Η αναζήτηση του άλλου τους «μισού»  δεν είναι κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τους νεότερους ενήλικες της γενιάς Ζ, όπως διαπιστώνει μελέτη, καθώς θέλουν να απολαύσουν τη νεότητά τους χωρίς ιδιαίτερες δεσμεύσεις. Σύμφωνα με τα αποτελέσματά της, όσοι έχουν γεννηθεί μεταξύ 2001 και 2003 έχουν περίπου 3% περισσότερες πιθανότητες να είναι εργένηδες, σε σύγκριση με εκείνους που γεννήθηκαν μόλις μια δεκαετία νωρίτερα, την αμέσως προηγούμενη γενιά δηλαδή που πλέον έχουν πατήσει τα 30, τους millenialls.

H έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο Personality and Social Psychology Bulletin και διεξήχθη από μια ομάδα ψυχολόγων στη Γερμανία εξέτασε πώς η ικανοποίηση από την εργένικη ζωή έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου ανάμεσα στις διάφορες ηλικιακές ομάδες. Εστίασαν σε τέσσερις διαφορετικές γενιές και ηλικιακές ομάδες (1971-1973, 1981-1983, 1991-1993 και 2001-2003) καθώς και σε τρεις ηλικιακές ομάδες: έφηβοι (14-20 ετών), νέοι ενήλικες (24-30 ετών) και ενήλικες (34-40 ετών).

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι οι ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι σχέσεις και η ατομικότητητα μπορεί να έχουν ιδιαίτερα ισχυρό αντίκτυπο στις νεότερες γενιές.

«Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες στις μέρες μας αναβάλλουν τη σύναψη σχέσεων, δίνοντας προτεραιότητα στην προσωπική αυτονομία και την ολοκλήρωσή τους ως άτομα, προτιμώντας πιο ανοιχτά να μην είναι δεσμευμένοι» εκτιμούν οι ερευνητές. Ωστόσο, προειδοποιούν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να κατανοηθούν οι ακριβείς λόγοι πίσω από αυτή τη διαφοροποίηση.

Παρά τις διαφορές ανάμεσα στις γενιές, η μελέτη αποκάλυψε επίσης αρκετούς παράγοντες που σχετίζονται με την υψηλότερη ικανοποίηση μεταξύ των εργένηδων σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Όσοι ήταν νεότεροι σε ηλικία και ελεύθεροι έτειναν να έχουν μεγαλύτερη ικανοποίηση σε σύγκριση με τους μεγαλύτερούς τους, ενώ όσοι είχαν χαμηλότερα επίπεδα νευρωτισμού της προσωπικότητας ανέφεραν επίσης μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργένικη ζωή.

Αντίστοιχα και αναφορικά με το φύλο, διαπιστώθηκε ότι οι ελεύθερες γυναίκες ηλικίας 34-40 ετών ανέφεραν υψηλότερη ικανοποίηση από την εργένικη ζωή από ό,τι οι ελεύθεροι άνδρες στην ίδια ηλικιακή ομάδα.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι η ικανοποίηση των εργένηδων τείνει να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, τόσο με την εργένικη ζωή ειδικότερα και όσο και με τη ζωή γενικότερα. Αυτό υποδηλώνει ότι ενώ οι στάσεις μπορεί να αλλάζουν, εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις που συνδέονται με τη μακροχρόνια εργένικη ζωή για πολλούς ανθρώπους.

Διαβάστε επίσης:

Πότε να παντρευτείτε για να κάνει καλό ο γάμος στην υγεία σας

Γάμος: Τι φταίει και δεν είστε ευτυχισμένοι

Να σε ποια ζευγάρια δεν κάνει καλό ο γάμος