Η σεξουαλική υγεία των ανθρώπων αποτελεί ένα αρκετά «ευάλωτο» κομμάτι της συνολικής υγείας, καθώς μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς διαφορετικούς παράγοντες. Ορμονικές διαταραχές, άγχος, έλλειψη ενδιαφέροντος είναι μόνο μερικά απ’ όσα μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη σεξουαλική ζωή των ζευγαριών. Ίσως, όμως, ένας από τους πιο δύσκολα τροποποιήσιμους παράγοντες είναι η κολπική χαλάρωση, μια σημαντική παράμετρος, που δεν επηρεάζει μόνο τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών, αλλά και των ανδρών συντρόφων τους.

Μια πρόσφατη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Aesthetic Surgery Journal, θέλησε να διερευνήσει την επίδραση της κολποπλαστικής στη σεξουαλική ικανοποίηση και τα επίπεδα άγχους των ασθενών και των συντρόφων τους. Ερευνητές από την Τουρκία, σε συνεργασία με τον Έλληνα ουρολόγο, Αντώνιο Κουδωνά μελέτησαν τις περιπτώσεις 50 γυναικών, που υποβλήθηκαν σε επέμβαση κολπικής σύσφιξης. Στόχος ήταν να αξιολογηθεί η επίδραση της κολποπλαστικής στις γυναίκες που αντιμετώπιζαν κολπική χαλάρωση και μειωμένη σεξουαλική λειτουργία, καθώς και οι πιθανές αλλαγές στα επίπεδα ικανοποίησης των ανδρών συντρόφων τους μετά την επέμβαση.

Η αξιολόγηση πραγματοποιήθηκε 3 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τη θεραπεία, τόσο για τις γυναίκες, όσο και για τους άνδρες συντρόφους τους. Οι γυναίκες ασθενείς υποβλήθηκαν σε δύο αξιολογήσεις: Το State-Trait Anxiety Inventory (STAI), που αφορούσε στα επίπεδα άγχους και το Female Sexual Function Index (FSFI) για τη σεξουαλική λειτουργία. Οι άνδρες σύντροφοι αξιολογήθηκαν με βάση τον Διεθνή Δείκτη Στυτικής Λειτουργίας-5 (IIEF-5) και ένα ερωτηματολόγιο 5 ερωτήσεων για την σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν στατιστικά σημαντική βελτίωση μετά την κολποπλαστική. Ειδικότερα, οι βαθμολογίες STAI για τα επίπεδα άγχους των γυναικών ασθενών μειώθηκαν σημαντικά μετά τη θεραπεία (από 52,5 σε 32 και από 56 σε 44), ενώ η βαθμολογία FSFI για τη σεξουαλική λειτουργία των γυναικών ασθενών αυξήθηκε σημαντικά, από 19,2 σε 29,7. Οι άνδρες σύντροφοι ανέφεραν επίσης βελτίωση στις σεξουαλικές τους λειτουργίες και υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης από την επαφή.

Η μελέτη κατέδειξε ότι η κολποπλαστική μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τη σεξουαλική λειτουργία και την ικανοποίηση τόσο των γυναικών, όσο και των ανδρών συντρόφων τους. Επιπλέον, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση στα επίπεδα προσωρινού άγχους και στην προδιάθεση για αγχώδεις διαταραχές μετά την επέμβαση. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν, επομένως, τη σημασία της αντιμετώπισης της κολπικής χαλάρωσης, όχι μόνο για τη βελτίωση της σεξουαλικής ζωής, αλλά και για τη γενικότερη ψυχική ευεξία των ασθενών. Η κολποπλαστική αποδεικνύεται ως μια αξιόπιστη λύση για όσους επιθυμούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική τους λειτουργία και την ποιότητα ζωής τους.

Διαβάστε επίσης:

Σεξ μετά τα 50 – Τι δυσκολεύει τις γυναίκες

Γιατί τα ζευγάρια δεν συζητούν τα σεξουαλικά τους προβλήματα

Σχέσεις: Ποιοι είναι πιο ικανοποιημένοι από το σεξ – 4 tips για μεγαλύτερη απόλαυση