Αποχαιρετώντας τις ανέμελες καλοκαιρινές στιγμές και δρομολογώντας τις φθινοπωρινές προετοιμασίες για τη νέα σχολική χρονιά των παιδιών, το ραντεβού με τον παιδίατρο είναι από τα πρώτα που πρέπει να κλείσουν οι γονείς. Ο προληπτικός έλεγχος της υγείας των παιδιών, των σκληρά εργαζόμενων ανηλίκων σε σχολικές και εξωσχολικές, κυρίως αθλητικές, δραστηριότητες των μηνών που ακολουθούν, είναι απαραίτητος.

«Η πρόληψη είναι ακρογωνιαίος λίθος της υγείας των παιδιών όπως και των μεγάλων φυσικά. Ιδίως όμως στα παιδιά είναι σημαντικό να γίνει αντιληπτό ότι ο προληπτικός έλεγχος δεν αφορά μόνο τη ζωή τους τώρα αλλά ουσιαστικά διασφαλίζει και προστατεύει την ενήλικο ζωή τους» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Διευθυντής της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, κ. Νικόλαος Σπυρίδης. 

Ο έλεγχος, όπως εξηγεί, διαφοροποιείται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών και την ένταση της αθλητικής δραστηριότητάς τους. Επίσης, έχει σημασία και το ιατρικό ιστορικό της οικογένειας.

Ποιες είναι λοιπόν οι βασικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται στα παιδιά σε ετήσια βάση; Είναι απαραίτητος πάντοτε ο καρδιολογικός έλεγχος; Τι ισχύει με τις αιματολογικές εξετάσεις; Πότε πρέπει να παραπέμπεται το παιδί σε εξειδικευμένο παιδίατρο; Μπορεί ο παιδίατρος να αποτρέψει επικίνδυνες συμπεριφορές των εφήβων όπως το κάπνισμα, το άτμισμα και το σεξ χωρίς προφύλαξη;

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: