Το όλο και συχνότερο άκουσμα της «δυσανεξίας στη γλουτένη» οδηγεί συχνά στον αφορισμό πως πρόκειται για μια ακόμα διατροφική μόδα. Φαίνεται όμως πως υπάρχει κάποια αλήθεια πίσω από τον χαρακτηρισμό της ως αναδυόμενης ή νέας επιδημίας του πεπτικού, σύμφωνα με εκτιμήσεις που θέλουν να αφορά 1 στα 2.000 ή 3.000 άτομα.
«Γίνεται ίσως πιο συχνό και γίνεται περισσότερο λόγος για αυτό γιατί το γνωρίζουμε πλέον και το ψάχνουμε» εξηγεί ο κ. Νίκος Βιάζης, Γαστρεντερολόγος, Διευθυντής στο Γαστρεντερολογικό Τμήμα του νοσοκομείου «Ο Ευαγγελισμός» και Πρόεδρος της Εθνικής Ομάδας Μελέτης ΙΦΝΕ (ΕΟΜΙΦΝΕ), σε μια συζήτηση για τη δυσανεξία στη γλουτένη, ένα συστατικό των δημητριακών, και την κοιλιοκάκη, όπως ονομάζεται η πάθηση με το εν λόγω βασικό χαρακηριστικό.
Πώς εκδηλώνεται και ποια η σχέση της με την αναιμία; Τι περιλαμβάνει η διαγνωστική διαδικασία; Υπάρχει ειδική θεραπεία;
Ο ειδικός μιλά για όλα τα παραπάνω και δίνει επιπλέον συμβουλές για το τί πρέπει να προσέξουν τα άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη όσον αφορά το γιορτινό τραπέζι την Ανάσταση και το Πάσχα.
Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: