Η αβεβαιότητα και τα ανάμεικτα μηνύματα βλάπτουν σοβαρά τη σχέση, μπορούν όμως και να εμποδίσουν τους υποψήφιους συντρόφους να φτάσουν σε αυτήν. Οι παραπάνω σχέσεις έχουν αποδειχθεί και ερευνητικά, σημειώνει σε σχετικό άρθρο η Δρ Wendy L. Patrick, επικαλούμενη μελέτη του 2022 με επικεφαλής την Καθηγήτρια Ψυχολογίας Gurit Birnbaum (Πανεπιστήμιο Reichman) σχετικά με την αβεβαιότητα και τη σεξουαλική επιθυμία σε διαδικτυακές συναντήσεις και υφιστάμενες σχέσεις.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η αβεβαιότητα είχε αρνητικό αντίκτυπo. Οι συμμετέχοντες εξέφρασαν δισταγμό για συναισθηματικές επενδύσεις σε μια γνωριμία/σχέση με αβέβαιο μέλλον, συμπεριφορά που οι ερευνητές χαρακτήρισαν μηχανισμό άμυνας. Σε αντίθεση, τόσο οι ξεκάθαρες προθέσεις στο σενάριο γνωριμίας όσο και τα σαφή αισθήματα στην περίπτωση των σχέσεων συνδέθηκαν με λιγότερη ανασφάλεια και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Τρία σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
Ο λόγος απομάκρυνσης είστε εσείς ή η σχέση ως συνθήκη; Σύμφωνα με τη Δρ Patrick, είναι μια σημαντική διαφορά που θα πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν καθώς ο/η σύντροφος που εκδηλώνει δυσφορία σωματικά, άγχος, κατάθλιψη, ανασφάλεια ή άλλα αρνητικά συναισθήματα μπορεί να νιώθει καταπίεση από τη σχέση ως κατάσταση και να θέλει να απέχει από τις δεσμεύσεις γενικά -βραχυπρόθεσμα ίσως- και όχι μόνο από εσάς. Τρία σημάδια που πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν:
1. Ζητά περισσότερο προσωπικό χρόνο. Ο σύντροφος που βρίσκει δικαιολογίες για να περάσει λίγο παραπάνω χρόνο μόνος, δηλώνει εμμέσως αυτό: ότι θέλει να είναι μόνος είτε λόγω προσωπικών του συναισθηματικών ζητημάτων είτε λόγω στρες που δεν σχετίζεται με εσάς. Με τις κατάλληλες ερωτήσεις και τον επικριτικό τόνο παράμερα, μπορεί να αποσπάσετε τον λόγο που ζητά ένα διάλειμμα από τη σχέση.
2. Ευερεθιστότητα. Αν η παραμικρή κίνησή σας μπορεί να του/της προκαλέσει ένταση, αναζητήστε τα αίτια της απότομης συμπεριφοράς. Μπορεί να οφείλεται σε δυσφορία από την προσπάθεια παραμονής σε μια σχέση, είτε πάλι να εμπλέκονται άλλες καταστάσεις όπως άγχος από άλλα αίτια όπως η εργασίας είτε από διαταραχές των ορμονών, οξύ ή χρόνιο πόνο κ.α. οι οποίες απαιτούν υπομονή και κατανόηση. Παρατηρήστε αν πρόκειται για αντιδράσεις και συμπεριφορές παροδικού χαρακτήρα ή για επαναλαμβανόμενα επεισόδια που μαρτυρούν πρόβλημα στη σχέση.
3. Το έμπρακτο ενδιαφέρον πήγε περίπατο. Προτού αποδώσετε σε κάποια απιστία την έλλειψη στοργής και τα χάδια που πια απουσιάζουν από τη σχέση, σκεφτείτε την πιθανότητα της ανασφάλειας και χαμηλής αυτοπεποίθησης και φόβου απόρριψης που μπορεί να γεννούν οι συχνές μεταπτώσεις της διάθεσης. Το μειωμένο ενδιαφέρον μπορεί ακόμα να σχετίζεται με την υγεία, τη διατροφή ή μια φαρμακευτική αγωγή.
Σε κάθε περίπτωση, διαβάστε καλά τον κώδικα επικοινωνίας της αγάπης τους/της συντρόφου πριν βγάλετε τα συμπεράσματά σας. Κάποιος που συνεχίζει να δίνει το «παρών» στην προφορική και γραπτή επικοινωνία καθώς και την εξωλεκτική με αγαπησιάρικες χειρονομίες φερ’ ειπείν, μπορεί να έχει σοβαρούς λόγους για την (προσωρινή) αποφυγή της σωματικής επαφής που δεν σχετίζονται με την απώλεια ενδιαφέροντος για τη σχέση ή για εσάς.
Διαβάστε επίσης:
Ζευγάρια: Ποιος φταίει που σας «τελείωσε» το σεξ; Όχι αυτός που νομίζετε
Επτά σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας είναι τοξική
Πόση σημασία έχει ποιος χώρισε ποιον – Ποιοι ξεπερνούν πιο εύκολα τον χωρισμό