Πολύ πιθανώς δε θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια για όσα συμβαίνουν στο Ολυμπιακό χωρίο, σίγουρα όμως η σεξουαλική δραστηριότητα είναι ολυμπιακών διαστάσεων. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του Ολυμπιακού Χωριού Laurent Michaud στο Sky News, περί τα 300.000 προφυλακτικά ήταν στη διάθεση των 14.250 αθλητών, αθλητριών και συνοδευτικού προσωπικού που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.
Η διανομή προφυλακτικών στους συμμετέχοντες αποτελεί παράδοση από το 1988 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Σεούλ. οπότε οι υπεύθυνοι είχαν προβεί στη κίνηση στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης για τον HIV και το AIDS, σύμφωνα με το CBS Sports. Άρθρο του Reuters από το 2008 αναφέρεται στα 100.000 προφυλακτικά που μοίρασαν οι διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ελπίζοντας πως θα καλύψουν τις ανάγκες των αθλητών. Tο 2000, στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ, οι αθλητές «εξάντλησαν ένα απόθεμα 70.000 και έπρεπε να φέρουν άλλα 20.000». Στην Αθήνα το 2004 εξασφαλίστηκαν 130.000 προφυλακτικά και το 2016 στο Ρίο καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ με 450.000 προφυλακτικά -συμπεριλαμβανομένων 100.000 γυναικείων- σύμφωνα με το The Athletic.
Ακόμη και στο Τόκιο το 2020, όπου επιβλήθηκε περιορισμός για τις στενές επαφών (intimacy ban) εν μέσω πανδημίας COVID-19, διανεμήθηκαν 150.000 προφυλακτικά.
Αρχαίοι Ολυμπιακοί Αγώνες
Το σεξ αποδεικνύεται αναπόσπαστο στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά δεν ήταν πάντα έτσι -τουλάχιστον στη γενέτειρά τους, την Αρχαία Ελλάδα. Αν και για τους Αρχαίους Έλληνες, σεξ και αθλητισμός πήγαιναν χέρι-χέρι, «η συμβουλή προς τους συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν να απέχουν από το σεξ μια ημέρα πριν, ώστε να εξοικονομήσουν δυνάμεις» ανέφερε σε παλαιότερο άρθρο του στον Guardian ο Simon Goldhill, καθηγητής Ελληνικής λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, προσθέτοντας ότι μιας νίκης ακολουθούσε αχαλίνωτο σεξ.
Ο Κωνσταντίνος Πανηγύρης, McKenzie Postdoctoral Fellow, ερευνητής της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης, γράφει στο The Conversation για την κοινή μεταξύ αρκετών Ολυμπιονικών πεποίθηση ότι η αποχή από το σεξ χαρίζει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα:
«Ο Ίκκος ο Ταραντίνος, νικητής στο πένταθλο το 476 π.Χ., πίστευε ότι η αποχή του από το σεξ ήταν ένας από τους λόγους της επιτυχίας του: “καθ’ όλη τη διάρκεια της προπόνησής του”, αναφέρει ο Πλάτωνας (περ. 429-347 π.Χ.), “δεν άγγιξε ποτέ γυναίκα, ούτε όμως και αγόρι”. Άλλοι διάσημοι ολυμπιονίκες για την αποχή από το σεξ ήταν οι δρομείς Άστυλος ο Κροτωνιάτης (νικητής το 488, 484 και 480 π.Χ.) και ο Κρίσων ο Ιμέριος (νικητής το 448, 444 και 440 π.Χ.)».
Επιπτώσεις στις αθλητικές επιδόσεις
Η επίδραση της σεξουαλικής δραστηριότητας στην απόδοση των αθλητών είναι ένα θέμα που απασχολεί χρόνια τώρα την επιστημονική και αθλητική κοινότητα. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Sports Medicine, η σεξουαλική δραστηριότητα το βράδυ πριν από τον αγώνα δεν φαίνεται να έχει επηρεάζει αρνητικά τις αθλητικές επιδόσεις. Εν εντιθέσει, μπορεί να την ενισχύσει, μειώνοντας το άγχος και τη μυϊκή ένταση (stress). Άλλη έρευνα, δημοσιευμένη στο Frontiers in Physiology, υποδεικνύει ότι η μέτρια σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος και να αυξήσει τη δύναμη.
Ωστόσο, μιλώντας στο CBS News, η κοινωνιολόγος και ειδικός σε θέματα σχέσεων Jennifer Gunsaullus επεσήμανε ότι δεν είναι το σεξ αυτό καθεαυτό που έχει σημαντική επίδραση στις αντοχές των αθλητών όσο στοιχεία που συναποτελούν την κουλτούρα του περιστασιακού σεξ (hookup culture), όπως ο περιορισμένος ύπνος, η κατανάλωση αλκοόλ και τα ξενύχτια, τα οποία μπορεί να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην αθλητική απόδοση.
Για τη σεξολόγο και θεραπεύτρια Joy Berkheimer, το σεξ μπορεί να έχει θετικές ψυχολογικές επιπτώσεις καθώς αυξάνει την απελευθέρωση ενδορφινών, οι οποίες βελτιώνουν τη διάθεση και μειώνουν το άγχος. Αν και δεν βελτιώνουν άμεσα την απόδοση, μπορούν να μειώσουν ψυχικά εμπόδια όπως ο φόβος της αποτυχίας.
Τέλος, υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που καθορίζουν κατά πόσο το σεξ θα επηρεάσει τις αποδόσεις όπως η προσωπικότητα, οι αξίες και οι πεποιθήσεις. Επί παραδείγματι, όσοι και όσες νιώθουν άνεση και ασφάλεια στη μακροχρόνια σχέση, το σεξ με τους συντρόφους μπορεί να αποτελεί μέρος της ρουτίνας τους και δραστηριότητα με θετικά αποτελέσματα για την απόδοσή τους. Αντίθετα, το περιστασιακό σεξ μπορεί να έχουν διαφορετικές επιπτώσεις.
Πήραν «φωτιά» οι εφαρμογές γνωριμιών
Σύμφωνα με τη Mirror, το Tinder στη Γαλλία πήρε «φωτιά» εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, με 20% περισσότερα swipes σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Ο αριθμός των χρηστών Tinder που ανέφεραν ως επάγγελμα «Αθλητής/τρια Ολυμπιακών Αγώνων» αυξήθηκε κατά 52% και κατά 43% εκείνων που αυτοπροσδιορίζονταν ως αθλητές/τριες, από 1η έως τις 25 Ιουλίου.
Το Tinder’s Passport Mode, που επιτρέπει στους χρήστες να αλλάζουν την τοποθεσία τους, σημείωσε άνοδο 103% γύρω από τα τουριστικά σημεία του Παρισιού, με τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Τουρκία να πρωτοστατούν στην αλλαγή τοποθεσίας προς τη γαλλική πρωτεύουσα.
Τα αθλήματα κέρδιζαν θέσεις στα ενδιαφέροντα που ανέφεραν οι χρήστες στο προφίλ τους, με την ενόργανη γυμναστική να σημειώνει αύξηση 31%, ενώ το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και η κολύμβηση κατατάχθηκαν στα τρία κορυφαία αθλήματα στην εφαρμογή. Το ενδιαφέρον για το μπάσκετ αυξήθηκε κατά 14%.
Το Passport Mode χρησιμοποιήθηκε κατά μέσο όρο 145.000 φορές την ημέρα, με την ηλικιακή ομάδα 18-25 να στέλνει και να λαμβάνει τρεις φορές περισσότερα μηνύματα από τους μη χρήστες. Προς ενίσχυση της ιδιωτικότητας, η ανώνυμη λειτουργία του Tinder επέτρεψε στους συμμετέχοντας στους Ολυμπιακούς Αγώνες να κάνουν swipe διακριτικά, και να εμφανίζονται μόνο σε αυτούς που τους άρεσαν.
Γιατί ο Μίλτος Τεντόγλου είναι «χρυσός», αλλά «όχι απόλυτα ευχαριστημένος»
Ναρκισσισμός: Πότε φέρνει περισσότερα μετάλλια στους αθλητές – Ένας ψυχολόγος εξηγεί
Το αριστοκρατικό άθλημα που ξεχωρίζει και μαγεύει – Στο σερβίς ο Τσιτσιπάς περνά με άνεση στους 8