Ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας είναι ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο κάποτε ήταν ταμπού λόγω της δυσμενούς πρόγνωσης.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι 15.000 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ευρώπη. Ακόμη 350 παιδιά έως 15 χρονών νοσούν κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Περισσότερα από 500.000 άτομα στην Ευρώπη έχουν επιβιώσει από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας.
Τα ερωτήματα που αφορούν τη νόσο και τη διαχείρισή της είναι πολλά και τα απαντά η Δρ. Ευμορφία Κούκια, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής του τμήματος Νσηλευτικής και της Ιατρικής Σχολής ΑΘηνών Εθνικό και Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Η δρ Κούκια είναι επιστημονικά υπεύθυνη του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια που ιδρύθηκε το 2022 από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία και λειτουργεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Υγείας.
Από τη θέση της ως υπεύθυνης του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Νέων Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια αποτελεί το κατάλληλο πρόσωπο να διαφωτίσει ασθενείς, γονείς και αδέλφια για τις ανάγκες που προκύπτουν σε όλο το οικοσύστημα της οικογένειας, όταν η είδηση της νεοπλασματικής νόσου διαταράσσει τους οικογενειακούς δεσμούς.
Η δρ Κούκια εξηγεί τι ισχύει όσον αφορά την πρόγνωση και τα ποσοστά επιβίωσης εν έτει 2024, αναλύει πώς επηρεάζει η ασθένεια την ψυχική υγεία του παιδιού ή του εφήβου που νοσεί, αλλά και τις ψυχολογικές επιπτώσεις στους γονείς και τα αδέρφια του ασθενούς.
Ακούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: