Την εξέλιξη της συμπεριφοράς των ανήλικων παραβατών στη χώρα μας σχολιάζει στο ygeiamou ο ψυχίατρος κύριος Γιώργος Νικολαϊδης.
Καθώς τα περιστατικά βίας και επιθετικότητας μεταξύ των ανηλίκων φτάνουν με καταιγιστικό ρυθμό στα μέσα και προκαλούν ανησυχία σε γονείς, εκπαιδευτικούς και συνομιλήκους, ο κύριος Νικολαϊδης επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα αυτό που έχει διαφοροποιηθεί στο προφίλ των ανήλικων παραβατών δεν είναι η ποσότητα των παραβάσεων, αλλά η ποιότητά τους – το ιδιαίτερα και ανησυχητικά σκληρό πρόσωπο των ανήλικων δραστών. «Βλέπουμε μια αναλγησία και σκληρότητα που δεν την είχαμε συνηθίσει παλαιότερα» σχολιάζει ο ψυχίατρος.
Εξαιρεί βέβαια τον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, όπου παρατηρείται αύξηση των περιστατικών, ενώ αποδίδει τις συχνές ειδήσεις για περιστατικά ανήλικης βίας που ακούγονται στα μέσα στη στατιστική «διόρθωση» των αριθμών μετά τα μηδενικά ποσοστά που σημειώθηκαν, εκ των συνθηκών, στη διάρκεια του αποκλεισμού των lockdown.
Σε ό,τι αφορά το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς με το σύνθημα «το κινητό στην τσάντα» ο κύριος Νικολαίδης εξέφρασε την αδυναμία του να προβλέψει κατά πόσο θα αποδώσει το εν λόγω σύνθημα. «Εντάξει το κινητό στην τσάντα, με το smartwatch τι γίνεται;» εκφράζει την επιφύλαξή του ο ειδικός, επισημαίνοντας ότι τα πειθαρχικά μέτρα όπως οι αποβολές, ενδεχομένως δεν θα οδηγήσουν στον επιθυμητο στόχο.
Τονίζει δε ότι τυχόν βλάβες στην ανάπτυξη του παιδιού και την ικανότητα συγκέντρωσής του έχουν ήδη συμβεί κατά την έκθεσή τους σε οθόνες στην προσχολική ζωή. «Νομίζω ότι υπάρχει μια υπερβολή στην προβολή συμπερασμάτων από τον εικονικό κόσμο στον πραγματικό» σημειώνει ο ειδικός επισημαίνοντας ότι όταν ένα παιδί ‘σκοτώνει’ αντιπάλους στον εικονικό κόσμο δεν σημαίνει ότι θα το πράξει και στην πραγματική ζωή.«Εάν σκεφτόμαστε έτσι, τότε θα πρέπει να φοβόμαστε και τον ίσκιο μας» τονίζει.
Το ζήτημα της προστασίας των παιδιών από τη βία και τη θυματοποίηση, ένα θέμα που έχει τεθεί στο επίκεντρο της κοινωνίας μετά και τις αποκαλύψεις για σεξουαλική κακοποίηση αθλητών και αθλητριών στην Ελλάδα και τον κόσμο τέθηκε επίσης στη διάρκεια του vidcast. «Το νούμερο ένα πράγμα που προστατεύει τα παιδιά στο χώρο του αθλητισμού είναι να φύγουμε από την άρνηση ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στο δικό μας άθλημα/σωματείο/χώρα και να περάσουμε στην ενεργή υιοθέτηση πολιτικών που προλαμβάνουν τέτοια κρούσματα» τονίζει ο ειδικός.
Παρακολουθείστε τη συζήτηση στο vidcast που ακολουθεί: