν και οι άντρες συχνά πιστεύουν ότι οι γυναίκες έλκονται από μυώδεις άντρες και οι άντρες αντίστοιχα ποθούν μια «λεπτεπίλεπτη», χαριτωμένη και ευάλωτη «δεσποινίδα», στην πραγματικότητα, οι άνθρωποι έχουν ποικίλες προτιμήσεις. Οι ερευνητές συνοψίζουν τις προτιμήσεις αυτές σε μια φράση: «οι γυναίκες υπερβάλλουν για τη λεπτότητα που αρέσει στους άνδρες και οι άνδρες υπερβάλλουν για τη μυϊκή δύναμη που αρέσει στις γυναίκες». Συνεπώς, και τα δύο φύλα σπάνια επιθυμούν ακραία χαρακτηριστικά, όπως αυτά που έχουν κατακλίσει τα social media και γίνονται φετίχ σε πλατφόρμες όπως το OnlyFans και το Instagram.

Θέλοντας να διερευνήσουν εάν αυτή η δυναμική επεκτείνεται πέρα από τον σωματότυπο τα χαρακτηριστικά του προσώπου, μια ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή ψυχολογίας του St. Andrews David Perett, επικεφαλής του Εργαστηρίου Αντίληψης της σχολής, το οποίο μελετά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται ο ένας τον άλλον, έδειξαν σε 153 ετεροφυλόφιλους ανθρώπους, άνδρες και γυναίκες, μοντελοποιημένα 3D πρόσωπα. Η ιδέα ήταν να διερευνηθεί η αντίληψη των συμμετεχόντων για το πώς οι παραδοσιακοί δείκτες θηλυκότητας και αρρενωπότητας – ο “σεξουαλικός διμορφισμός“, κατά την επιστημονική ορολογία – επηρέαζαν την ελκυστικότητα των τρισδιάστατων προσώπων.

Με τη βοήθεια ενός ειδικού προγράμματος, ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες, αρχικά, να προσαρμόσουν τα πρόσωπα ώστε να μοιάζουν με τα δικά τους, και στη συνέχεια σύμφωνα με τις δικές τους προτιμήσεις, καθώς και σύμφωνα με αυτό που νομίζουν ότι θα προτιμούσε το αντίθετο φύλο. Αναλύοντας τα αποτελέσματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κανένα από τα δύο φύλα δε γνωρίζει πραγματικά τι βρίσκει ελκυστικό το άλλο: «Οι γυναίκες υπερεκτίμησαν τη θηλυκότητα του προσώπου που προτιμούν οι άνδρες σε μια σύντροφο και οι άνδρες υπερεκτίμησαν την αρρενωπότητα του προσώπου που προτιμούν οι γυναίκες σε μια σύντροφο» σχολίασαν οι ερευνητές.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι οι προτιμήσεις που έχουν οι άνθρωποι για τα σώματα και τα πρόσωπα είναι πολύ διαφορετικές από αυτά που δείχνουν οι ιδανικές εικόνες στο διαδίκτυο. Αυτό μπορεί να εξηγεί γιατί πολλοί άνθρωποι αισθάνονται δυσαρεστημένοι με την εμφάνισή τους, ακόμα κι αν είναι πιο ελκυστικοί από ό,τι νομίζουν. «Τα αποτελέσματά μας υποδεικνύουν τη λανθασμένη αντίληψη των προτιμήσεων του προσώπου του αντίθετου φύλου, αλλά και ότι οι λανθασμένες αντιλήψεις μπορεί να συμβάλλουν στη δυσαρέσκεια με τη δική τους εμφάνιση» τονίζουν οι ερευνητές.

Διαβάστε επίσης

Εξωτερική εμφάνιση: Πόσο ρόλο παίζει στην επιλογή συντρόφου; Έρευνα απαντά

Πότε είναι πιο ελκυστικές οι γυναίκες; Έρευνα απαντά

Ελκυστικότητα: Τι αποφεύγουν να βάζουν στο πιάτο τους οι γοητευτικοί άνθρωποι