Είτε πρόκειται για τις καθημερινές μας συνήθειες είτε για απερίσκεπτες συμπεριφορές, κάποιες από αυτές μπορούν να αποδειχθούν καταστροφικές για την σεξουαλική μας ζωή. Η ειδική σε θέματα σεξ και σχέσεων, Tracey Cox, μας διαβεβαιώνει ότι οι παρακάτω φυσιολογικές συμπεριφορές επηρεάζουν αρνητικά τη λίμπιντο, τις σεξουαλικές επιδόσεις και την κορύφωση.

Σύμφωνα με την ίδια, η σεξουαλική μας ζωή επηρεάζεται αρνητικά όταν:

1.Αμελούμε την φροντίδα των δοντιών μας

Η στοματική υγιεινή συνδέεται άμεσα με τις σεξουαλικές επιδόσεις. Ειδικότερα, οι παθήσεις των ούλων επηρεάζουν και τα σεξουαλικά όργανα, επιβαρύνοντας συνολικά τη ροή του αίματος σε όλο το σώμα. Εν ολίγοις, η καλή ροή του αίματος είναι αυτή που χαρίζει και μια υγιή στύση και διεγείρει τον κόλπο. Επίσης, σκεφτείτε πόσο απωθητική είναι για τον/την σύντροφό σας η κακοσμία του στόματος. Γι’ αυτό, μην αμελείτε την τακτική υγιεινή των δοντιών και φροντίστε να είστε τυπικοί στα ραντεβού με τον οδοντίατρο.

2. Δε λύνουμε τα βασικά μας προβλήματα

Τα άλυτα ζητήματα οδηγούν σε συναισθηματική απόσταση, η οποία διαβρώνει την εμπιστοσύνη και την οικειότητα με τον/την σύντροφο και αυτομάτως η επιθυμία για σεξ, «πάει περίπατο» ή χάνεται ολοσχερώς. Επίσης, όταν μας απασχολούν συνεχώς προβλήματα, αφαιρούμαστε την ώρα του σεξ, γεγονός που ενισχύει τη στυτική δυσλειτουργία και εμποδίζει την επίτευξη οργασμού από την πλευρά της γυναίκας. Έτσι με την πάροδο του χρόνου, ο θυμός και το συσσωρευμένο άγχος εισχωρούν στη σεξουαλική ζωή, καταδικάζοντάς τη. Μπορείτε, όμως, να το αντιμετωπίσετε, ενισχύοντας την επικοινωνία και, εάν αυτό δε λειτουργήσει, εμπιστευτείτε έναν σύμβουλο σχέσεων – γάμου.

3. «Κολλάμε» στα social media 

Ακριβώς επειδή κοιτάμε τις αψεγάδιαστες ζωές των άλλων νιώθουμε ανεπαρκείς και μας κατακλύζουν καταθλιπτικά συναισθήματα, τα οποία ωθούν αναπόδραστα στη μειωμένη επιθυμία για σεξ. Γι’ αυτό, περιορίστε το χρόνο στην οθόνη, ειδικά πριν από το ενδεχόμενο να κάνετε σεξ.

4. Δεν έχουμε ποιοτικό ύπνο

Το να μένουμε ξύπνιοι μέχρι αργά ή να κοιμόμαστε όλο το Σαββατοκύριακο, μας στερεί ενέργεια και μας κάνει να είμαστε πιο νευρικοί και ευερέθιστοι. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που έχουν ποιοτικό ύπνο, ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για σεξ την επόμενη μέρα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι ο διαταραγμένος ύπνος μπορεί να μειώσει δραστικά τα επίπεδα τεστοστερόνης. Γι’ αυτό, ακολουθήστε μια καλή ρουτίνα ύπνου, τηρώντας τις ίδιες ώρες κατάκλισης – αφύπνισης και αφήνοντας το κινητό σε άλλο δωμάτιο.

5. Δεν πίνουμε πολύ νερό 

Η ανεπαρκής ενυδάτωση συνεπάγεται με ασταθή στύση, καθώς η αφυδάτωση έχει άμεσο αντίκτυπο στη σεξουαλική λειτουργία. Πιο συγκεκριμένα, στις γυναίκες, οδηγεί σε κολπική ξηρότητα και στους άνδρες σε μειωμένη παραγωγή σπέρματος και χαμηλή ποιότητα στύσης. Γι’ αυτό, φροντίστε να ενυδατώνεστε.

6. Καταναλώνουμε πολλά γλυκά 

Η ζάχαρη είναι το πιο «ύπουλο» συστατικό, καθώς προκαλεί μια στιγμιαία έκρηξη ενέργειας και αμέσως μετά μας κάνει να νιώθουμε υποτονικοί. Το χειρότερο είναι η μακροπρόθεσμη σύνδεση της υπερβολικής κατανάλωσης σακχάρων με την αντίσταση στην ινσουλίνη, την αύξηση του βάρους και τα μειωμένα επίπεδα τεστοστερόνης, που περιορίζουν και τη διάθεση για σεξ. Επομένως, απολαύστε τα γλυκά με μέτρο.

7. Προτιμούμε τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα 

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά και υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσει σε στυτική δυσλειτουργία και μειωμένη λίμπιντο τόσο σε άνδρες όσο και σε γυναίκες. Γι’ αυτό, στοχεύστε σε μια διατροφή βασισμένη σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη.

8. Λαμβάνουμε φαρμακευτική αγωγή ή συμπληρώματα

Δυστυχώς, τα αντικαταθλιπτικά και τα αγχολυτικά φάρμακα περιορίζουν την επιθυμία μας για σεξ, όπως και πολλά άλλα συμπληρώματα και φάρμακα. Για παράδειγμα, τα στεροειδή τείνουν να συρρικνώνουν τους όρχεις, μειώνοντας την παραγωγή τεστοστερόνης ενώ, από την άλλη, η υπερβολική πρόσληψη συμπληρωμάτων πρωτεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε ορμονικές ανισορροπίες που επιδρούν αρνητικά στη σεξουαλική διάθεση. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την πιθανότητα άλλων εναλλακτικών.

9. Καπνίζουμε και πίνουμε πολύ

Όταν το νευρικό σύστημα «χαλαρώνει», λόγω της κατανάλωσης ποτού και του καπνίσματος, δημιουργείται πρόβλημα στη διατήρηση της  στύσης και η κορύφωση δυσκολεύει και στα δύο φύλα. Συνεπώς, πίνετε με μέτρο.

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τρόποι να νικήσετε τη στυτική δυσλειτουργία 

Σημείο Χ: Η «παραμελημένη» ερωτογενής ζώνη στον άνδρα που χαρίζει έντονους οργασμούς 

Σεξ: Το μυστικό για μεγαλύτερη διάρκεια και μικρότερο άγχος απόδοσης δεν είναι αυτό που φαντάζεστε