Αν αντιμετωπίζετε προβλήματα πρόωρης εκσπερμάτισης, μπορεί να έχετε σκεφτεί να καταφύγετε σε φάρμακα ή άλλες θεραπείες. Ωστόσο, σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο East China Normal, η λύση μπορεί να είναι πιο απλή απ’ όσο φαντάζεστε: Mόλις 7 λεπτά άσκησης καθημερινά μπορούν να βελτιώσουν την απόδοσή σας στο κρεβάτι.

Η μελέτη διερεύνησε την επίδραση της υψηλής έντασης διαλειμματικής προπόνησης (HIIT) στη μείωση των συμπτωμάτων της πρόωρης εκσπερμάτισης, μιας από τις πιο κοινές σεξουαλικές δυσλειτουργίες στους άνδρες. Στην έρευνα συμμετείχαν 76 άνδρες, ηλικίας 18 έως 34 ετών, οι οποίοι είχαν σταθερή σεξουαλική σχέση και έκαναν σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα. Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν τυχαία σε τρεις ομάδες: Η πρώτη ομάδα έκανε HIIT για 7 λεπτά καθημερινά, για 2 εβδομάδες, η δεύτερη ομάδα ασχολήθηκε με ασκήσεις αργής αναπνοής για το ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η τρίτη ομάδα, που λειτούργησε ως ομάδα ελέγχου, πραγματοποίησε απλές ασκήσεις αναπνοής. Οι ερευνητές παρακολουθούσαν την πρόοδο των συμμετεχόντων μέσω ερωτηματολογίων, που αξιολογούσαν την ένταση των συμπτωμάτων πρόωρης εκσπερμάτισης πριν και μετά τις παρεμβάσεις.

Τι έδειξε η έρευνα;

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι άνδρες που ασχολήθηκαν με την HIIT παρουσίασαν σημαντική μείωση των συμπτωμάτων πρόωρης εκσπερμάτισης μέσα σε μόλις 12 ημέρες. Η ομάδα που έκανε απλές ασκήσεις αναπνοής παρουσίασε επίσης βελτίωση, αν και σε μικρότερο βαθμό. Ο δρ. Zhang Wei, επικεφαλής της μελέτης, δήλωσε: «Η άσκηση HIIT προσφέρει οφέλη που ξεπερνούν τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Φαίνεται να ενισχύει την ικανότητα ελέγχου της εκσπερμάτισης, ενδεχομένως μέσω της βελτίωσης της συγκέντρωσης και της προσοχής».

Τι είναι η HIIT;

Η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT) είναι μια μορφή άσκησης που συνδυάζει περιόδους έντονης δραστηριότητας με σύντομα διαστήματα ξεκούρασης. Είναι γνωστή για την ταχεία καύση λίπους και την ενίσχυση της καρδιαγγειακής αντοχής, αλλά τώρα φαίνεται να προσφέρει και σεξουαλικά οφέλη.

Για πολλούς άνδρες που αντιμετωπίζουν πρόωρη εκσπερμάτιση, οι παραδοσιακές θεραπείες περιλαμβάνουν τη χρήση παχύτερων προφυλακτικών, φαρμακευτική αγωγή ή ακόμα και συμβουλευτική υποστήριξη. Ωστόσο, αυτές οι μέθοδοι μπορεί να συνοδεύονται από παρενέργειες, κάτι που είναι ανεπιθύμητο για πολλούς. Σύμφωνα με τον δρ. Zhang, «η HIIT αποτελεί μια φυσική και εύκολα εφαρμόσιμη εναλλακτική λύση, χωρίς τις παρενέργειες που συχνά συνοδεύουν τα φάρμακα. Μπορεί να εφαρμοστεί εύκολα στο σπίτι, χωρίς την ανάγκη εξειδικευμένου εξοπλισμού».

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα της μελέτης ήταν η βελτίωση της ικανότητας ρύθμισης της προσοχής σε όλες τις ομάδες, ανεξάρτητα από το είδος της άσκησης. Η εστίαση είτε στην άσκηση, είτε στην αναπνοή φαίνεται να ενισχύει την ικανότητα των ανδρών να ελέγχουν την εκσπερμάτιση. «Η ικανότητα συγκέντρωσης είναι το κλειδί», αναφέρει ο δρ. Zhang. «Όταν οι άνδρες εστιάζουν στην άσκηση ή στην αναπνοή τους, βελτιώνουν την ικανότητα ελέγχου της προσοχής, κάτι που μπορεί να έχει θετική επίδραση στη σεξουαλική τους απόδοση».

Παρ’ ότι τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ενθαρρυντικά, οι ερευνητές τονίζουν ότι το δείγμα περιορίστηκε σε νεαρούς άνδρες και ότι απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να διαπιστωθεί αν τα αποτελέσματα αυτά διαρκούν σε βάθος χρόνου. Ωστόσο, η καθημερινή άσκηση 7 λεπτών φαίνεται να αποτελεί μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο για την αντιμετώπιση της πρόωρης εκσπερμάτισης.

Διαβάστε επίσης:

Αυτό είναι το πιο συχνό σεξουαλικό πρόβλημα των ανδρών

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Υπό δοκιμή χάπι που την καθυστερεί

Πρόωρη εκσπερμάτιση: Το επίθεμα που τετραπλασιάζει τον χρόνο της στύσης