Η ευχαρίστηση δεν είναι το μόνο όφελος της αυτοϊκανοποίησης που, σύμφωνα με πλήθος μελετών, ωφελεί πολλαπλά τους άνδρες, κυρίως μέσω της εκσπερμάτισης. Έρευνες τη συνδέουν με μικρότερο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη, καλύτερη ποιότητα σπέρματος και πιο ποιοτικό ύπνο. Όμως ούτε αυτή γλυτώνει από τον κανόνα του μέτρον άριστον.
Η υπερβολή όμως μπορεί να γίνει αιτία για προβλήματα στην ερωτική ζωή και, από μια ευχάριστη μέθοδο αντι-στρες, να γίνει νέος άγχος για τους άνδρες, προειδοποιούν ειδικοί όπως ο Δρ Donald Grant, γενικός ιατρός, που εξηγεί στην Daily Mail ότι «σε γενικές γραμμές, δεν υπάρχει αυστηρός κανόνας ή κατευθυντήρια γραμμή για το πόσο πρέπει να αυνανίζονται οι άνθρωποι»· αλλά χρειάζεται προσοχή.
Ο ρόλος της πορνογραφίας
Η υπερβάλλουσα αυτοϊκανοποίηση φαίνεται να σχετίζεται άμεσα με την υπερκατανάλωση πορνογραφικού υλικού. Έρευνες δείχνουν ότι ένας στους δύο ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει πρόσβαση σε πορνογραφικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο, κάτι που για τον Δρ. Grant είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αύξηση της στυτικής δυσλειτουργίας λόγω εθισμού στο πορνό.
Σύμφωνα με την Βρετανική Ένωση Ουρολόγων, έως και το 50% των ανδρών ενηλίκων αντιμετωπίζουν κάποιο βαθμό στυτικής δυσλειτουργίας, η οποία συχνά σχετίζεται με παχυσαρκία, υπέρταση, υπερχοληστερολαιμία και διαβήτη, ενδεχομένως όμως να οφείλεται σε λιγότερο προφανή αίτια.
Η στυτική δυσλειτουργία λόγω εθισμού στο πορνό είναι ένας τύπος της δυσλειτουργίας που προκύπτει από αλόγιστη χρήση πορνογραφικού υλικού. «Αυτή η ανθυγιεινή κατανάλωση πορνό μπορεί να οδηγήσει σε απευαισθητοποίηση, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους άνδρες να επιτύχουν και να διατηρήσουν μια στύση, καθώς έχουν συνηθίσει στην πιο έντονη σεξουαλική δραστηριότητα που παρακολουθούν την οθόνη. Μπορεί επιπλέον να περιορίσει το ενδιαφέρον για σεξ με αληθινές συντρόφους, καθώς προκρίνουν το πορνό και τον αυνανισμό» εξηγεί ο Δρ Grant.
Αλλαγές στη φυσιολογία του πέους
Ο Δρ Grant εξηγεί περαιτέρω τους κινδύνους από την εμμονική αυτοϊκανοποίηση, περιγράφοντας τις αλλαγές στη φυσιολογία του πέους που επηρεάζουν τη συνουσία. «Ο ψυχαναγκαστικός αυνανισμός μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη ευαισθησία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, καθιστώντας δυσκολότερη την επίτευξη σεξουαλικής ευχαρίστησης ή διέγερσης» αναφέρει, προσθέτοντας ότι συμβαίνει λόγω της καταστροφής των νευρικών απολήξεων από την υπερβολική δραστηριότητα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και εάν ο αυνανισμός γίνεται άγαρμπα και άγρια.
Ο Δρ Grant καθησυχάζει ότι το πρόβλημα είναι παροδικό και η ευαισθησία μπορεί να αποκατασταθεί με αποχή ή χρήση λιπαντικών.
Πόση αυτοϊκανοποίηση βλάπτει;
Το ερώτημα για το πότε η αυτοϊκανοποίηση περνά στο στάδιο της υπερβολής είναι υποκειμενικό, παραδέχεται ο Δρ Grant. «Οι συνήθειες σε σχέση με τον αυνανισμό μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από άτομο σε άτομο, καθώς κάποιοι το κάνουν καθημερινά, άλλοι εβδομαδιαία ή καθόλου. ‘Είναι σημαντικό να παρακολουθείται η σεξουαλική δραστηριότητα για να διασφαλίζεται ότι δεν μπλέκεται στην κοινωνική ζωή, την εργασία ή τις σχέσεις».
Σύμφωνα με τον γιατρό, η δυσφορία ή κάποιος τραυματισμός είναι συνήθως ενδείξεις ότι ο αυνανισμός έχει περάσει σε ανθυγιεινά επίπεδα.
Τέλος, η αυτοϊκανοποίηση μπορεί να συντελέσει σε έντονη ψυχολογική επιβάρυνση, κυρίως λόγω ενοχών ή ντροπής, που μπορεί να πηγάζουν από την κατανάλωση πορνογραφίας ή άλλους παράγοντες. Συνολικά, απαιτείται κοινή λογική για να διατηρηθεί μια υγιής, αλλά συνετή σεξουαλική ζωή μέσω της αυτοϊκανοποίησης, χωρίς να παρεμβαίνει στις καθημερινές δραστηριότητες.
Η συνήθεια που μπορεί να τινάξει στον αέρα τη σεξουαλική ζωή του ζευγαριού
Πορνογραφία: Ποιοι είναι τελικά εθισμένοι στο πορνό; – Όχι αυτοί που νομίζετε
Πορνογραφία: Πώς αντιδρά ο εγκέφαλος ανδρών και γυναικών;