Ο Γερμανός ψυχολόγος Ali Kasaeian και οι συνεργάτες του στο Πανεπιστήμιο Τίπνιγκεν σε άρθρο που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Evolutionary Psychology, ξεκίνησε από μια άλλη βάση: Οι άνθρωποι που κάνουν περισσότερο σεξ έχουν και περισσότερα παιδιά; Και τι σχέση έχει η ώρα που κοιμάται και ξυπνάει κάποιος με τη σεξουαλική του δραστηριότητα;
Παρένθεση: Προηγούμενη έρευνα έχει ήδη δείξει ότι όσοι κοιμούνται αργά και ξενυχτούν είναι συνήθως πιο εξωστρεφείς και έχουν πιο φιλελεύθερες απόψεις για το περιστασιακό σεξ. Αντίθετα, οι πρωινοί τύποι είναι πιο εσωστρεφείς και συνήθως προτιμούν μακροχρόνιες μονογαμικές σχέσεις.
Οι ερευνητές βασίστηκαν σε προηγούμενες μελέτες εξετάζοντας δύο αλληλένδετες έννοιες: την επιτυχία ζευγαρώματος και την αναπαραγωγική ικανότητα. Η επιτυχία του ζευγαρώματος μετράται από τον αριθμό σεξουαλικών συντρόφων σε όλη τη ζωή, ενώ η αναπαραγωγική ικανότητα καθορίζεται από τον αριθμό των παιδιών που έχει. Στον ζωικό κόσμο, αυτές οι δύο έννοιες συσχετίζονται σε μεγάλο βαθμό, αλλά αυτό μπορεί να μην συμβαίνει στον άνθρωπο.
Για τη μελέτη αυτή, αξιοποιήθηκαν πάνω από 1.800 συμμετέχοντες, οι οποίοι απάντησαν σε μια ηλεκτρονική έρευνα. Οι ερωτήσεις αποσκοπούσαν στη μέτρηση των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, όπως η εξωστρέφεια, αν είναι πρωινοί ή μεσημεριανοί τύποι, η σεξουαλικότητα και ο μακροπρόθεσμος ή ο βραχυπρόθεσμος προσανατολισμός προς τις σεξουαλικές σχέσεις. Άλλες ερωτήσεις περιλάμβαναν την ηλικία της πρώτης σεξουαλικής επαφής, τον αριθμό των σεξουαλικών συντρόφων σε όλη τη ζωή, τον αριθμό των παιδιών και τη συχνότητα του σεξ.
Σε μεγάλο βαθμό, τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν στοιχεία από προηγούμενες μελέτες. Για παράδειγμα, οι νυχτερινοί τύποι τείνουν να κάνουν σεξ νωρίς, συχνότερα και να έχουν περισσότερους σεξουαλικούς συντρόφους στη ζωή τους σε σύγκριση με τους πρωινούς τύπους. Οι οποίοι με τη σειρά τους ήταν πιο πιθανό να αποζητούν μια σχέση ζωής, ενώ αναφέρουν χαμηλότερη σεξουαλική συχνότητα και λιγότερους σεξουαλικούς συντρόφους. Αλλά παραδόξως, οι πρωινοί τύποι είναι αυτοί που κάνουν περισσότερα παιδιά.
Επειδή οι ερευνητές υιοθέτησαν μια εξελικτική προσέγγιση σε αυτή τη μελέτη, έκριναν αυτό το τελευταίο αποτέλεσμα κάπως ανέλπιστο. Το οποίο όμως φαίνεται πολύ λογικό αν σκεφτεί κάποιος ότι η νεότητα είναι ταυτισμένη με το ξενύχτι, ενώ η οικογενειακή ζωή με το πρωινό ξύπνημα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι όταν είναι νέοι είναι πιο ανοικτοί στο ξενύχτι και στην εναλλαγή συντρόφων, μέχρι τη στιγμή που μπαίνουν για τα καλά στην αγορά εργασίας και σχηματίζουν τη δική τους οικογένεια, κάτι που τους αναγκάζει να ξυπνούν και να κοιμούνται νωρίτερα. Κάπως έτσι, ο «χρονοτύπος» του καθενός συνδέεται με τις στρατηγικές αναπαραγωγής (μακροχρόνιες σχέσεις και περισσότερα παιδιά έναντι βραχυπρόθεσμων σχέσεων και λιγότερα παιδιά). Ωστόσο, σε κάποιο βαθμό, ο χρονοτύπος αλλάζει με την ηλικία, όπως είπαμε και πριν.