Παραδοσιακά και σχεδόν… στερεοτυπικά, οι άνδρες είναι εκείνοι που κάνουν τους δύσκολους όσον αφορά το γάμο, σε σύγκριση με τις γυναίκες, με τις τελευταίες να επιθυμούν διακαώς να ανέβουν τα σκαλιά της εκκλησίας. Κι όμως, σύμφωνα με νεότερη μελέτη, οι άνδρες φαίνεται να είναι πιο κερδισμένοι από έναν γάμο, αναφορικά τουλάχιστον με την κατάσταση της υγείας τους και την υγιή γήρανση.
Παρακολουθώντας περισσότερους από 7.000 μεσήλικες και μεγαλύτερους Καναδούς, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο διαπίστωσαν ότι οι παντρεμένοι άνδρες ή οι άνδρες που παντρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης -3 χρόνια περίπου- είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε σύγκριση με τους άνδρες συνομηλίκους τους που δεν παντρεύτηκαν ποτέ. Αντίθετα, μεταξύ των γυναικών, όσες δεν είχαν παντρευτεί ποτέ είχαν διπλάσιες πιθανότητες να γεράσουν βέλτιστα σε σύγκριση με τις παντρεμένες ή όσες έμειναν χήρες ή χώρισαν κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης. Ωστόσο, οι παντρεμένες γυναίκες δε διέφεραν σημαντικά από τις γυναίκες που δεν είχαν παντρευτεί ποτέ όσον αφορά τη βέλτιστη γήρανση.
«Λίγα είναι γνωστά για τη σχέση μεταξύ της οικογενειακής πορείας στην τρίτη ηλικία και της υγιούς γήρανσης. Στόχος μας ήταν να δούμε αν οι διαφορετικές οικογενειακές τροχιές σχετίζονται με τη σωματική υγεία και την ευημερία και αν οι σχέσεις αυτές διαφέρουν για άνδρες και γυναίκες», αναφέρει σχετικά η πρώτη συγγραφέας Δρ Mabel Ho, πρόσφατη διδακτορική απόφοιτος της Σχολής Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash (FIFSW) του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Ινστιτούτου Πορείας Ζωής και Γήρανσης.
Οι ερευνητές όρισαν τη βέλτιστη γήρανση ως την απαλλαγή από οποιεσδήποτε σοβαρές σωματικές, γνωστικές, νοητικές ή συναισθηματικές καταστάσεις που εμποδίζουν τις καθημερινές δραστηριότητες, καθώς και υψηλά επίπεδα αυτοαναφερόμενης ευτυχίας, καλής σωματικής και ψυχικής υγείας. Το δείγμα της παρούσας μελέτης περιορίστηκε στο 40% των συμμετεχόντων που θεωρούνταν ότι γερνούσαν με επιτυχία κατά την έναρξη της μελέτης.
«Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι ο γάμος σχετίζεται με καλύτερα αποτελέσματα υγείας τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, ενώ οι άνδρες που δεν ήταν ποτέ παντρεμένοι είχαν γενικά τα χειρότερα αποτελέσματα υγείας», επισημαίνει ο Δρ David Burnes, καθηγητής και πρόεδρος έρευνας στον Καναδά στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash του Πανεπιστημίου του Τορόντο. «Ίσως οι παντρεμένοι άνθρωποι ενθαρρύνουν ο ένας τον άλλον να υιοθετήσουν ή να διατηρήσουν θετικές συμπεριφορές υγείας, όπως η διακοπή του καπνίσματος ή η τακτική άσκηση» εξηγεί.
Η σημασία της κοινωνικής σύνδεσης και του τρόπου ζωής
Η κοινωνικοποίηση αποτέλεσε επίσης σημαντικό παράγοντα της υγιούς γήρανσης: όσοι είχαν τακτική επαφή με συγγενείς, φίλους και γείτονες είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεράσουν βέλτιστα σε σύγκριση με τους ηλικιωμένους που ήταν κοινωνικά απομονωμένοι.
«Η σύνδεση με τους άλλους είναι σημαντική, ιδίως στην τρίτη ηλικία. Η τακτική επαφή με συγγενείς, φίλους και γείτονες μπορεί να βοηθήσει τους ηλικιωμένους ενήλικες να νιώσουν συνδεδεμένοι, να μειώσουν το αίσθημα μοναξιάς και να βελτιώσουν τη συνολική τους ευεξία», τονίζει η Eleanor Pullenayegum, ανώτερη επιστήμονας στο The Hospital for Sick Children (SickKids) και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους, η σωματική δραστηριότητα, ο καλός ύπνος και η αποφυγή του καπνίσματος, θεωρούνται σημαντικοί για τη διατήρηση της βέλτιστης υγείας στη μετέπειτα ζωή. «Στη μελέτη μας όσοι ήταν πρώην καπνιστές είχαν πολύ περισσότερες πιθανότητες να γερνούν βέλτιστα σε σχέση με όσους συνέχισαν να καπνίζουν» σημειώνει η επικεφαλής συγγραφέας Esme Fuller-Thomson, διευθύντρια του Ινστιτούτου για την πορεία ζωής και τη γήρανση και καθηγήτρια στη Σχολή Κοινωνικής Εργασίας Factor-Inwentash του Πανεπιστημίου του Τορόντο.
«Η μελέτη μας υπογραμμίζει τη σημασία της κατανόησης των ειδικών διαφορών μεταξύ των δύο φύλων στη γήρανση, ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τους ηλικιωμένους άνδρες και τις γυναίκες να συνεχίσουν να ευημερούν στη μετέπειτα ζωή τους», κατέληξε η Δρ Ho.
Single ή σε σχέση: Ποιοι ζουν περισσότερο – Έρευνα απαντά
Να σε ποια ζευγάρια δεν κάνει καλό ο γάμος
Single ή σε σχέση; Ποιοι είναι πιο ευτυχισμένοι – Η απάντηση θα σας εκπλήξει