Περίπου 1.300 ανθρώπους αριθμεί μία από τις πλέον δραματικές και σκληρές λίστες αναμονής που τηρείται στο σύστημα υγείας της χώρας μας, εκείνη που περιλαμβάνει ασθενείς που περιμένουν για το κατάλληλο μόσχευμα. Μια αναμονή που για κάποιους γίνεται ζήτημα ζωής και θανάτου.

Η είδηση για την 52χρονη, μητέρα ενός μικρού παιδιού, η οποία έλαβε δώρα ζωής, πνεύμονες και καρδιά, από μία 49χρονη δότρια από το νοσοκομείο «Σωτηρία» έφερε πρόσφατα στο προσκήνιο με τον πιο αισιόδοξο και συγκινητικό τρόπο το θέμα της δωρεάς οργάνων και των μεταμοσχεύσεων. Ήταν η 40ή επιτυχή μεταμόσχευση για το εθνικό μεταμοσχευτικό πρόγραμμα από το καλοκαίρι του 2020 και η 1η στην κατηγορία της συνδυασμένης-διπλής μεταμόσχευσης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.

«Νέες υποδομές όπως το Ωνάσειο Μεταμοσχευτικό Κέντρο έρχονται να μας υποστηρίξουν στο άμεσο μέλλον και νέοι νόμοι έρχονται να διευκολύνουν τις διαδικασίες και να μας φέρουν πιο κοντά στην Ευρώπη. Η συλλογική και συντονισμένη προσπάθεια που γίνεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, με πλαίσιο και στόχευση, θα φέρει καρπούς. Όπως όλα δείχνουν η δωρεά οργάνων εφέτος θα αγγίξει τα ιστορικά υψηλά για τη χώρα, με περίπου 100 δότες» λέει στο ygeiamou.gr o καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο «Αττικόν» καθώς και επιστημονικός υπεύθυνος του Προγράμματος Μεταμόσχευσης Πνευμόνων, κ. Ηρακλής Τσαγκάρης.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι «η ελληνική κοινωνία είναι πολύ πιο μπροστά από το σύστημα υγείας αναφορικά με τις δωρεές οργάνων, έχοντας αποδείξει ότι μπορεί να συναισθανθεί και να προσφέρει» και καλεί όλους να ανοίξουν τη συζήτηση μέσα στην οικογένειά τους για το τι σημαίνει δωρεά οργάνων και πως επηρεάζει τις μεταμοσχεύσεις. Ο κ. Τσαγκάρης εξηγεί πώς το νοσοκομείο «Αττικόν»  κατέκτησε πρωτιά ανάμεσα στα ελληνικά νοσοκομεία στη δωρεά οργάνων και περιγράφει το φωτεινό τοπίο της μεταμοσχευτικής δραστηριότητας στη χώρα μας μετά από λίγα χρόνια. «Κάνουμε σταθερά μικρά βήματα που μας φέρνουν κοντά σε έναν μεγάλο στόχο» λέει ο κ. Τσαγκάρης.

Δείτε όλη τη συζήτηση στο vidcast που ακολουθεί: