«Πριν από 30 χρόνια, ο ασθενής που προοριζόταν για επέμβαση καρδιάς, ευχόταν να επιβιώσει. Πριν από 15 χρόνια, ο ασθενής ευχόταν να επιβιώσει και να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές. Σήμερα όμως ο ασθενής περιμένει να επιβιώσει, να έχει τις λιγότερες δυνατές επιπλοκές, τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία, και την τάχιστη επιστροφή στην καθημερινότητα του. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με την Καρδιοχειρουργική Ελάχιστης Επεμβατότητας» λέει ο Διευθυντής Διεθνούς Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Ελλάδας – ΥΓΕΙΑ, καθηγητής Καρδιοχειρουργικής στην Ιατρική Σχολή – Εθνικό Πανεπιστήμιο Σιγκαπούρης, κ. Θεόδωρος Κωφίδης.

Η τομή στο στέρνο που χαρακτήριζε τις καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις έχει δώσει τη θέση της σε ελάχιστης επεμβατότητας τεχνικές, αλλάζοντας το συνολικό ταξίδι του ασθενούς. «Ο συνδυασμός τους σε επεμβάσεις by pass, μιτροειδούς βαλβίδας, τριγλώχυνας, κατάλυσης κολπικής μαρμαρυγής κα., οδηγεί σε fast truck αποθεραπεία, σε γρήγορη κινητοποίηση των ασθενών, κάτι που επιτυγχάνεται καλά καθώς ο οργανισμός έχει υποστεί τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση» εξηγεί ο καθηγητής.

Το αποτέλεσμα είναι να αποσωληνώνεται ο ασθενής αμέσως μετά το χειρουργείο, μετά την επέμβαση, και η νοσηλεία του να διαρκεί έως 2 ημέρες.

Δείτε όλη τη συζήτηση για τις ιατρικές καινοτομίες της Καρδιοχειρουργικής που αλλάζουν την εμπειρία του ασθενή στο vidcast που ακολουθεί

«Ο καλός χειρουργός ξέρει πως να χειρουργεί. Ο πολύ καλός χειρουργός ξέρει πότε να χειρουργεί. Και ο άριστος ξέρει πότε να σταματά» υπενθυμίζει μία ρήση γνωστή στους χειρουργούς ο καθηγητής, κ. Κωφίδης, για να περιγράψει πως λειτουργεί η ομάδα των ιατρών και νοσηλευτών και λοιπών ειδικοτήτων που συνεργάζονται υπό την μπαγκέτα του στο Διεθνές Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Ελλάδας-ΥΓΕΙΑ.

Μας μιλά επίσης για τις προσωπικές του «πρωτιές» στην καρδιοχειρουργική καινοτομία, όπως η πρώτη UNIPORT επέμβαση καρδιάς στον κόσμο, με μια μόνο οπή/τομή ελάχιστων διαστάσεων, η πρώτη ολογραφική επέμβαση καρδιάς παγκοσμίως καθώς και η βιομιμητική και εξατομικευμένη βαλβίδα για την αντικατάσταση της μιτροειδούς και τριγλώχυνας βαλβίδας του ασθενούς.

Δείτε στο vidcast που ακολουθεί τον κ. Κωφίδη να εξηγεί πώς επιλέγεται η κατάλληλη τεχνική για κάθε ασθενή, ποιοι παράγοντες λαμβάνονται υπόψη, τι ρόλο παίζει η ενημέρωση του ασθενή, αν είναι «διαβασμένοι» οι Έλληνες ασθενείς.

«Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και ένα από τα πολύ λίγα με σφραγίδα διεθνών προδιαγραφών ποιότητας παροχής Υγείας JCI, εισάγονται πρωτόκολλα βέλτιστης πρακτικής (BPE), ταχείας αποκατάστασης ασθενούς (ERAS) που υπόσχονται να αλλάξουν την όλη πορεία και εμπειρία του ασθενούς. Και την ίδια ώρα μπαίνουμε στον χάρτη της εκπαίδευσης, με επισκέπτες καρδιοχειρουργούς από όλο τον κόσμο» λέει ο κ. Κωφίδης.

Δείτε στο 3ο μέρος του vidcast τον κ. Κωφίδη να εξηγεί πως το Διεθνές Καρδιοχειρουργικό Κέντρο Ελλάδας- ΥΓΕΙΑ συμβάλλει στην προώθηση της επιστημονικής καινοτομίας και εξωστρέφειας, αλλά και να περιγράφει το μέλλον της καρδιοχειρουργικής.