Σε μία άγνωστη, παρότι χρόνια, αναπνευστική νόσο αφιερώνει τις δράσεις ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης (και) τον εφετινό Σεπτέμβριο η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία, στην Ιδιοπαθή Πνευμονική Ίνωση.
Πρόκειται για μία σοβαρή διάμεση πνευμονοπάθεια, αγνώστου αιτιολογίας, που χαρακτηρίζεται από τη δημιουργία ουλών και φλεγμονής στον πνεύμονα.
«Διαδράμει ύπουλα, γι’ αυτό είναι σημαντικό να υπάρχει ενημέρωση, ώστε με τα πρώτα ύποπτα συμπτώματα ο ασθενής να απευθυνθεί στον γιατρό. Έγκαιρη διάγνωση σημαίνει έγκαιρη θεραπεία» λέει καθηγητής Πνευμονολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πάτρας και Διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής ΠΓΝ Πατρών, κ. Αργύρης Τζουβελέκης.
Ξηρός βήχας, δύσπνοια στην κόπωση, καταβολή δυνάμεων, χωρίς να υπάρχει λοίμωξη του αναπνευστικού, πρέπει να κινητοποιήσουν τον ασθενή, τονίζει ο ειδικός, προσθέτοντας ότι «αυτό που ακούγεται δυστυχώς στην Ελλάδα περί τσιγαρόβηχα δεν υφίσταται. Είναι ένα σύμπτωμα νόσου και χρειάζεται έλεγχος».
Ο καθηγητής εξηγεί ποιοι και πότε πρέπει να πάνε στον πνευμονολόγο, πώς τίθεται η διάγνωση και ποιες είναι οι θεραπείες, τόσο οι διαθέσιμες όσο και εκείνες που αναμένονται.
Μετά τη διάγνωση
Η Ιδιοπαθής Πνευμονική Ίνωση επηρεάζει σοβαρά την καθημερινή λειτουργικότητα και ποιότητα ζωής των ασθενών. «Ωστόσο, αυτό που καλείται να αντιμετωπίσει αρχικά ο ασθενής και στη συνέχεια και ο γιατρός είναι η θολή και λανθασμένη συχνά πληροφορία του Διαδικτύου. Αυτή είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση για τον θεράποντα ιατρό» επισημαίνει ο επίκουρος καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθήνας, και γιατρός στη Β’ Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Αττικόν, κ. Βασίλης Τζίλας.
Όπως εξηγεί, είναι πολύ σημαντική η αντι-ινωτική θεραπεία που στοχεύει τη νόσο αυτή καθεαυτή, αλλά εξίσου σημαντική είναι η ολιστική παρέμβαση που ακολουθείται σήμερα. Ο ειδικός καλεί τους ασθενείς να αναζητούν «τον γιατρό που τους ταιριάζει και τους εμπνέει εμπιστοσύνη, γιατί θα είναι ο συνοδοιπόρος τους σε ένα ταξίδι που αναμένεται να έχει δυσκολίες».
Ακούστε όλη τη συζήτηση στα podcasts που ακολουθούν: