Ένα από τα πιο επίπονα ατυχήματα κατά τη διάρκεια του σεξ προκάλεσε μόνιμη βλάβη στο πέος του κύριου Ρίτσαρντ, που για ευνόητους λόγους διατηρεί την ανωνυμία του. Σε μια στιγμή έντονου σεξουαλικού πάθους, το πέος του χτύπησε κατά λάθος τη λεκάνη της συντρόφου του, προκαλώντας του στιγμιαίο καυστικό πόνο.
Ως αποτέλεσμα του τραυματισμού του, ο συνταξιούχος επιχειρηματίας από το κεντρικό Λονδίνο, εμφάνισε στη συνέχεια τη νόσο Peyronie ή αλλιώς κάμψη του πέους. Η συγκεκριμένη κατάσταση, γνωστή και ως κάμψη του πέους, είναι συχνά επώδυνη και προκαλεί καμπύλωση του πέους, καθώς και συρρίκνωση του μήκους και της περιφέρειας. Ως συνέπεια, οδηγεί σε προβλήματα απόκτησης ή διατήρησης στύσης, γεγονός που μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή και την αυτοεκτίμηση των ανδρών. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι, σύμφωνα με έρευνες, πολλοί ασθενείς με νόσο Peyronie υποφέρουν επίσης από κατάθλιψη. Μελέτες δείχνουν ότι η νόσος Peyronie επηρεάζει το 5% των ανδρών άνω των 40 ετών, αν και πολλοί άνδρες δεν έχουν ακούσει ποτέ γι’ αυτήν. Επιπλέον, και η ενημέρωση των γιατρών θεωρείται χαμηλή.
Εκτός από τον τραυματισμό κατά τη σεξουαλική πράξη, άλλοι παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην εμφάνιση της νόσου Peyronie περιλαμβάνουν τις αγγειακές παθήσεις, τον διαβήτη και τη γενετική προδιάθεση για μη φυσιολογική επούλωση πληγών, σύμφωνα με τον Δρα David Ralph, καθηγητή ουρολογίας στο University College του Λονδίνου και κορυφαίο ειδικό στην πάθηση. Δεν είναι σαφές το γιατί, αλλά τα προβλήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν σε ινώδη ιστό ή ουλές μέσα στο πέος, με διογκωμένους όζους (που ονομάζονται πλάκες) στον άξονα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα καμπυλωτές και επώδυνες στύσεις. Επιπλέον, σε αυτές τις πλάκες μπορεί να σχηματιστούν εναποθέσεις ασβεστίου, προκαλώντας εξογκώματα.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι άντρες αντιμετωπίζουν εξίσου και προβλήματα στην ούρηση: «Όταν η πλάκα βρίσκεται βαθύτερα μέσα στο πέος, μπορεί να επηρεάσει τον στυτικό ιστό προκαλώντας ένα φαινόμενο αγκύλωσης στη στύση. Οι άνδρες συχνά σοκάρονται όταν, για παράδειγμα, ξυπνούν με την τυπική πρωινή στύση και πηγαίνοντας να ουρήσουν, διαπιστώνουν ότι στοχεύουν προς τη λάθος κατεύθυνση επειδή το πέος έχει κλίση» εξηγεί ο Δρ Ralph.
Η καμπυλότητα – η οποία εμφανίζεται μόνο όταν το πέος είναι σε στύση – είναι το πιο κοινό σύμπτωμα, λέει ο Δρ Rowland Rees, κορυφαίος σύμβουλος ουρολογίας. Συμπληρώνει μάλιστα ότι παρότι είναι πιο διαδεδομένη στους άνω των 40 ετών, οι νεότεροι άνδρες μπορούν να αναπτύξουν τη νόσο Peyronie – η οποία συνήθως αποδίδεται και σε έναν καθημερινό ή αθλητικό τραυματισμό στην περιοχή της βουβωνικής χώρας. Ωστόσο, στους ηλικιωμένους άνδρες η αιτία μπορεί να είναι λιγότερο προφανής: «Ο μέσος όρος ηλικίας των ανδρών που βλέπω με σύνδρομο Peyronie είναι τα μέσα της δεκαετίας των 50 και οι περισσότεροι δεν θυμούνται κάποιο συγκεκριμένο τραύμα – αυτό οφείλεται βασικά στο γήρας» σημειώνει. Με τη διαδικασία της γήρανσης, το πέος τους γίνεται λιγότερο σταθερό όταν είναι σε στύση, καθιστώντας το πιο ευάλωτο σε τραυματισμούς κατά τη διάρκεια της συνουσίας.
Ωστόσο, δεν υποφέρουν όλοι οι άνδρες με σύνδρομο Peyronie από καμπυλότητα, προσθέτει ο καθηγητής Ralph: «Εξαρτάται από το σημείο της ινώδους πλάκας. Συνήθως υπάρχει καμπυλότητα προς την πλάκα, αλλά αν υπάρχουν πολλαπλές πλάκες τότε μπορεί να υπάρχει ισορροπία με ένα ίσιο, αλλά συχνά κοντύτερο πέος».
Η κατάλληλη θεραπεία
Η θεραπεία πρώτης γραμμής για τη νόσο Peyronie περιλαμβάνει συχνά θεραπεία έλξης, όπου το πέος τοποθετείται σε στενό σωλήνα και προκαλείται στύση με τη χρήση κενού. Αυτό τεντώνει την ουλώδη πλευρά και έχει μέτρια επιτυχία στο 20-25% των περιπτώσεων εάν χρησιμοποιείται καθημερινά. Δεν ενέχει κινδύνους, λειτουργεί καλύτερα στα αρχικά στάδια και μπορεί να γίνει στο σπίτι. Φάρμακα όπως η σιλδεναφίλη ή η ταδαλαφίλη μπορούν επίσης να βοηθήσουν βελτιώνοντας τη στύση και τη ροή του αίματος.
Η χειρουργική επέμβαση αποτελεί την έσχατη λύση και περιλαμβάνει τρεις τύπους: επεμβάσεις βράχυνσης (η διαδικασία Nesbit), η οποία συντομεύει τη μακρύτερη πλευρά του πέους, οι επεμβάσεις επιμήκυνσης συνήθως με χρήση αυτόλογων (π.χ. βλεννογόνος παρειάς) ή μη αυτόλογων (πτωματική περιτονία, βόειο περικάρδιο, gore-tex κ.α.) μοσχευμάτων και οι προσθέσεις πέους, οι οποίες αντιμετωπίζουν τόσο την καμπυλότητα όσο και τα προβλήματα στύσης.
Για την περίπτωση του κύριου Ρίτσαρντ, χρησιμοποιήθηκε η θεραπεία με κρουστικά κύματα και ενέσεις πλάσματος πλούσιου σε αιμοπετάλια (PRP), οι οποίες βελτίωσαν την κατάστασή του. Έχοντας πλέον πατήσει τα 50, αισθάνεται πιο σίγουρος, αλλά εύχεται να υπήρχε μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση και διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές νωρίτερα.
Ασφάλιση: Όλες οι καλύψεις για «ανδρικά» ατυχήματα και τραυματισμούς
Στυτική Δυσλειτουργία: Με αυτές τις τροφές θα έχετε πάντα γερή στύση