Αισθάνεστε δυναμικοί και σημαντικοί; Aν και αυτό το συναίσθημα ενισχύει την αυτοπεποίθησή σας, υπάρχει και η σκοτεινή του πλευρά: ενδέχεται να απειλήσει τη σχέση σας. Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι όσοι αισθάνονται ισχυροί είναι πιο πιθανό να σκέφτονται την απιστία και να αναζητούν άλλους ρομαντικούς συντρόφους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Reichman στο Ισραήλ και το Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ διερεύνησαν σε βάθος τις δυναμικές των σχέσεων, ανακαλύπτοντας μια συσχέτιση μεταξύ της αίσθησης της προσωπικής δύναμης και της επιθυμίας για μια «παράνομη» σχέση. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior, δείχνει ότι το αίσθημα ισχύος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο να σκέφτονται —και ενδεχομένως να επιδιώκουν— να συνευρεθούν με άτομα εκτός της σχέσης τους.

«Άτομα με αυξημένη αίσθηση ισχύος ενδέχεται να αγνοήσουν τη δέσμευσή τους στη σχέση και να ενδώσουν σε επιθυμίες για σύντομες και ευκαιριακές σχέσεις με άλλους πιο συναρπαστικούς συντρόφους», εξηγεί ο Δρ Harry Reis, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε τέσσερα ξεχωριστά πειράματα, εξετάζοντας διαφορετικές πτυχές της επίδρασης της ισχύος στις σχέσεις. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι σε μονογαμικές, ετεροφυλόφιλες σχέσεις διάρκειας τουλάχιστον τέσσερις μήνες. Τα πειράματα περιλάμβαναν δημιουργικές ψυχολογικές δοκιμές που αποκάλυψαν τον αντίκτυπο της αντιλαμβανόμενης δύναμης στη ρομαντική συμπεριφορά.

Στο πρώτο πείραμα, οι συμμετέχοντες έγραψαν σεξουαλικές φαντασιώσεις για κάποιον άλλον, αφού πρώτα περιέγραψαν μια στιγμή που ένιωσαν ισχυροί. Στο δεύτερο κατά σειρά, αξιολόγησαν γρήγορα φωτογραφίες αγνώστων ως πιθανούς συντρόφους. Στο τρίτο, αλληλεπίδρασαν με έναν ελκυστικό ερευνητή, μετρώντας την ερωτική τους επιθυμία. Στο τελευταίο, παρακολούθησαν καθημερινά τις δυναμικές της σχέσης τους και τυχόν απιστίες για τρεις εβδομάδες.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά συνεπή: όσοι αντιλαμβάνονταν τον εαυτό τους ως πιο ισχυρό μέσα στη σχέση έδειξαν σημαντικά μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την απιστία, μέσω φαντασιώσεων, αυξημένης επιθυμίας και πραγματικών φλερτ.

«Στις ρομαντικές σχέσεις, αυτές οι δυναμικές ισχύος μπορεί να κάνουν το ισχυρότερο μέλος να πιστεύει ότι προσφέρει περισσότερα από τον σύντροφό του», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Gurit Birnbaum. Αυτό το υπερβολικό αίσθημα αυτοεκτίμησης μπορεί να δημιουργήσει μια επικίνδυνη νοοτροπία, όπου το άτομο θεωρεί ότι έχει περισσότερες ρομαντικές επιλογές και, κατά συνέπεια, δεσμεύεται λιγότερο στη σχέση του.

Ένα ψυχολογικό παιχνίδι εξουσίας

Η έρευνα αναδεικνύει μια σημαντική διάσταση: η ισχύς δεν αφορά μόνο την επαγγελματική επιτυχία ή την κοινωνική θέση. Είναι μια ψυχολογική κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει τις προσωπικές σχέσεις. Όταν νιώθουμε ισχυροί, αυτό μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε δικαιωμένοι, να εξαρτώμαστε λιγότερο από τον σύντροφό μας και να αναζητούμε εναλλακτικές.

Αν και η μελέτη δεν υποστηρίζει ότι οι ισχυροί άνθρωποι θα είναι αναπόφευκτα άπιστοι, παρέχει μια πιο ενδελεχή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο η αυτοαντίληψη επηρεάζει τη ρομαντική συμπεριφορά. Είναι μια υπενθύμιση ότι στις σχέσεις, οι συναισθηματικές δυναμικές είναι εξίσου σημαντικές με την αγάπη και τη δέσμευση.

Διαβάστε επίσης:

Απιστία: Οι απατημένοι σύντροφοι έχουν κοινά χαρακτηριστικά – Ποια είναι αυτά

Ποιους άνδρες ενοχλεί περισσότερο η απιστία

Απιστία: Οι άνδρες ή οι γυναίκες συγχωρούν πιο εύκολα; Δείτε τι ισχύει