Δωρεά οργάνων: Τι σκέφτεται κάποιος ακούγοντας αυτές τις δύο λέξεις; Κατά πάσα πιθανότητα τον θάνατο. Για αυτό και η σχετική συζήτηση απωθεί τους περισσότερους ανθρώπους.
Και όμως, το τελευταίο διάστημα έχει αυξηθεί η ευαισθητοποίηση των Ελλήνων. Όλο και περισσότεροι συναινούν στη δωρεά οργάνων όταν χάνουν ένα δικό τους πρόσωπο. Παράλληλα, οι προσπάθειες στα ελληνικά νοσοκομεία για αύξηση των οργάνων που δωρίζονται και, κατ’ επέκταση, των μεταμοσχεύσεων είναι εντατικές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, στη χώρα μας αξιοποιούνταν προς μεταμόσχευση περίπου 40-50 όργανα από αποβιώσαντες δότες. Εφέτος, βρισκόμαστε στα 70 όργανα, ίσως φτάσουμε και τα 100. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε περίπου 200 μεταμοσχεύσεις. Η δυναμική της Ελλάδας, βέβαια, βάσει των πληθυσμιακών δεδομένων της, είναι για 200 δότες προς αξιοποίηση και 600 μεταμοσχεύσεις.
«Οι πιθανότητες δείχνουν ότι πρέπει να βάζουμε τη θέση μας στη θέση του υποψήφιου λήπτη κάποιου οργάνου και όχι του δότη», επισημαίνει η κυρία Γιούλη Μενουδάκου, επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ).
Κάτω από ποιες προϋποθέσεις λαμβάνονται όργανα από κάποιον που χάνει τη ζωή του; Γίνεται μετά από ένα τροχαίο; Πρέπει να συναινέσει η οικογένεια; Ποια είναι η διαδικασία; Πώς μπορεί να βγάλει κανείς την κάρτα δωρητή οργάνων;
Οι απαντήσεις στο podcast που ακολουθεί: