Για τους άνδρες, το σεξ στα 40 ή στα 60 είναι πολύ διαφορετικό από τα 20, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι δεν εξακολουθεί να είναι υγιές και απολαυστικό. Οι ηλικιωμένοι όχι μόνο μπορούν να απολαμβάνουν το σεξ μέχρι και τα 80, αλλά κερδίζουν σημαντικά οφέλη στη σωματική υγεία και στην αυτοεκτίμησή τους.

Παρόλα αυτά, με την αύξηση της ηλικίας, πολλοί άνδρες παρατηρούν διαφορετικές δυσλειτουργίες στον ερωτικό τομέα, όπως χαμηλότερη σεξουαλική ορμή, αλλαγές στη στύση, καθώς και στην εκσπερμάτιση, οι οποίες μπορεί να εκδηλώνονται είτε με πρόωρη είτε με καθυστερημένη εκσπερμάτιση. Ορισμένοι άνδρες μπορεί επίσης να βιώσουν δυσφορία ή πόνο κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, μαζί με άλλες αλλαγές στο σώμα, στα μαλλιά και στα γεννητικά όργανα. Εκτός αυτού, θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και ψυχολογικούς παράγοντες, όπως η κατάθλιψη ή το άγχος και η κόπωση, αλλά και τις αντίστοιχες αλλαγές στην ικανότητα ή τη σεξουαλική επιθυμία της συντρόφου.

Η Δρ. Faith Coleman συνοψίζει τις καταστάσεις που μπαίνουν εμπόδιο στη σεξουαλική ευχαρίστηση, καθώς και τρόπους να μη χαθεί η σεξουαλική επιθυμία.

Ποια προβλήματα υγείας μπαίνουν εμπόδιο στη σεξουαλική ευχαρίστηση;

Εκτός από τα παραπάνω, οι μακροχρόνιες παθήσεις και τα φάρμακα μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική ζωή. Για παράδειγμα, φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, τα αντικαταθλιπτικά, τα αντιισταμινικά και τα φάρμακα που μπλοκάρουν τα οξέα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τη σεξουαλική λειτουργία. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και με τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη, τον καρκίνο και τα προβλήματα του προστάτη. Παρόλα αυτά, μιλήστε με τον γιατρό σας, ο οποίος μπορεί να προσαρμόσει φάρμακα για την αποφυγή παρενεργειών.

Αρθρίτιδα: Για άτομα με αρθρίτιδα, εναλλακτικές σεξουαλικές στάσεις ή η χρήση θερμότητας μπορούν να μειώσουν τον πόνο, εστιάζοντας σε ό,τι λειτουργεί καλύτερα.

Καρδιακές παθήσεις: Μετά από καρδιακή προσβολή ή διάγνωση καρδιοπάθειας, η ασφαλής συμμετοχή στη σεξουαλική δραστηριότητα απαιτεί συζήτηση με ειδικούς υγείας.

Ψυχική υγεία: Προβλήματα υγείας, οικονομικά άγχη ή συναισθηματικές προκλήσεις, όπως η κατάθλιψη, μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η επικοινωνία με τον γιατρό ή έναν ειδικό μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εμποδίων.

Sex tips για ηλικιωμένους

Μιλήστε με την σύντροφό σας: Διερευνώντας τα προβλήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες της κάθε πλευράς, είναι πιθανότερο να βρείτε λύσεις και ευχαρίστηση. Εάν κρίνεται απαραίτητο, συμπεριλάβετε στις συζητήσεις σας έναν σεξουαλικό θεραπευτή.

Συζητήστε με το γιατρό σας: Μιλήστε ανοιχτά για τη διαχείριση χρόνιων παθήσεων, προβλημάτων στύσης που ίσως υποδεικνύουν καρδιακά ζητήματα, και για παράγοντες όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ ή η χρήση ουσιών, ενώ παράλληλα ελέγξτε τα επίπεδα τεστοστερόνης σας.

Αλλάξτε τη ρουτίνα: Δοκιμάστε το σεξ το πρωί, όταν είστε πλήρως ξεκούραστοι και η τεστοστερόνη βρίσκεται συνήθως στο αποκορύφωμά της.

Αλλάξτε την οπτική σας για το σεξ: Η διείσδυση δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάνετε σεξ, καθώς και τα προκαταρκτικά είναι εξίσου ικανοποιητικά.

Συμβουλευτείτε έναν ειδικό: Ένας σεξουαλικός θεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει σε νέες συμπεριφορές και συσκευές, ενώ θα αντιμετωπίσει και τις προσωπικές σας ανησυχίες, ακόμη και αν ο σύντροφός σας δεν θέλει να συμμετάσχει.

Γελάστε μαζί: Η αίσθηση του χιούμορ, ειδικά για τις αδυναμίες πάνω στο σεξ, μπορεί να απαλύνει το αντιπαραγωγικό άγχος που μπορεί να εμποδίσει τη λειτουργικότητα.

Ξαναβρείτε τον χαμένο ρομαντισμό: Αναζωπυρώστε το πάθος με δημιουργικές ιδέες. Προσπαθήστε να κοινωνικοποιηθείτε αν χάσετε τον σύντροφό σας, καθώς η ανάγκη για συναισθηματική εγγύτητα παραμένει. Αν έχετε νέο σύντροφο, χρησιμοποιήστε προφυλακτικό, καθώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα έχουν αυξηθεί στους ηλικιωμένους.

Διαβάστε επίσης

Σεξουαλική επιθυμία: Γιατί μειώνεται και πώς μπορεί να ανανεωθεί

Τεστοστερόνη: Πόσο αλήθεια είναι ότι τη μειώνει η αυτοϊκανοποίηση

Τα όρια που ξεπερνάμε όταν έχουμε το σεξ στο νου μας