Tα αγαπάμε, τα φροντίζουμε και δεν μπορούμε να φανταστούμε τη ζωή μας χωρίς αυτά. Τα κατοικίδιά μας δεν είναι απλά μια συντροφιά, αλλά πραγματικά μέλη της οικογένειάς μας που μας ανταποδίδουν όλα όσα τους προσφέρουμε, συμβάλλοντας σημαντικά στην ηρεμία, στην καλή ψυχολογία αλλά και στη σωματική υγεία.

Ως προς την έννοια της φροντίδας, η κυρία Αγγελική Γιαννουλοπούλου, Ψυχολόγος και Ψυχοθεραπεύτρια Οικογένειας Συστημικής Προσέγγισης και συνεργάτις του ΕΟΔΥ εξηγεί το διπλό της ρόλο: «Είναι σημαντικό να αναφέρουμε τη θεωρία του δεσμού, μια βασική αρχή της εξελικτικής ψυχολογίας. Σύμφωνα με αυτή, η ικανότητα μιας φιγούρας να παρέχει φροντίδα και τροφή στα παιδιά είναι θεμελιώδης. Αντίστοιχα, οι άνθρωποι λειτουργούν ως φροντιστές για τα κατοικίδιά τους, ενώ τα ζώα μπορούν να αναλαμβάνουν αντίστοιχα τον ρόλο των φροντιστικών φιγούρων για τους ανθρώπους».

Για τους ενήλικες, τα οφέλη είναι σημαντικά και ειδικά για όσους ταλαιπωρούνται από κάποια ψυχική ασθένεια: «Σε ενήλικες με καρδιαγγειακά προβλήματα, καρκίνο, απώλεια, αλλά και σε υπερήλικες, η παρουσία ενός κατοικιδίου μειώνει το άγχος και την καταθλιπτική συμπτωματολογία. Στους υπερήλικες συγκεκριμένα, ενισχύει το ηθικό τους και επιταχύνει την αποκατάσταση. Μάλιστα, για όσους διαμένουν σε κάποιον οίκο ευγηρίας, ακόμα και ένα ενυδρείο ή η ενασχόληση με τα πουλιά ενισχύει το αίσθημα της ηρεμίας και καταπολεμεί το αίσθημα της μοναξιάς. Επιπλέον, σε ασθενείς με σχιζοφρένεια, ο δεσμός με ένα κατοικίδιο μειώνει την ψυχοσυναισθηματική απάθεια και βελτιώνει την ποιότητα ζωής» επισημαίνει η κυρία Γιαννουλοπούλου.

Τα πλεονεκτήματα από την απόκτηση ενός κατοικιδίου δε σταματούν, όμως, μόνο στους ενήλικες, τονίζει η κυρία Γιαννουλοπούλου: «Η επαφή με τα ζώα έχει παρατηρηθεί ότι ενισχύει την αυτοπεποίθηση των παιδιών και μειώνει τις ψυχοσωματικές αντιδράσεις, όπως το κλάμα ή το άγχος που σχετίζεται με τραυματικές εμπειρίες. Επίσης, συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας πιο θετικής εικόνας για τον εαυτό τους».

Ακούστε ολόκληρη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί