Οι ειδικοί είχαν παρατηρήσει εδώ και χρόνια ότι οι θηλυκοί παπαγάλοι εκτιμούσαν ιδιαίτερα το εντυπωσιακό πτέρωμα ή το μελωδικό τραγούδι του αρσενικού. Όμως, για να διαλέξουν σύντροφο, λάμβαναν υπόψη τους και τη νοημοσύνη του;
Ο Δαρβίνος το είχε υποθέσει, αλλά ήταν πολύ δύσκολο να αποδειχθεί, τουλάχιστον στα ζώα.
Ένα πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές της κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών και του ολλανδικού Πανεπιστημίου του Λέιντε φαίνεται ότι δίνει καταφατική απάντηση σε αυτό το θεμελιώδες ερώτημα για την εξέλιξη.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του Science, οι ερευνητές μελέτησαν συνολικά 34 παπαγαλάκια του είδους μπατζεριγκάρ, που είναι ιθαγενές της Αυστραλίας.
Αρχικά, πήραν ένα θηλυκό παπαγάλο και τον έβαλαν σε ένα κλουβί με δύο αρσενικά. Όπως ήταν φυσικό, το θηλυκό δεν άργησε να επιλέξει το ένα από τα δύο αρσενικά και περνούσε περισσότερο χρόνο μαζί του.
Οι επιστήμονες πήραν τότε τον παπαγάλο που είχε απορρίψει ο θηλυκός και του έκαναν εντατικά μαθήματα γοητείας: του έμαθαν να ανοίγει δύο κουτιά που περιείχαν σπόρους. Στο διάστημα αυτό, ο έτερος αρσενικός παπαγάλος δεν έλαβε καμία «μόρφωση».
Το θηλυκό κλήθηκε κατόπιν να παρακολουθήσει τον αγαπημένο της να παιδεύεται μάταια να ανοίξει τα κουτιά με την τροφή, την ώρα που ο αντίζηλός του ξεχώριζε με τις λαμπρές ικανότητές του στην εύρεση κρυμμένων σπόρων.
Στην τελευταία φάση, τα δύο αρσενικά πτηνά τοποθετήθηκαν και πάλι στο ίδιο κλουβί με το θηλυκό. Οι επιστήμονες υποπτεύονταν ότι το θηλυκό θα επέλεγε τον ικανότερο από τους δύο και δεν έπεσαν έξω: οκτώ στις εννέα φορές οι θηλυκοί παπαγάλοι άλλαξαν προτιμήσεις και χάρισαν την αγάπη τους στον «έξυπνο» αρσενικό.
«Η άμεση παρατήρηση των γνωστικών ικανοτήτων μπορεί να επηρεάσει τα κριτήρια του συντρόφου», συμπεραίνουν οι ερευνητές. Και αυτό γιατί η νοημοσύνη παρέχει ένα «αναπαραγωγικό πλεονέκτημα».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ