Πολλοί θεωρούν ότι η σεξουαλική ζωή τελειώνει στα «ήντα», αλλά η ψυχολόγος, θεραπεύτρια και πιστοποιημένη σεξολόγος Martha Kauppi σε άρθρο της στο Psychology Today, επισημαίνει ότι αυτή η αντίληψη είναι λανθασμένη. Στην πραγματικότητα, η σεξουαλική ζωή μπορεί να συνεχιστεί και, μάλιστα, να είναι και ικανοποιητική όσο μεγαλώνουμε, αν και οι αντιλήψεις και οι αλλαγές που συνοδεύουν το πέρασμα του χρόνου μπορεί να σταθούν εμπόδιο. Η ίδια δίνει κάποιες συμβουλές και οδηγίες για να μπορούμε να απολαμβάνουμε την σεξουαλικότητά μας σε κάθε ηλικία!

Η σεξουαλικότητα δεν έχει ηλικία
Παρά τα κοινωνικά στερεότυπα που συνδέουν τη σεξουαλικότητα με νέους, αδύνατους και όμορφους ανθρώπους, η αλήθεια είναι ότι η σεξουαλική ζωή συνεχίζεται σε κάθε ηλικία, τονίζει η δρ Kauppi. Αναφέρει μάλιστα ότι η έλλειψη θετικών εικόνων και υποστήριξης για τους μεγαλύτερους ανθρώπους μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αντίληψή τους για τη σεξουαλικότητα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν μπορούν να έχουν μια πλούσια και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Έτσι, επισημαίνει μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να προστατεύσετε τη δική σας σεξουαλικότητα καθώς μεγαλώνετε, αλλά και αυτή των άλλων.

Τρόποι να υποστηρίξουμε τη σεξουαλικότητά μας καθώς μεγαλώνουμε:
Άνεση με το θέμα της σεξουαλικότητας
Είναι σημαντικό να νιώθουμε άνετα με τη σεξουαλικότητα. Ο καθένας μπορεί να είναι ελκυστικός και να έχει ενεργή σεξουαλική ζωή, αν το θέλει. Η κοινωνική περιθωριοποίηση, είτε με την απώλεια του σεξουαλικού ενδιαφέροντος των ηλικιωμένων είτε με την υπερβολική σεξουαλικοποίηση, επηρεάζει την αντίληψή μας για τη σεξουαλικότητα. Όλοι αξίζουν να έχουν έλεγχο πάνω στην προσωπική τους σεξουαλική εμπειρία και έκφραση. Για πολλούς, η σεξουαλικότητα είναι μια πηγή χαράς και ευχαρίστησης. Αν η σεξουαλικότητα είναι σημαντική για εσάς, δηλώστε το ανοιχτά. Εάν υποστηρίζετε κάποιον άλλον, μάθετε να συζητάτε το σεξ χωρίς ταμπού.

Περισσότερες εναλλακτικές και δημιουργικότητα
Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται αλλαγές που επηρεάζουν τη σεξουαλική μας λειτουργία, όπως η ευλυγισία του δέρματος, οι ορμονικές ισορροπίες και η μυϊκή μάζα. Επιπλέον, οι χρόνιες παθήσεις και τα φάρμακα μπορεί να επηρεάσουν την ερωτική διάθεση. Ωστόσο, οι αλλαγές δε σημαίνουν και το τέλος της σεξουαλικής ζωής. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν την πιο καλή φάση της σεξουαλικής ζωής τους στην τρίτη ηλικία. Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες, συμβουλευτείτε έναν θεραπευτή για να βρείτε λύσεις και απαντήσεις.

Επιπτώσεις ιατρικών προβλημάτων στη σεξουαλικότητα
Αν έχετε ιατρικά προβλήματα, ενημερώστε τους γιατρούς σας ότι η σεξουαλική σας υγεία είναι σημαντική. Πολλές θεραπείες και φάρμακα έχουν παρενέργειες που επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία. Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι να μειωθούν οι επιπτώσεις και να βελτιωθεί η κατάσταση μέσω αποκατάστασης ή φυσικοθεραπείας. Αν χρειάζεστε βοήθεια, ένας σεξουαλικός θεραπευτής μπορεί να σας καθοδηγήσει.

Σημασία της ιδιωτικότητας
Η έλλειψη ιδιωτικότητας είναι συχνά πρόβλημα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους. Αν χρειάζεστε ιδιωτικότητα, εκφράστε το ξεκάθαρα. Οι φροντιστές, είτε σε μονάδες φροντίδας είτε ακόμα και στο σπίτι (όπως είναι τα παιδιά ή εγγόνια), πρέπει να σκεφτούν πώς να διασφαλίσουν τον ιδιωτικό χώρο του ηλικιωμένου. Ρωτήστε απευθείας: «Θα θέλατε εσείς και ο/η σύντροφός σας λίγο χρόνο μόνοι σας;».

Ευελιξία για διαρκή σεξουαλική σύνδεση
Η ευελιξία είναι κλειδί για τη μακροχρόνια σεξουαλική σύνδεση. Τα σώματά μας, οι συνθήκες και οι επιθυμίες μας αλλάζουν με τον καιρό. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσαρμοζόμαστε σε αυτές τις αλλαγές. Το σεξ συχνά δεν είναι το βασικότερο κομμάτι της ερωτικής σύνδεσης, αλλά η εστίαση στη δημιουργία ευχαρίστησης όποια μορφή και αν έχει. Πρέπει να αποδεχόμαστε τις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν με την ηλικία, να βρίσκουμε νέους τρόπους να εκφράσουμε τη σεξουαλικότητά μας και να απολαύσουμε την επικοινωνία με τον σύντροφό μας.

Διαβάστε επίσης

Σεξ: Χάνεται η επιθυμία μετά τα 60;

Προστάτης: Ένας ουρολόγος προτείνει περισσότερο σεξ και 3 ακόμα tips για την υγεία του αδένα

Ερωτική επιθυμία: Πότε χάνεται και πώς θα ανέβει