Η υπέρταση, αποκαλείται silent killer δηλαδή νόσος – σιωπηλή δολοφόνος και αυτό επειδή κατά κανόνα είναι ασυμπτωματική. Παραμένει ωστόσο ο σημαντικότερος τροποποιήσιμος παράγοντας κινδύνου για καρδιαγγειακά νοσήματα και θανάτους διεθνώς.
Ο μόνος τρόπος για να γίνει η διάγνωση της υπέρτασης είναι η τακτική και αξιόπιστη μέτρηση της αρτηριακής πίεσης. Φαίνεται όμως ότι επιμένουμε να αγνοούμε την προτροπή των ειδικών για τη μέτρηση της πίεσής μας.
Τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι περίπου τρία εκατομμύρια άτομα στην Ελλάδα έχουν υπέρταση με το 30%, δηλαδή ένα εκατομμύριο, να είναι αδιάγνωστοι. Ο αριθμός αυτός είναι μεγάλος και ανησυχητικός. Πώς εξηγείται αυτό το φαινόμενο;
Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα δίνει ο κ. Γεώργιος Στεργίου, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο κέντρο Υπέρτασης STRIDE-7 της Γ Παθολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο Νοσοκομείο Σωτηρία, γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Υπέρτασης και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής MMM που αντιστοιχεί στο πρόγραμμα Μάιος Μήνας Μέτρησης της Πίεσης.
Ο κ. Στεργίου εξηγεί τη μεγάλη σημασία του να γνωρίζουμε όλοι αν έχουμε υπέρταση, τον τρόπο που επιλέγουμε το σωστό πιεσόμετρο, αλλά και όλα όσα αλλάζουν στη ρύθμιση της πίεσης τους καλοκαιρινούς μήνες.
Ακούστε τη συζήτηση στο podcast που ακολουθεί: