Το φιλί είναι μια μορφή επικοινωνίας που μπορεί να υπερβεί τα λόγια και να μεταφέρει ένα αίσθημα εκτίμησης, εμπιστοσύνης, υποστήριξης, προσκόλλησης, ασφάλειας, ακόμη και λατρείας για τον άλλο.

Το φιλί της καλημέρας, της καληνύχτας, του χαιρετισμού πριν τη δουλειά, φυσικά και τα ερωτικά, παθιασμένα φιλιά κατά τη διάρκεια του σεξ είναι ευεργετικά όχι μόνο για τη σχέση, αλλά και για την υγεία και την επαγγελματική προκοπή. Και αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της πράξης του φιλιού απελευθερώνεται ένα κοκτέιλ ορμονών (ντοπαμίνης, ωκυτοκίνης, σεροτονίνης, αδρεναλίνης και ενδορφίνες), που κάνουν τον οργανισμό να αισθάνεται ευχάριστα και να έχει καλή διάθεση ή τουλάχιστον, να δει τα πράγματα πιο αισιόδοξα.

Είναι αξιοσημείωτο ότι μια μεγάλη ψυχολογική μελέτη που έγινε στη Δυτική Γερμανία κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980, διαπίστωσε ότι οι άνδρες που φιλούσαν τις συζύγους τους πριν φύγουν το πρωί για τη δουλειά ζούσαν κατά μέσο όρο πέντε χρόνια περισσότερο από ό, τι οι σύζυγοι που δεν τις φιλούσαν.

Ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Arthur Szabo, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, συνέλεξε πληθώρα δεδομένων για δύο χρόνια από γιατρούς, ψυχολόγους και ασφαλιστικές εταιρείες που συνεργάστηκαν για την παροχή των δεδομένων που επιβεβαίωσαν αυτό που εξηγήθηκε επιστημονικά περισσότερο στις επόμενες δεκαετίες.

Από τη μελέτη έγινε αρκετά σαφές ότι ο ισχυρός δεσμός που προέρχεται από το απλό φιλί προωθεί όχι μόνο τη συναισθηματική ευεξία αλλά και τη σωματική υγεία, καθώς οι “φιλώντες” ζούσαν περισσότερο, καλύτερα και με περισσότερες απολαβές: Οι σύζυγοι που φιλούσαν τις γυναίκες τους κέρδιζαν 20-35% τοις εκατό περισσότερα χρήματα και αρρώσταιναν σπανιότερα, σε σχέση με εκείνους που έκλειναν την πόρτα δίχως φιλί.

Στην ίδια μελέτη, η δειγματοληψία των 110 κορυφαίων βιομηχανικών διευθυντών της Γερμανίας έδειξε ότι το 87% όσων έφευγαν από το σπίτι με τα φιλιά των συζύγων τους είχαν αύξηση των αποδοχών τους και διατήρηση των διοικητικών τους θέσεων. Ο ίδιος ο καθηγητής είχε πει τότε πώς το φιλί έχει θετική επίδραση και πώς κάποιος που φιλιέται με τη σύζυγό του ξεκινάει την ημέρα με μια θετική στάση και αρκετή αισιοδοξία, κάτι που ισχύει και εμπειρικά.