Η βιταμίνη D έχει χαρακτηριστεί και ως βιταμίνη του ήλιου, καθώς παράγεται όταν το δέρμα μας εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία. Παρότι ζούμε σε μια χώρα με αυξημένη ηλιοφάνεια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού παρουσιάζει ελλείψεις.

«Τις τελευταίες δεκαετίες δεν εκτιθέμεθα στον ήλιο, ούτε μεγάλοι αλλά ούτε και τα παιδιά, όπως παλιότερα. Συνεπώς παρατηρείται μικρότερη παραγωγή της βιταμίνης D. Αυτό δεν είναι όμως μόνο ένα ελληνικό φαινόμενο» διευκρινίζει η κυρία Αικατερίνη Ν. Τρικκαλινού, Παθολόγος – Διαβητολόγος και Επιμελήτρια Διαβητολογικού- Καρδιομεταβολικού Κέντρου Metropolitan Hospital.

Το φαινόμενο αυτό, ωστόσο, θα μπορούσε άμεσα να επηρεάσει και την υγεία μας, καθώς η βιταμίνη D παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην υγεία των οστών.

Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν την πρόσληψή της; Πόση ώρα θα πρέπει να παραμείνουμε στον ήλιο και ποια μέρη του σώματος είναι αυτά που θα πρέπει οπωσδήποτε να εκτίθενται; Πότε θα χρειαστούμε συμπληρώματα;

Οι απαντήσεις στα παραπάνω ερωτήματα στο podcast που ακολουθεί: