Εάν οι γυναίκες επιθυμούν να ζήσουν περισσότερο, θα πρέπει να αυξήσουν τη συχνότητα των σεξουαλικών τους επαφών. Αυτή είναι η διαπίστωση νεότερης μελέτης, που αναδεικνύει τη συμβολή της σεξουαλικής επαφής στη γυναικεία καρδιαγγειακή υγεία.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Journal of Psychosexual Health, διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ηλικίας 20 έως 59 ετών που έκαναν σεξ σπάνια – λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα – διέτρεχαν 70% αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από κάθε αιτία. Τα αποτελέσματα αυτά προέκυψαν μετά από ανάλυση στοιχείων Αμερικανών ενηλίκων άνω των 20 ετών – περίπου 14 χιλιάδες συνολικά- από ερευνητές του Πανεπιστημίου Walden στη Μινεσότα. Όπως συμπέραναν, οι γυναίκες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από το να απολαμβάνουν την ερωτική πράξη περισσότερο από μία φορά κάθε επτά ημέρες.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική για τη συνολική καρδιαγγειακή υγεία, πιθανώς λόγω της μείωσης της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και της αύξησης της ροής του αίματος» εξηγούν οι ερευνητές. Επιπλέον, το σεξ βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου λόγω της απελευθέρωσης της ορμόνης προλακτίνης, η οποία σχετίζεται με τη χαλάρωση. Το συχνό σεξ μπορεί επίσης να βελτιώσει την οικειότητα και να ενισχύσει τις σχέσεις, συμβάλλοντας στη συνολική συναισθηματική ευημερία.

Στα άλλα οφέλη του συχνού σεξ συγκαταλέγεται η μείωση του στρες και η βελτίωση της διάθεσης μέσω της απελευθέρωσης ενδορφινών και ωκυτοκίνης. Μπορεί επίσης να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας τον οργανισμό πιο ανθεκτικό στις λοιμώξεις και τις ασθένειες.

Συχνότητα και κατάθλιψη

Ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα σχετικά με τη συχνότητα του σεξ και την κατάθλιψη. Η ερευνητική ομάδα παρατήρησε ότι η κατάθλιψη, όταν συνδυάζεται με χαμηλή σεξουαλική συχνότητα, οδηγεί επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας. Τα άτομα, ωστόσο, που έπασχαν από κατάθλιψη και έκαναν σεξ πολύ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα είχαν 197% υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από εκείνους που έκαναν σεξ περίπου μία φορά την εβδομάδα.

«Τα άτομα με κατάθλιψη αλλά υψηλή σεξουαλική συχνότητα δεν αισθάνονται τόσο πολύ τις βλαβερές συνέπειες της κατάθλιψης» επισήμανε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Srikanta Banerjee. Αυτό το εύρημα, ωστόσο, δεν ισχύει και για τους άντρες: «Αυτό που διαπιστώσαμε είναι ότι, μόνο μεταξύ των γυναικών, υπάρχει ευεργετική επίδραση» συμπληρώνει.

Όπως εξηγεί, υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη επηρεάζει τους άνδρες με διαφορετικό τρόπο από ό,τι τις γυναίκες: «Η κατάθλιψη είναι μια κατάσταση που οδηγεί σε πιο αυξημένη θνησιμότητα λόγω των επιπτώσεων στην υγεία. Έτσι, ίσως το φύλο είναι πιο καθοριστικό, λόγω της σοβαρότητας του τρόπου με τον οποίο η κατάθλιψη επηρεάζει τις γυναίκες» επισημαίνει ο καθηγητής.

Ανεξάρτητα, όμως, από το φύλο και την ηλικία, η ομάδα του τόνισε ότι το τακτικό σεξ φαίνεται να είναι ευεργετικό για τους περισσότερους ενήλικες.

Διαβάστε επίσης

Σεξ: Πόσες φορές μας κάνουν καλό

Σχέσεις: Τα 5′ στο κρεβάτι που μας φέρνουν πιο κοντά

Μακροχρόνιες σχέσεις: Τρία μυστικά που κρατούν το πάθος ζωντανό και το σεξ απολαυστικ