Το μεγάλο φάσμα δυνατοτήτων που ανοίγει στην Ιατρική η Τεχνητή Νοημοσύνη αναλύει η Καθηγήτρια Βιολογίας – Γενετικής – Νανοϊατρικής του Τμήματος Βασικών Ιατρικών Επιστημών στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Μαρία Γαζούλη.

Σύμφωνα με όσα εξηγεί στο ygeiamou.gr, ο κυριότερος τομέας που η Τεχνητή Νοημοσύνη φέρνει μια πραγματική τεχνολογική επανάσταση είναι ο διαγνωστικός. «Μας βοηθά πολύ στην ανάλυση ιατρικών εικόνων όπως είναι οι ακτινογραφίες, αναδεικνύοντας σημεία που μπορούν να διαφύγουν από το ανθρώπινο μάτι. Έτσι έχουμε μεγαλύτερη ακρίβεια στη διάγνωση», σημειώνει η κυρία Γαζούλη, και προσθέτει:

«Ένα άλλο πεδίο είναι η ανάλυση πολλαπλών δεδομένων. Πλέον δουλεύουμε με τις «ωμικές» τεχνολογίες και ο όγκος των δεδομένων είναι μεγάλος. Μας είναι δύσκολο να αναλυθούν».

Τα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης όμως δε σταματούν εκεί. Βοηθά τους ερευνητές να δουν στόχους που έως σήμερα μπορεί να μην έβλεπαν και να αναπτύξουν νέα φάρμακα, βοηθώντας έτσι στην εξατομικευμένη ιατρική. Επιπλέον, προσφέρει τεχνολογίες βοηθητικές για τα συστήματα υγείας, όπως είναι τα chatbots, η τηλεδιάγνωση για απομακρυσμένες περιοχές, αλλά και η διαχείριση της καθημερινής ιατρικής πράξης.

Έχει διεισδύσει η Τεχνητή Νοημοσύνη στα ελληνικά νοσοκομεία; Χρησιμοποιείται για τη διάγνωση και θεραπεία ασθενειών; Υπάρχει ο φόβος να αντικατασταθεί η ιατρική γνώμη και ποιους κινδύνους κρύβουν οι εφαρμογές της Τεχνητής Νοημοσύνης;

Μάθετε τις απαντήσεις, παρακολουθώντας το vidcast που ακολουθεί:

 

Διαβάστε επίσης

Το πρώτο Κέντρο Αριστείας στη Ρομποτική και την Τεχνητή Νοημοσύνη στην Ελλάδα

Τεχνητή νοημοσύνη σε ρόλο βοηθού και στην ιδιωτική ασφάλιση

Τεχνητή Νοημοσύνη και Big Data απογειώνουν την σύγχρονη Καρδιολογία