Σε μια εφ΄όλης της ύλης συζήτηση για τη μικροβιακή αντοχή και τα πολυανθεκτικά μικρόβια ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας και Λοιμωξιολογίας ΕΚΠΑ κύριος Νικόλαος Σύψας πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη η Πολιτεία να μην αντιμετωπίζει τα αντιβιοτικά σαν «οποιαδήποτε άλλα φάρμακα» καθώς η έλλειψη αποτελεσματικών αντιβιοτικών για την αντιμετώπιση της μικροβιακής αντοχής οδηγεί στην αύξηση των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, κάτι που στη χώρα μας σημαίνει περί τους 2.500 θανάτους ανά έτος σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων.
Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε το μυστήριο των πολυανθεκτικών μικροβίων και οι «πρωταγωνιστές» αυτών όπως ο μύκητας candida auris. Ο καθηγητής ανέλυσε τις συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη πολυανθεκτικών βακτηρίων και οι οποίες εκτείνονται από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της θερμοκρασίας, που δημιουργεί ευνοικό περιβάλλον για την ανάπτυξη των επικίνδυνων παθογόνων, έως την ελλιπή τήρηση των κανόνων υγιεινής και το ανεπαρκές πλύσιμο των χεριών ακόμη και από τους ίδιους τους γιατρούς και τους νοσηλευτές με αποτέλεσμα την ενδονοσοκομειακή μετάδοση και διασπορά των παθογόνων που μπορεί να επιβαρύνει σημαντικά τη ζωή των ασθενών έως και να αποβεί θανατηφόρα.
Ο κύριος Σύψας εξήγησε με ποιο τρόπο τάσεις και συμπεριφορές όπως η δυσάρεστη πρωτιά της Ελλάδας στη λήψη αντιβιοτικών επηρεάζουν την μικροβιακή αντοχή. Ακόμη έδωσε τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των διαθέσιμων προγραμμάτων καταγραφής και αντιμετώπισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων – όπως το CLEO – , και τόνισε την αναγκαιότητα τα προγράμματα αυτά να αποκτήσουν διαρκή και όχι αποσπασματικό χαρακτήρα. Επισης εξήγησε τη σημασία ύπαρξης επιτηρητών τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων κατά τη νοσηλεία των ασθενών – ένα μέτρο που ήδη υπάρχει σε άλλες χώρες -και έχει φανεί ότι οδηγεί σε μείωση της μικροβιακής αντοχής.
Εξήγησε με ποιο τρόπο η προτροπή για εμβολιασμό οδηγεί σε μείωση του φόρτου στα νοσοκομεία, επομένως και σε καλύτερες συνθήκες νοσηλείας που με τη σειρά τους οδηγούν σε μείωση των πιθανοτήτων εμφάνισης πολυανθεκτικών μικροβίων και ενδονοσοκειακών λοιμώξεων.
Τέλος απάντησε στο κρίσιμο ερώτημα για το εάν η γρίπη των πτηνών θα αποτελέσει την επόμενη πανδημία και εξήγησε την ένοια της Ενιαίας Υγείας (one health) που συνδέει και επηρεάζει τον άνθρωπο, τα ζώα και το περιβάλλον.
Παρακολουθήστε τη συζήτηση στο vidcast που ακολουθεί.