Ένας 28χρονος άνδρας που δεν είχε ποτέ καταφέρει να εκσπερματίσει, το κατόρθωσε χάρη σε μια αγωγή που συνήθως συστήνεται για τις γυναίκες με τα αντίστοιχα σεξουαλικά προβλήματα αδυναμίας επίτευξης οργασμού.

Η κατάσταση αυτή εμφανίζεται σε 1 στους 1000 άνδρες και δυσκολεύει τη σεξουαλική τους ζωή, όπως η περίπτωση του ανώνυμου νεαρού, που αποτέλεσε μια μελέτη περίπτωσης (case study), δημοσιευμένη στο Sexual Medicine. Πρόκειται για την οργασμική διαταραχή που ορίζεται ως η επίμονη ή επανεμφανιζόμενη καθυστέρηση της εκσπερμάτισης που ακολουθεί μια καθόλα φυσιολογική φάση διέγερσης κατά την σεξουαλική πράξη. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εκτιμούν ότι το νούμερο αυτό είναι αρκετά μεγαλύτερο, καθώς αρκετοί άνδρες δεν αναζητούν ιατρική καθοδήγηση.

Οι Αμερικανοί γιατροί που περιέθαλψαν τον ασθενή δήλωσαν ότι η φλιμπανσερίνη, θα μπορούσε ενδεχομένως να χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία τέτοιων περιπτώσεων όπου η εκπσπερμάτιση καθυστερεί ή απουσιάζει.

Η μόνη αποτελεσματική θεραπεία 

Για τις ανάγκες της μελέτης, οι ερευνητές από το Baylor College of Medicine του Τέξας εξέτασαν τον νεαρό άνδρα, διερευνώντας διαφορετικούς παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την επίτευξη  οργασμού. Συγκεκριμένα, ο ασθενής δεν είχε κανέναν ιατρικό λόγο για τον οποίο δε θα μπορούσε να εκσπερματίσει, καθώς ανέφερε καλή λίμπιντο, δεν είχε προβλήματα ούρησης και δεν είχε κατάθλιψη. Από την ανάλυση του πέους του δε διαπιστώθηκε επίσης καμία σωματική δυσλειτουργία που θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα εκσπερμάτισης. Επιπλέον, ένας έλεγχος του ιατρικού ιστορικού του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έπαιρνε φάρμακα, που θα μπορούσαν να μειώσουν την ικανότητά της εκσπερμάτισης ως παρενέργεια, όπως ορισμένα φάρμακα υψηλής αρτηριακής πίεσης ή τα αντικαταθλιπτικά.

Ως εκ τούτου, οι γιατροί τού συνταγογράφησαν αρχικά δύο φάρμακα, ένα για την ενίσχυση των ορμονών και των χημικών ουσιών που σχετίζονται με τη διέγερση στον εγκέφαλο και ένα άλλο για την αύξηση της ροής του αίματος στα γεννητικά όργανα. Ωστόσο, κανένα από τα δύο δεν λειτούργησε, με το ένα μάλιστα να του προκαλεί πόνο στο πέος, προτού τελικά οι γιατροί αποφασίσουν τη διακοπή του. Παράλληλα, έκανε σεξουαλική θεραπεία για να διαπιστωθεί αν υπήρχε κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας για την αδυναμία του να έρθει σε οργασμό. Ούτε, όμως, αυτές οι συνεδρίες τριών μηνών έφεραν θετικά αποτελέσματα.

Στη συνέχεια, οι γιατροί επιχείρησαν να του συνταγογραφήσουν μια αγωγή φλιμπανσερίνης, ένα φάρμακο που συνήθως χορηγείται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν χαμηλή σεξουαλική επιθυμία και συχνά αποκαλείται ως το «μικρό ροζ χάπι» ή το «γυναικείο βιάγκρα». Εκπληκτικά, η θεραπεία ήταν αποτελεσματική και μετά από περίπου 30 δόσεις σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, πέτυχε τον πρώτο οργασμό της ζωής του.

Η φλιμπανσερίνη ενισχύει τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο που σχετίζονται με την ευχαρίστηση, ενώ παράλληλα μειώνει τις ορμόνες που σχετίζονται με την ευτυχία και τη ρύθμιση της διάθεσης. Οι ειδικοί δήλωσαν ότι μελέτες έχουν δείξει ότι τα τμήματα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για τον οργασμό είναι παρόμοια σε άνδρες και γυναίκες και επομένως η φλιμπανσερίνη πιθανότατα λειτουργούσε με παρόμοιο τρόπο για τον άνδρα ασθενή τους.

Δεν έλειψαν, όμως, και οι παρενέργειες από τη χρήση του φαρμάκου, όπως αϋπνία, υπνηλία και η καταθλιπτική και επιθετική διάθεση. Ωστόσο, αποφάσισε ότι οι παρενέργειες άξιζαν τον κόπο προς το παρόν και δήλωσε στους γιατρούς ότι θα συνέχιζε να παίρνει την αγωγή δοκιμαστικά.

Οι ερευνητές από πλευράς τους συμπλήρωσαν ότι οι περισσότερες περιπτώσεις ανοργασμίας συνήθως προκαλούνται από παρενέργεια άλλου φαρμάκου, πράγμα που σημαίνει ότι η πλειονότητα των ασθενών μπορεί να αντιμετωπιστεί με αλλαγή ή προσαρμογή των φαρμάκων ή της δοσολογίας, ώστε να αποφευχθεί η ανεπιθύμητη παρενέργεια.

Διαβάστε επίσης:

Ο σίγουρος τρόπος να βελτιώσετε τη λίμπιντο, τη στύση και τη συχνότητα των επαφών

Σεξ: Τι αγχώνει περισσότερο τους άνδρες – Οι ειδικοί αποκαλύπτουν τις 6 μεγαλύτερες ανησυχίες

Σεξ: Η ιδανική συχνότητα για τους 20ρηδες έως τους 60ρηδες – Η λύση για όσους δεν έχουν σύντροφο