Τα κέντρα επιτήρησης των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) διεθνώς κάνουν λόγο για «έκρηξη» κρουσμάτων και εφιστούν την προσοχή. Η σύφιλη, πρωτίστως, και έπειτα η γονόρροια, έχουν βρεθεί στο επίκεντρο των ειδικών για τη ραγδαία αύξησή τους.

Οι ετήσιες εκθέσεις του Τμήματος Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων (ΣΜΝ) του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καταγράφουν για το χρονικό διάστημα 2020-2022 αύξηση 113,36% στα κρούσματα σύφιλης και 120,73% στα κρούσματα γονόρροιας. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) επισημαίνει ότι σε καθημερινή βάση μολύνονται περίπου ένα εκατομμύριο άτομα με κάποιο ΣΜΝ, παραμένοντας στην πλειοψηφία τους ασυμπτωματικά. Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων σε ΗΠΑ (CDC) και Ευρώπη (ECDC) εκπέμπουν συναγερμό.

«Εκτιμάται ότι ευθύνεται ένας συνδυασμός παραγόντων για την αύξηση των νοσημάτων αυτών» εξηγεί στο ygeiamou η κ. Φωτεινή Στεργίου, Α’ Επιμελήτρια στη Γ’ Παθολογική κλινική – Μονάδα Λοιμώξεων στον Ερυθρό Σταυρό Γ.Ν.Α «Κοργιαλένειο- Μπενάκειο Ε.Ε.Σ, με Μετεκπαίδευση στη Δημόσια Υγεία- Λοιμώδη Νοσήματα. «Έχουν παρατηρηθεί αλλαγές στη συμπεριφορά των σεξουαλικώς ενεργών ατόμων» αναφέρει η κ. Στεργίου, Μέλος επιπλέον της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας και της Διεθνούς Ένωσης για τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (IUSTI), απαριθμώντας τις τρεις βασικές αιτίες για την άνοδο στα επιδημιολογικά δεδομένα: χαλαρές σεξουαλικές πρακτικές, χρήση PrEP (Προφυλακτική αγωγή κατά του ιού HIV) και αυξημένοι εργαστηριακοί έλεγχοι (testing).

Πώς μεταδίδεται η σύφιλη, μία από τις καλύτερους ηθοποιούς που μπορεί να μιμηθεί οποιοδήποτε δερματολογικό ή κάποιο άλλο συστηματικό νόσημα -μπορεί να προκαλέσει πυρετό κ.α.-, και πώς αντιμετωπίζεται; Τι ισχύει για άλλες σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις; Σε τί διαφέρουν οι βακτηριακές από τις ιογενείς; Ποιο είναι το σωστό timing για έναν έλεγχο της σεξουαλικής υγείας τώρα στις καλοκαιρινές διακοπές;

Για όλα αυτά, και γιατί «τα σεξουαλικώς ενεργά άτομα πρέπει να γνωρίζουν την επιδημιολογική εικόνα των ΣΜΝ και να μη φοβούνται να μιλήσουν ανοιχτά και με ειλικρίνεια με τον γιατρό τους», μιλά στοygeiamou η κ. Στεργίου,

Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: