Τι μπορεί να φταίει και η γατούλα σας δεν επισκέπτεται την αμμολεκάνη της, αλλά προτιμά να κάνει την ανάγκη της σε άλλα σημεία του σπιτιού;

Τους λόγους μας τους εξηγεί η πιστοποιημένη εκτροφέας γατών Βεγγάλης και Burmese στην Ελλάδα, Εύα Καψάλη:

«1. Δεν είναι λίγες οι γάτες που δεν αισθάνονται άνετα με τις κλειστές αμμολεκάνες. Οπότε, καλό είναι να διαθέτουμε στη γατούλα μας ανοιχτή αμμολεκάνη. Στην περίπτωση που έχουμε αγοράσει κλειστή αμμολεκάνη, μπορούμε να αφαιρέσουμε το πορτάκι. Αυτό θα της δημιουργήσει, αμέσως, αίσθημα ασφάλειας. Θα νιώσει άνετα, και θα κάνει την ανάγκη της μέσα στην αμμολεκάνη.

2. Θα πρέπει να έχουμε στο νου μας ότι την αμμολεκάνη οφείλουμε να την καθαρίζουμε τουλάχιστον μία φορά την ημέρα. Οι γάτες αποφεύγουν να επισκέπτονται μια λερωμένη αμμολεκάνη, πράγμα απόλυτα φυσιολογικό. Οπότε, πρέπει απαραίτητα να τηρούμε σωστούς κανόνες υγιεινής, ώστε να νιώθουν άνετα.

3. Το μήκος της αμμολεκάνης που έχουμε στο σπίτι μας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον μιάμιση φορά μεγαλύτερο από το μέγεθος της γάτας μας. Μια μικρή αμμολεκάνη προκαλεί απίστευτο αίσθημα ανασφάλειας σε μία γάτα.

4. Η αμμολεκάνη, καλό θα είναι να τοποθετείται σε ανοιχτά σημεία του σπιτιού, και όχι σε κλειστά, για να μη συνδυάσει η γάτα μας την ώρα της ανάγκης της με αίσθημα εγκλωβισμού. Δηλαδή, πρέπει να αποφεύγουμε να τοποθετούμε αμμολεκάνες σε μέρη όπως η ντουλάπα κ.ά.

5. Να έχετε κατά νου ότι για κάθε γατούλα που έχουμε στο σπίτι μας, αντιστοιχούν δύο αμμολεκάνες. Συνεπώς, οι αμμολεκάνες μας προσαρμόζονται βάσει του αριθμού των γατών που έχουμε στην οικία μας. Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτο, καθώς εξαρτάται καθαρά και από τον χαρακτήρα κάθε γάτας.

Προσοχή
6. Όταν βλέπουμε τη γατούλα μας να κάνει την ανάγκη της εκτός αμμολεκάνης, παρότι έχουμε εφαρμόσει τις παραπάνω βασικές οδηγίες, καλό είναι να επισκεφτούμε τον κτηνίατρό μας. Γιατί; Διότι αυτή η συμπεριφορά ενδέχεται να προκαλείται από κάποιο θέμα υγείας. Ο κτηνίατρος είναι ο αρμόδιος για να μας κατευθύνει κατάλληλα».