Περίπου 70 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ταλαιπωρούνται από κάποια τροφική διαταραχή. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, ο επιπολασμός των διαταραχών πρόσληψης τροφής υπερδιπλασιάστηκε την τελευταία 20ετία, αποτελώντας ένα αυξανόμενο πρόβλημα δημόσιας υγείας.
Στο podcast αυτό, ο Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχιατρικής του ΕΚΠΑ, κ. Φραγκίσκος Γονιδάκης, μιλά για τις συνήθεις διαταραχές όπως η ψυχογενής ανορεξία και η ψυχογενής βουλιμία, αλλά και σπανιότερες όπως η αποφευκτική διαταραχή, που απαντάται συνήθως σε άτομα με διαταραχή αυτιστικού φάσματος, κατά την οποία το άτομο νιώθει αποστροφή για κάποιο τρόφιμο λόγω της υφής ή του χρώματός του ή η ορθορεξία, κατά την οποία το άτομο εξαντλείται εξετάζοντας εξονυχιστικά τα συστατικά του τροφίμου (κυρίως χρωστικές, συντηρητικά κ.λπ) και την καθαρότητά του.
Ο κ. Γονιδάκης, Υπεύθυνος επιπλέον της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Αιγινητείου, περιγράφει τα αίτια που μπορεί να τις προκαλέσουν, όπως το άγχος, η χαμηλή αυτοεκτίμηση και οι κοινωνικές πιέσεις, τα αναγνωριστικά σημάδια καθώς και τις άμεσες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους.
Ποιος ο ρόλος των social media και ποια η κατάσταση πριν την επέλασή της; Τι ισχύει για την επίδραση της πολύπαθης οικογένειας, με τις μητέρες που κατηγορήθηκαν για την ανορεξία των παιδιών κατά τον περασμένο αιώνα;
Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: