Άνδρες και γυναίκες ίδιου επιπέδου ως προς την εξωτερική εμφάνιση θα αναζητήσουν οι επίδοξοι σύντροφοι, σύμφωνα με τα ευρήματα ανασκόπησης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Personality and Individual Differences. Η αντίληψη των συμμετεχόντων και των δύο φύλων σχετικά με την εικόνα τους συμφωνούσε με το πώς τους έβλεπαν οι τρίτοι, ενώ άνδρες και γυναίκες αναζητούν κάτι αντίστοιχο εμφανισιακά όσον αφορά τους υποψήφιους συντρόφους.

Τα ετερώνυμα δεν έλκονται

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία περισσότερων των 20 μελετών με συνολικό δείγμα σχεδόν 1.300 ζευγάρια από το 1972, τα οποία κλήθηκαν να απαντήσουν πόσο ελκυστικούς βρίσκουν τους εαυτούς τους και να αξιολογήσουν την εμφάνιση αγνώστων που έβλεπαν σε φωτογραφίες. Δύο από τα βασικά ευρήματα ήταν ότι:

  • η εικόνα που είχαν οι συμμετέχοντες για τον εαυτό τους ήταν για την πλειοψηφία σύμφωνη με το πώς τους έβλεπαν οι άλλοι.
  • οι άνδρες που θεωρούσαν τους εαυτούς τους ελκυστικούς θα βγουν συνήθως ραντεβού με γυναίκες που έχουν παρόμοια κρίση για την εξωτερική τους εμφάνιση.

«Τα βασικά στοιχεία του τι θεωρούν οι άνθρωποι ελκυστικό, διαχρονικά και διαπολιτισμικά, είναι αρκετά συνεπή» σχολίασε ο κύριος ερευνητής Gregory Webster, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Αλλαγή στον τρόπο σκέψης

Ορισμένες μελέτες επικεντρώθηκαν σε ζευγάρια στην αρχή της γνωριμίας και των πρώτων ραντεβού, ενώ άλλες αφορούσαν ζευγάρια επί χρόνια παντρεμένα. Έτσι, η ανασκόπηση επέτρεψε στους ερευνητές να παρακολουθήσουν πώς αυτές οι αυτοαξιολογήσεις μεταβάλλονται στα διάφορα στάδια των μακροχρόνιων σχέσεων.

Μεταξύ των ατόμων που ήταν μαζί για περισσότερο καιρό, οι άνδρες έπεφταν πιο συχνά μέσα στο πώς τους έβλεπαν οι άλλοι, κατά την αξιολόγηση του πόσο ελκυστικοί είναι. Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική αυτοπεποίθησης της νιότης, που υποχωρεί με τα χρόνια, επιτρέποντάς τους να δουν τους εαυτούς τους πιο ρεαλιστικά. «Οι άνδρες μπορεί να γίνονται πιο ρεαλιστές», δήλωσε ο Webster. «Συνήθως, κανείς δεν γίνεται πιο ελκυστικός με την πάροδο του χρόνου».