Ως επιζήσας από καρκίνο αλλά και ως πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) ο κ. Γιώργος Καπετανάκης γνωρίζει πολύ καλά τα εμπόδια αλλά και τα… εύκολα περάσματα που συναντούν στη διαδρομή τους μέσα στο σύστημα υγείας οι ογκολογικοί ασθενείς. «Δυστυχώς στην Ελλάδα κάθε ένας που θα διαγνωστεί με καρκίνο και θα ξεκινήσει την πορεία του στα νοσοκομεία, γίνεται ειδήμων και σε θέματα υγείας και ασθένειας και σε θέματα των υπηρεσιών υγείας. Είναι τόσα πολλά τα ζητήματα τα οποία θα κληθεί να διαχειριστεί που δεν έχει άλλη επιλογή» λέει στο ygeiamou.gr ο κ. Καπετανάκης.
Από την πρόσβαση στο σύστημα υγείας για εξέταση και μετά για θεραπεία μπορεί να μεσολαβούν περισσότερα από δύο νοσοκομεία και πολλά χιλιόμετρα, ενώ τα προβλήματα ανακύπτουν στο οικογενειακό, κοινωνικό, επαγγελματικό περιβάλλον. «Στην Ομοσπονδία δεχόμαστε συνέχεια καταγγελίες για καταχρηστικές χρεώσεις σε ιδιωτικές κλινικές, που δυστυχώς είναι ανώνυμες, και ευλόγως καθώς οι ασθενείς αισθάνονται ευάλωτοι και φοβισμένοι. Εμείς ως Ομοσπονδία ζητούμε εποπτεία του κράτους, του δημόσιου πληρωτή των κλινικών και παρέμβαση όταν καταγγέλλονται οι παράνομες χρεώσεις» λέει ο κ. Καπετανάκης και προαναγγέλλει εξελίξεις σχετικά με αυτό το θέμα.
Ο ίδιος αποτιμά ως θετικό την τελευταία πενταετία τη λειτουργία των ακτινοθεραπευτικών τμημάτων στο ΕΣΥ και τις απογευματινές ώρες, γεγονός που έχει αποτυπωθεί στη μείωση του χρόνου αναμονής κατά το ήμισυ, από τους 3 μήνες σε 1,5 για θεραπεία των ασθενών.
Κι ακόμη, φέρνει στο επίκεντρο το δικαίωμα στη λήθη, ένα σημαντικό ζήτημα που αιτούνται να αναδειχθεί οι επιβιώσαντες από καρκίνο. Πρόκειται για το δικαίωμά τους να αξιώνουν να επιστρέψουν μετά την ασθένειά τους στην κοινωνία και να έχουν όλα τα δικαιώματα ως υγιείς πολίτες, εργαζόμενοι, ασφαλισμένοι, συναλλασσόμενοι, κάτι που σήμερα δεν γίνεται στην Ελλάδα, και σε άλλες χώρες. Μάλιστα, προαναγγέλλει τη σύσταση σχετικής Ομάδας εργασίας που θα χαράξει τον οδικό χάρτη για την κατάκτηση του δικαιώματος στη λήθη και στην χώρα μας.
Aκούστε όλη τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί