Τι αναζητούν σήμερα οι άνθρωποι στις συντροφικές τους σχέσεις; Έναν σύντροφο επιτυχημένο και γοητευτικό; Μήπως κάποιον με τον οποίο να μοιράζονται τα ίδια ενδιαφέροντα; Ή κάτι που ίσως δεν έχουμε σκεφτεί; Αναζητώντας απαντήσεις, μια νέα έρευνα διαπίστωσε ότι αναζητώντας τον ιδανικό σύντροφο, οι άνθρωποι εστιάζουν σε άτομα με υψηλότερη κοινωνικοοικονομική κατάσταση από τους ίδιους, ικανά να τους προσφέρουν μια καλή ποιότητα ζωής. Πολλοί από αυτούς, μάλιστα, πιστεύουν ότι η οικονομική ευρωστία ενός δυνητικού συντρόφου μπορεί να επηρεάσει και την προσωπική τους ανάπτυξη κι ευημερία. Με απλά λόγια, οι σημερινοί ενήλικες αναζητούν συντρόφους που μπορούν να τους εισάγουν σε έναν πιο πολυτελή τρόπο ζωής.

Περισσότεροι από 4 στους 10 (43%) παραδέχτηκαν ότι δεν γνώριζαν τον όρο που περιγράφει την παραπάνω τάση και συμπεριφορά (και ορίζεται ως υπεργαμία), ωστόσο, όταν ενημερώθηκαν για τη σημασία του, το 47% παραδέχθηκε ότι υποστηρίζει την ιδέα. Σύμφωνα με το 39%, μάλιστα, ο δυνητικός σύντροφός τους θα πρέπει να μπορεί να καλύψει όλα τα έξοδα ενός ραντεβού.

«Όταν οι άνθρωποι αναζητούν ουσιαστικές συνδέσεις και σχέσεις, ψάχνουν ανθρώπους με αντίστοιχη νοημοσύνη και παρόμοιες φιλοδοξίες για τη ζωή», σχολιάζει η Emma Hathorn, ειδικός σε θέματα σχέσεων. «Εάν εντοπίσουν έναν άνθρωπο με φιλοδοξίες και οικονομική ευρωστία, αυτό θέτει καλές βάσεις για μια σχέση. Ήρθε η ώρα να ξεχάσουμε όσα ξέραμε μέχρι τώρα για τις σχέσεις. Οι άνθρωποι θέλουν πια να ανέβουν επίπεδο», συμπληρώνει.

Τι σημαίνει, όμως, πολυτέλεια στις σχέσεις του σήμερα;

Ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η πολυτέλεια που αναζητούν οι σημερινοί ενήλικες στις σχέσεις δεν αφορά μόνο σε μια υλική ευημερία, αλλά και σε μια ουσιαστική συναισθηματική σύνδεση. Η δημοσκόπηση σε 2.000 ενήλικες στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι το 47% θεωρεί «πολυτέλεια» το να μάθει πράγματα για τη ζωή του υποψήφιου συντρόφου σ’ ένα ραντεβού ή να μπορεί να εμβαθύνει μαζί του σε έξυπνες και ουσιαστικές συζητήσεις.

Σχεδόν 2 στους 3 ερωτηθέντες (65%) θέλουν να αισθάνονται ενθουσιασμένοι με τον υποψήφιο σύντροφό τους, ενώ το 35% πιστεύει ότι μια σχέση είναι καταδικασμένη αν αυτός ο ενθουσιασμός δεν υπάρχει από την αρχή. Ομοίως, οι άνθρωποι θεωρούν ελκυστικά στοιχεία στους άλλους το να έχουν αυτοπεποίθηση (80%), να είναι υπερήφανοι για όσα έχουν καταφέρει στη ζωή τους (75%) και κάνουν «τα πάντα» γι’ αυτούς στο πρώτο ραντεβού (73%).

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το 45% των ερωτηθέντων αξιολόγησε θετικά τους συντρόφους που επικοινωνούν ότι είναι επιτυχημένοι στο πρώτο ραντεβού. Στην πραγματικότητα, το 31% δήλωσε ότι η οικονομική επιτυχία παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο ελκυστικός είναι κάποιος.

Η μελέτη αποκαλύπτει επίσης ότι η οικονομική σταθερότητα και ορισμένα χαρακτηριστικά του τρόπου ζωής είναι ελκυστικά για πολλούς. Πάνω από το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά την οικονομική σταθερότητα και τις μαγειρικές ικανότητες, ενώ το 24% εκτιμά ένα ωραίο σπίτι, το 21% θαυμάζει το καλλιεργημένο μουσικό γούστο και το 20% βρίσκει ελκυστική την καλή αίσθηση της μόδας. Καθώς ο κόσμος των γνωριμιών συνεχίζει να εξελίσσεται, η υπεργαμία αναδεικνύεται ως μια εξέχουσα τάση, αντανακλώντας μια ευρύτερη επιθυμία για σχέσεις που προσφέρουν τόσο συναισθηματική ικανοποίηση, όσο κι έναν βελτιωμένο τρόπο ζωής.

Διαβάστε επίσης:

Πόσο ευτυχισμένοι γινόμαστε όταν αγοράζουμε κάτι πανάκριβο; Η απάντηση θα σας εκπλήξει

Πότε είναι πιο ελκυστικές οι γυναίκες; Έρευνα απαντά

Ελκυστικότητα: Τι αποφεύγουν να βάζουν στο πιάτο τους οι γοητευτικοί άνθρωποι