Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής ή διατροφικές διαταραχές είναι πολλές, με βασικές την ψυχογενή ανορεξία και τη βουλιμία, ωστόσο όλες επηρεάζουν δραστικά την υγεία και την ποιότητα ζωής των εφήβων και νεαρών ατόμων που κατά κύριο λόγο τις εκδηλώνουν. «Δεν πρόκειται για δυσκολίες στη θρέψη ή στο φαγητό, δεν είναι επιλογή ή καπρίτσιο, δεν είναι αρνητική στάση απέναντι στο φαγητό, είναι πρόβλημα ψυχικής υγείας» διευκρινίζει η ψυχίατρος, Διευθύντρια της Μονάδας Διαταραχών Πρόσληψης Τροφής του Σισμανόγλειου νοσοκομείου, κυρία Μαργαρίτα Σεστρίνη.
Η Μονάδα, η πρώτη και μοναδική που λειτουργεί στο ΕΣΥ, έχει νοσηλεύσει από τον περασμένο Ιούλιο που άνοιξε τις 6 κλίνες της για τα άτομα με διατροφικές διαταραχές, 13 έφηβες και νεαρές γυναίκες κι έχει προσφέρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας σε άλλες 30 ασθενείς από όλη την επικράτεια.
Παρότι αποτελούν πρόβλημα ψυχικής υγείας που εντεινόταν τις τελευταίες δεκαετίες, η ειδικός υπογραμμίζει πως μετά την πανδημία κορωνοϊού καταγράφεται δραματική αύξηση στις διαταραχές πρόσληψης τροφής, με τις νεαρές κοπέλες να πλήττονται 10 φορές συχνότερα σε σχέση με τους νεαρούς άνδρες. Και στη Μονάδα του ΕΣΥ τα αιτήματα για παρακολούθηση έχουν πολαπλλασιαστεί μετά την πανδημία.
Η ειδικός επισημαίνει και τον δραστικό ρόλο των social media στην αύξηση των διατροφικών διαταραχών, με την κυριαρχία της εικόνας και τη διαμόρφωση προτύπων μέσω αυτής, να αποδεικνύονται επιβαρυντικοί παράγοντες σε ευάλωτα και «ασχημάτιστα» άτομα, όπως οι έφηβοι.
Περιγράφει τα σημάδια που θα κινητοποιήσουν τους γονείς ότι ο έφηβος εισέρχεται σε αυτήν την κατάσταση, γιατί είναι σημαντικό να εντοπιστούν εγκαίρως πριν εγκατασταθούν προβλήματα σωματικά, δύσκολα αναστρέψιμα, αλλά και πώς να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση.
Ακούτε όλη τη συζήτηση στο podacst που ακολουθεί