Ένας άνδρας από το Μπέρμιγχαμ, ο οποίος γεννήθηκε με τρία πέη, είναι μόλις ο δεύτερος άνθρωπος που αποδεδειγμένα έχει αυτή την ιδιαίτερη ανατομία, όπως ισχυρίζονται οι επιστήμονες μιας νεότερης μελέτης περίπτωσης, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Medical Case Reports,.
Σύμφωνα με τα επιμέρους στοιχεία της μελέτης, ο 78χρονος Βρετανός μπορεί ανατομικά να εμφάνιζε τρία πέη, μόνο όμως το ένα είναι ήταν λειτουργικό. Σε αυτή την εξαιρετικά σπάνια περίπτωση ασθενούς, μια κατάσταση γνωστή ως «τριφαλλία», τα άλλα δύο πέη ήταν προσκολλημένα μέσα στο όσχεο. Το κύριο πέος είχε μήκος 77 χιλιοστά και πλάτος 24 χιλιοστά, ενώ τα μικρότερα είχαν περίπου το μισό μέγεθος.
Η εντυπωσιακή αυτή περίπτωση του άντρα δε θα γινόταν ποτέ αντιληπτή από τον ίδιο, εάν μετά το θάνατό του δεν επέλεγε να δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη. Συνεπώς, οι ερευνητές θεωρούν ότι ο άνδρας ενδεχομένως να πέρασε όλη του τη ζωή χωρίς να γνωρίζει αυτή την «αξιοσημείωτη ανατομική του διαφορά». Οι γιατροί της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ δήλωσαν ότι ένα στα πέντε με έξι εκατομμύρια αγόρια γεννιέται με περισσότερα από ένα πέη, ενώ μόλις πάνω από 100 περιπτώσεις διφαλλίας – με δύο πέη – έχουν καταγραφεί παγκοσμίως.
Όμως ο Βρετανός άνδρας είναι μόλις ο δεύτερος που εμφανίζει τρία πέη. Μια παρόμοια περίπτωση είχε γίνει γνωστή το 2015, χωρίς όμως να την επαληθεύσουν οι ειδικοί σε κάποια μελέτη περίπτωσης, που να έχει δημοσιευτεί σε επιστημονικό περιοδικό. Η πρώτη επιβεβαιωμένη περίπτωση επιβεβαιώθηκε σε μια έκθεση το 2020, που αφορούσε σε ένα αγόρι από το Ντουχόκ του Ιράκ. Η διάγνωση έγινε σε ηλικία μόλις τριών μηνών, όταν οι ουρολόγοι διαπίστωσαν ότι κανένα από τα επιπλέον πέη δεν είχε ουρήθρα. Αποφάσισαν ότι η χειρουργική επέμβαση ήταν η καλύτερη επιλογή.
Η δεύτερη περίπτωση
Φοιτητές στο Μπέρμιγχαμ έκαναν τη νέα ανακάλυψη ενώ ανέλυαν το σώμα του άνδρα που είχε ύψος περίπου 1,80 μ. και «μεσαίου έως μεγάλου σωματότυπου». Διαπίστωσαν όμως ότι και το τρίτο πέος είχε διαφορετικά ανατομικά χαρακτηριστικά από το πρώτο «λειτουργικό» πέος και το δεύτερο, που βρίσκεται στο δέρμα του σάκου του όσχεου.
Ενδιαφέρον είναι ότι οι ερευνητές εντόπισαν μία μόνο ουρήθρα. Αυτή η ουρήθρα περνούσε από την ουροδόχο κύστη μέσω ενός μέρους σε ένα από τα μικρότερα πέη και κατά μήκος του κύριου πέους, αφήνοντας εντελώς έξω το τρίτο πέος. Σε κάθε περίπτωση, η ανατομία του άνδρα ήταν διαφορετική από ό,τι συνήθως βλέπουμε στα εγχειρίδια ανατομίας, σημειώνει η Amanda Meyer, Ανώτερη Λέκτορας στην Ανατομία και Παθολογία στο Πανεπιστήμιο James Cook με άρθρο της στο The Conversation.
Όπως σημειώνει, η μελέτη υποδηλώνει ότι και τα τρία πέη περιείχαν στυτικό ιστό ικανό για διόγκωση. Αλλά παραμένει ασαφές αν λειτουργούσαν ανεξάρτητα ή μαζί. Δυστυχώς, οι συγγραφείς δεν επιβεβαίωσαν τις δομές εξετάζοντάς τες στο μικροσκόπιο, ούτε ανέφεραν την ανίχνευση των νεύρων ή των αιμοφόρων αγγείων, για να ρίξουν περισσότερο φως.
Οι επιστήμονες εξακολουθούν να προβληματίζονται σχετικά με την αιτία των επιπλέον μορίων, χωρίς παράλληλα να υπάρχει γνωστός μοναδικός παράγοντας κινδύνου. Θεωρούν, ωστόσο, ότι συμβαίνει τυχαία όταν τα γεννητικά όργανα αναπτύσσονται στη μήτρα. Σχεδόν σε όλες τις αναφερθείσες περιπτώσεις υπεράριθμου πέους, οι χειρουργοί έχουν αφαιρέσει χειρουργικά το πρόσθετο πέος.
Στύση: Τι «αποκαλύπτει» για την υγεία σας;
Αίμα στα ούρα: Η Νο1 νόσος για την οποία πρέπει να ανησυχήσετε