Οι σχέσεις έχουν τις προκλήσεις τους. Κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, γι’ αυτό και η επικοινωνία μπορεί να γίνει δυσκολότερη. Άλλωστε, ακόμη και οι ερωτευμένοι είναι αδύνατο να είναι διαρκώς χαρούμενοι ή συμπονετικοί. Οι δυσκολίες της καθημερινότητας προκαλούν συχνά κακή διάθεση, η οποία αφήνει το δικό της αποτύπωμα στις ανθρώπινες σχέσεις.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι σύντροφοι συχνά να προχωρούν σε ξεσπάσματα χωρίς ουσιαστικό λόγο. Εάν συσσωρευτούν, οι τοξικές σκέψεις και συμπεριφορές ενδέχεται να απειλήσουν σοβαρά τη βιωσιμότητα μιας σχέσης.
Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε ποιες περιττές σκέψεις και συμπεριφορές μπορεί να είναι «επικίνδυνες» για τη σχέση σας, ώστε να τις διαχειριστείτε έγκαιρα. Το παν στην αντιμετώπιση κάθε προβλήματος που προκύπτει είναι η ανοιχτή επικοινωνία με τον/την σύντροφό σας και η διαχείρισή του με εποικοδομητικό τρόπο και σεβασμό. Άλλωστε, οι σχέσεις αποτελούν έναν στίβο διαρκούς προσπάθειας και μια θετική νοοτροπία στη διαχείριση των προβλημάτων μπορεί πραγματικά να συμβάλλει στη διατήρηση μιας ισχυρής και ικανοποιητικής σχέσης με το άλλο σας μισό.
Ο ψυχολόγος Jeffrey Bernstein επισημαίνει 7 μοτίβα σκέψης που μπορούν να καταστρέψουν μια ερωτική σχέση και προτείνει τρόπουης να τα αποφύγουμε:
- Βάζουμε ταμπέλες
Σίγουρα δεν είναι κολακευτικό για να κανέναν να χαρακτηρίζετε αρνητικά το/τη σύντροφό σας.
Προσπαθήστε να εστιάσετε στα θετικά του/της συντρόφου σας και να αναγνωρίζετε τις προσπάθειες που κάνει, αντί να επισημαίνετε εκείνα που δεν κάνει.
- Απόδοση ευθυνών
Δεν υποστηρίζετε τη σχέση σας όταν κατηγορείτε άδικα ή παράλογα τον/την σύντροφό σας για ζητήματα που σας ενοχλούν.
Η ζωή είναι στα χέρια σας. Εξαρτάται από εσάς να αλλάξετε ό,τι δεν σας ικανοποιεί. Επομένως, είναι άδικο να αποδίδετε ευθύνες στους άλλους.
- Συναισθηματικά βραχυκυκλώματα
Πρόκειται για το «μπέρδεμα» που προκύπτει όταν ο ένας αδυνατεί να καταλάβει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του άλλου.
Επικοινωνήστε ανοιχτά, εκφράζοντας τη δυσκολία σας να κατανοήσετε τη συμπεριφορά του άλλου.
- Υπερδραστήρια φαντασία
Πρόκειται για την παγίδα του να καταλήγετε σε αυθαίρετα συμπεράσματα, που δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα, όπως για παράδειγμα να τον/την υποπτεύεστε για απιστία εξαιτίας μιας αλλαγής στη συμπεριφορά του/της.
Θα πρέπει να θυμάστε ότι δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες και ότι η καθημερινότητα παρεμβάλλει πολλές φορές στη διάθεση των ανθρώπων. Επομένως, μια αλλαγή στη συμπεριφορά του/της συντρόφου δε μαρτυρά απαραίτητα κάποιο πρόβλημα. Δείξτε υπομονή και κατανόηση, αφήνοντας στην άκρη τους αβάσιμους φόβους που σας προκαλούν ανασφάλεια.
- Η παγίδα του «έχω πάντα δίκιο»
Εσείς και ο/η σύντροφός σας ανάγετε τα πάντα σε μια διαμάχη του ποιος έχει δίκιο, δημιουργώντας συχνά αφορμές για αμοιβαία δυσαρέσκεια.
Κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο σκέψης και διαχείρισης των καταστάσεων. Δε χρειάζεται να συμφωνείτε σε όλα και οι διαφορετικές απόψεις δεν σημαίνουν ότι ο ένας έχει δίκιο κι ο άλλος άδικο. Θα πρέπει να σέβεστε τις απόψεις του άλλου, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν με τις δικές σας.
- Καταστροφολογία
Πρόκειται για την κακή συνήθεια να «στήνετε στον τοίχο» τον/την σύντροφό σας για κάποιο λάθος ή κάποια υποχρέωση που δεν διαχειρίστηκε σωστά.
Κανείς δεν είναι τέλειος και όλοι είμαστε σε άλλα περισσότερο και σε άλλα λιγότερο ικανοί. Αντιμετωπίστε τυχόν λάθη του/της συντρόφου σας με υπομονή και κατανόηση, Αυτό δηλαδή που θα επιθυμούσατε κι εσείς σε ανάλογη περίπτωση. Αντί να θυμώσετε, προτείνετε λύσεις που θεωρείτε εποικοδομητικές, όπως να αναλάβετε εσείς κάτι στο οποίο ο/ η σύντροφός σας δεν τα καταφέρνει τόσο καλά.
- Τα «πρέπει»
Έχετε μια συγκεκριμένη εικόνα στο μυαλό σας για το πώς πρέπει να είναι μια σχέση και περιμένετε από τον/την σύντροφό σας να καλύπτει αυτές τις απαιτήσεις.
Σταματήστε να «λούζετε» τον/την σύντροφό σας με ατελείωτα «πρέπει». Εκφράστε ανοιχτά τις ανάγκες σας, χωρίς να απαιτείτε, επικοινωνώντας στον/στη σύντροφό σας πόσο σημαντικό είναι για εσάς να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές.
Η συνταγή της ευτυχίας
Σίγουρα, οι τοξικές σκέψεις προκύπτουν από κάποιο έναυσμα, όμως τελικά καταλήγουν να αποκτούν περισσότερη σημασία απ’ όση θα έπρεπε, φθείροντας τη σχέση. Εστιάστε στα θετικά και προσπαθήστε να διορθώνετε ό,τι δεν πηγαίνει καλά, αντί να το μεγαλοποιείτε και μεταθέτετε την ευθύνη στους άλλους. Τα ζευγάρια που ακολουθούν αυτή τη «συνταγή» έχουν πιο υγιή τρόπο σκέψης, συμβάλλοντας σε μια ισορροπημένη σχέση. Έτσι, βελτιώνουν την επικοινωνία μεταξύ τους, λύνουν πιο αποτελεσματικά τα προβλήματα και ενισχύουν τελικά τον ρομαντισμό.
Διαβάστε ακόμη:
Quiet Quitting: Συμβαίνει και στις σχέσεις – Τα επικίνδυνα σημάδια
Σχέσεις: Αισθάνεστε ότι σας κρύβει ο σύντροφός σας; Ανακαλύψτε το stashing
Αβεβαιότητα στη σχέση: Τρία θολά μηνύματα – Πώς να τα ερμηνεύσετε σωστά