«Κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Ένα στα τέσσερα άτομα κάποια στιγμή θα παρουσιάσει ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας. Κάποιος είπε: Σκέψου τρεις από τους κοντινούς σου φίλους. Εάν αυτοί φαίνονται εντάξει, τότε εσύ είσαι αυτός που έχεις πρόβλημα ψυχικής υγείας».

Τα παραπάνω σημειώνει στο ygeiamou.gr η Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχιατρικής, κυρία Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας που έχει καθιερωθεί να εορτάζεται στις 10 Οκτωβρίου. Η κατάθλιψη, μάλιστα, είναι, σύμφωνα με την ίδια, η νόσος της εποχής μας, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ένας στους έξι ανθρώπους θα παρουσιάσει κάποια στιγμή της ζωής του μείζονα κατάθλιψη.

Οι διαταραχές της ψυχικής υγείας ποικίλουν και «ανοίγονται» σε μια μεγάλη … βεντάλια. Οι πιο συχνές είναι εκείνες που αγγίζουν τον συναισθηματικό κόσμο, δηλαδή οι αγχώδεις και οι καταθλιπτικές διαταραχές. «Η κατάθλιψη αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω», σημειώνει η κυρία Οικονόμου.

Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης; Ποιες ομάδες του πληθυσμού είναι περισσότερο ευάλωτες; Γιατί βλέπουμε αυξανόμενη εφηβική επιθετικότητα και παραβατικότητα; Πώς μπορούμε να προστατευτούμε από τις απειλές της ψυχικής μας υγείας;

Όλες οι απαντήσεις στη συζήτηση με την κυρία Οικονόμου στο podcast που ακολουθεί: