H πλήρης χαρτογράφηση του ανθρώπινου γονιδιώματος (ολοκληρώθηκε το 2005 ανοίγοντας νέες οδούς στην Ιατρική) επιτρέπει σήμερα την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση διάφορων νοσημάτων που απειλούν την υγεία μας με βάση τις γενετικές πληροφορίες.
Στον προγεννητικό έλεγχο η ανάγνωση του DNA έχει κάνει θαύματα. Μπορούν πλέον να ελέγχονται τα μωρά για περισσότερα από 500 νοσήματα.
Εκτός από το πεδίο της αναπαραγωγής και του προγεννητικού ελέγχου, η Γονιδιωματική αποτελεί και σημαντικό εργαλείο για τους Ογκολόγους, καθώς χάρη στις εξετάσεις γονιδιωματικής εφαρμόζουν θεραπείες tailor made για τους ασθενείς.
«Εξετάζοντας το γονιδίωμα ενός ατόμου, διαβάζοντας δηλαδή το DNA του μπορούμε να δούμε με ακρίβεια ποιες νόσους μπορεί να εμφανίσει στο μέλλον, πχ αθηρωμάτωση, ένα συχνό καρδιαγγειακό νόσημα. Αυτό του επιτρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων την προδιάθεσή του για ένα νόσημα και να προγραμματίσει τον προληπτικό έλεγχό του ή να δεχτεί θεραπευτική φροντίδα πριν την εμφάνιση συμπτωμάτων» εξηγεί ο κ. Νικόλαος Σπανάκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Μικροβιολογίας στο ΕΚΠΑ και Γενικός Διευθυντής του ΆλφαLAB, του Κέντρου Μοριακής Βιολογίας και Γονιδιωματικής του Ομίλου HHG, τον τρόπο που συμβάλλει η Γονιδιωματική, ένας κλάδος της Γενετικής, στη ζωή και την υγεία μας.
Είναι όμως έτοιμοι όλοι να μάθουν τι δείχνει το γονιδιακό υπόστρωμα; Δηλαδή από ποια νόσο πιθανόν κινδυνεύουν και τι μπορεί να κάνουν για να την αποτρέψουν; Ποιος είναι ο ρόλος του ειδικού;
Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: